Đikić mladima: ¨Vjerujte u sebe, samo nebo je granica¨

Ivan Đikić na Ljetnoj školi znanosti u Požegi
(FOTO: Aleksandar Grlić)

14.07.2014. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 6347

"Mladi, vjerujte u svoje talente i samo nebo je vaša granica. Kad to shvatite, onda možete napraviti puno u životu", poručuje Ivan Đikić, prvi gost predavač na Ljetnoj školi znanosti. Vrhunski istraživač na polju biomedicine privukao je jučer mnoštvo Požežana. U knjižnici požeške Gimnazije tražilo se dosta stolica više. Đikić je oduševljen Požegom i projektom Ljetne škole znanosti.

- Obožavam raditi s mladima i prenositi znanja. To je nešto što me čini jako sretnim. Veliko bogatstvo Hrvatske su mladi i njihovi talenti. Nažalost, vrlo često se to ne prepoznaje, gubimo najbolje mlade stručnjake koji odlaze u inozemstvo. Ovo su prekrasni primjeri da je mlada grupa entuzijasta uspjela preokrenuti taj trend. Dovode i mentore kao što je nobelovac Tim Hunt i studente iz inozemstva u Hrvatsku da ovdje budu educirani, prenose svoje znanje i šire znanost i edukaciju među hrvatskom djecom. Mislim da je to jedan odličan primjer na kojem bi se trebali podučiti i oni koji su malo iznad njih, pogotovo u Vladi - ispričao je Ivan Đikić.




Najnovija istraživanja kojim se bavi na Sveučilištu Goethe u Frankfurtu vezana su za neurodegenerativne bolesti koje bi u budućnosti trebale biti glavni uzrok smrti u razvijenim zemljama s obzirom na sve stariju populaciju.


- Trenutačno se bavim molekularnom medicinom, istraživanjem životnih procesa. U laboratoriju radimo na otkrivanju tajne da se naš tubularni sistem stanica, odnosno endoplazmatski retikulum reprogramira i obnavlja unutar stanice. To je vrlo važno za neuralne stanice koje često umiru zbog neurodegenerativnih bolesti - rekao nam je znanstvenik.



Prošle godine je osvojio najprestižniju njemačku znanstvenu nagradu "Gottfried Wilhelm Leibniz", ostale je teško i nabrojati, no to mu nije najveća nagrada. Na samom predavanju govorio je o novim izazovima u biomedicini, kako se naše stanice bore protiv tumora i upalnih bolesti, no uvijek je imao nešto za poručiti mladima.

- Treba znati postavljati dobra pitanja i žrtvovati se, ne kroz jednu, nego kroz pet godina da bi se došlo do velikog otkrića. Najveći užitak u znanosti je osjećaj otkrića. O tome ću večeras pričati na kraju predavanja. Važno je ostati znanstvenik u srcu, a ne odlaziti za nagradama, novcem i menadžerskim pozicijama. Moje je zadovoljstvo i sreća da sam ostao znanstvenik i da radim znanost - kaže Đikić.



- Nisam nikad bio u Požegi, ali sam impresioniran. Gimnazija je prekrasna, ravnatelj je stvarno intelektualac koji zna cijeniti prošlost i gledati u budućnost. To je vrlo dobar primjer za druge škole u Hrvatskoj - dodao je na kraju.





Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI