Ljetna škola znanosti ove će godine ugostiti nobelovca

Ljetna škola znanosti otvorena je u požeškoj Gimnaziji
(FOTO: Aleksandar Grlić)

13.07.2014. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 5105

Ljetna škola znanosti u otvorena je sinoć u požeškoj Gimnaziji. Dobrodošlicu za 18 mladih budućih znanstvenika iz devet zemalja izrazili su ravnatelj Gimnazije Pavle Bucić i požeški gradonačelnik Vedran Neferović. Slijedilo je upoznavanje s projektima koje će raditi. Učenici će tako istraživati arhitekturu genoma i fraktale te dizajnirati virtualne nanočestice koje ubijaju stanice raka. Požežane pak očekuje niz zanimljivih predavanja. Večeras u knjižnici Gimnazije u 19 sati možete poslušati proslavljenog istraživača raka, Ivana Đikića, a u četvrtak u Požegu dolazi nobelovac Sir Timothy Hunt.



- Svakako će najzanimljivije biti gostovanje Sir Timothyja Hunta koji je dobio Nobelovu nagradu za medicinu 2001. godine. Osim njega i Ivana Đikića najatraktivnije je ime Bojan Žagrović, nedavno proglašeni jednim od 30 najboljih biologa u svijetu. Ne sumnjam da će biti zanimljivo. Predavanja su sva u 20 sati, osim današnjeg koje je u 19 sati. Sva su otvorena za javnost i nadamo se velikom odazivu Požežana - najavio je Sebastijan Dumančić, jedan od organizatora Ljetne škole znanosti.





Cjelokupni program sa svim predavanjima možete pogledati ovdje. Globalan interes privukao je znanstvenike svih područja istraživanja u Požegu, a ovo je tek prva grupa učenika, iduća dolazi 24. srpnja. Osim sa znanošću upoznat će se i s Požegom.



- Uvjeti u Gimnaziji su izvanredni. Sve nam je vrlo blizu, što nam je vrlo bitno kada moramo paziti na djecu. Restoran nam je preko puta, djeca spavaju na pet minuta hoda. Tijekom ovih 14 godina se izgradio brend, eto sad se škola održava na dvije lokacije u Požegi i Višnjanu. Mislim da će škola ostati u Požegi još neko vrijeme. Praktični projekti pokrivaju najsuvremenije grane u znanosti. Voditelji su im diplomski i doktorski studenti sa zagrebačkog PMF-a, Cambridgea i EMBL-a u Heidelbergu, najvećeg biološkog laboratorija u Europi. Osim rada na projektu jedan dan je posvećen izletu na Jankovac uz razgledanje Požege i posjet bazenima, tako da se mogu potpuno odmoriti - dodao je Dumančić.





Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Izlazite li na glasanje u srijedu, 17.4.2024.?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI