Đikić mladima: ¨Vjerujte u sebe, samo nebo je granica¨

Ivan Đikić na Ljetnoj školi znanosti u Požegi
(FOTO: Aleksandar Grlić)

14.07.2014. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 6332

"Mladi, vjerujte u svoje talente i samo nebo je vaša granica. Kad to shvatite, onda možete napraviti puno u životu", poručuje Ivan Đikić, prvi gost predavač na Ljetnoj školi znanosti. Vrhunski istraživač na polju biomedicine privukao je jučer mnoštvo Požežana. U knjižnici požeške Gimnazije tražilo se dosta stolica više. Đikić je oduševljen Požegom i projektom Ljetne škole znanosti.

- Obožavam raditi s mladima i prenositi znanja. To je nešto što me čini jako sretnim. Veliko bogatstvo Hrvatske su mladi i njihovi talenti. Nažalost, vrlo često se to ne prepoznaje, gubimo najbolje mlade stručnjake koji odlaze u inozemstvo. Ovo su prekrasni primjeri da je mlada grupa entuzijasta uspjela preokrenuti taj trend. Dovode i mentore kao što je nobelovac Tim Hunt i studente iz inozemstva u Hrvatsku da ovdje budu educirani, prenose svoje znanje i šire znanost i edukaciju među hrvatskom djecom. Mislim da je to jedan odličan primjer na kojem bi se trebali podučiti i oni koji su malo iznad njih, pogotovo u Vladi - ispričao je Ivan Đikić.




Najnovija istraživanja kojim se bavi na Sveučilištu Goethe u Frankfurtu vezana su za neurodegenerativne bolesti koje bi u budućnosti trebale biti glavni uzrok smrti u razvijenim zemljama s obzirom na sve stariju populaciju.


- Trenutačno se bavim molekularnom medicinom, istraživanjem životnih procesa. U laboratoriju radimo na otkrivanju tajne da se naš tubularni sistem stanica, odnosno endoplazmatski retikulum reprogramira i obnavlja unutar stanice. To je vrlo važno za neuralne stanice koje često umiru zbog neurodegenerativnih bolesti - rekao nam je znanstvenik.



Prošle godine je osvojio najprestižniju njemačku znanstvenu nagradu "Gottfried Wilhelm Leibniz", ostale je teško i nabrojati, no to mu nije najveća nagrada. Na samom predavanju govorio je o novim izazovima u biomedicini, kako se naše stanice bore protiv tumora i upalnih bolesti, no uvijek je imao nešto za poručiti mladima.

- Treba znati postavljati dobra pitanja i žrtvovati se, ne kroz jednu, nego kroz pet godina da bi se došlo do velikog otkrića. Najveći užitak u znanosti je osjećaj otkrića. O tome ću večeras pričati na kraju predavanja. Važno je ostati znanstvenik u srcu, a ne odlaziti za nagradama, novcem i menadžerskim pozicijama. Moje je zadovoljstvo i sreća da sam ostao znanstvenik i da radim znanost - kaže Đikić.



- Nisam nikad bio u Požegi, ali sam impresioniran. Gimnazija je prekrasna, ravnatelj je stvarno intelektualac koji zna cijeniti prošlost i gledati u budućnost. To je vrlo dobar primjer za druge škole u Hrvatskoj - dodao je na kraju.





Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Izlazite li na glasanje u srijedu, 17.4.2024.?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI