NASLOVNAPOŽEGAPOLITIKAARHIV

Za Dan Općine Kaptolčani dobili novi trg i bistu Franje Tuđmana

27.06.2014. | Lidija Galić PREGLEDA: 9290

Kaptol danas obilježava svoj dan i blagdana sv. Petra i Pavla, zaštitnika župe i općine.

Tom je prigodom, na inicijativu mještana i branitelja, u središtu mjesta otkriven spomenik prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu.
- Globalna gospodarska kriza zahvatila je i našu zemlju što je za izravnu posljedicu imalo pad investicija i zaposlenosti i smanjenje prihoda na svim razinama pa tako i razini općinskih proračuna. Navest ću samo jedan primjer glavnog našeg proračunskog prihoda, odnosno prihoda od poreza na dohodak koji u strukturi proračuna čini skoro 90 posto naših prihoda, a koji je u razdoblju od 2009. do 2013. godine manji za 350 tisuća kuna na godišnjoj razini. To je smanjenje oko 16 posto našeg budžeta. To je za posljedicu je imalo i smanjenje naših aktivnosti u razvoju komunalne infrastrukture. Lani od države nismo dobili ni jednu kunu za realizaciju projekata koje smo kandidirali. Ove smo godine uspjeli dobiti jedan ugovor za sufinanciranje završetka obnove zgrade stare škole u naselju Ramanovci u vrijednosti 135 tisuća kuna - rekao je načelnik Mile Pavičić na svečanoj sjednici Vijeća.Dodao je da su unatoč tome u protekle dvije godine završili nekoliko velikih investicija financiranih sredstvima izvan proračuna.

- To su pilot projekt navodnjavanja na području županije vrijedan 3,5 milijuna kuna financiran sredstvima Požeško-slavonske županije i Hrvatskih voda te izgradnja magistralnog cjevovoda Kaptol – Ramanovci – Alilovci - Treštanovci ukupne vrijednosti oko dva milijuna kuna, kojim su napokon naselja Alilovci i Ramanovci dobili pitku vodu iz javnog vodoopskrbnog sustava. Ovaj su projekt financirale Hrvatske vode. Rekonstrukciju Školske ulice i raskrižja županijskih cesta s izgradnjom semafora u Kaptolu, vrijednu 1,9 milijuna kuna i financirala je Županijska uprava za ceste - rezimirao je Pavičić.

- Moramo spomenuti i činjenicu da smo uspješno aplicirali za sredstva EU kroz IPARD program, Mjera 301, gdje smo kandidirali izgradnju sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda naselja Češljakovci i Golo Brdo. Pred sklapanjem smo ugovora o gradnji s novim izvođačem radova, zbog financijskih problema prvotno izabranog izvođača radova, tako da ponovni početak izgradnje navedenoga sustava očekujemo tijekom jeseni ove godine, a sustav je trebao biti završen još lani. Vrijednost investicije po ponovno provedenom natječaju iznosi 4,5 milijuna kuna bez PDV-a. Ovdje svakako veseli činjenica da su sredstva IPARD-a bespovratna - najavio je Pavičić konačno rješenje ovog problema.Kaže da je Općina radila i na razvoju i sanaciji komunalne infrastrukture odnosno niskonaponskih prilika, rekonstrukciji javne rasvjete u Požeškoj i Zelenoj ulici u Kaptolu, završena je rekonstrukcija mreže i javne rasvjete u ulicama Malca, Zagradska i Češka, dok bi Trg Vilima Korajca suvremenu i štedljivu led rasvjetu trebao dobiti do kraja godine. rekonstruirana je vodovodna mreža u Kaptolu i Novim Bešincima, dograđen sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda naselja Kaptol i Komarovci u Zelenoj i Ulici Tomislava Pranjkovića.

- Za razliku od prijašnjih godina, u protekle dvije nismo dobili nijednu kunu za nastavak izgradnje ovog sustava iz Hrvatskih voda i resornih ministarstava, tako da nam je nejasna činjenica da se nešto započeto i odrađeno više od 70 posto više ne sufinancira, a prihvaćaju se neke nove investicije koje su čak na razini idejnog projekta- ustvrdio je.

U Kaptolu je osnovan vlastiti komunalni pogon koji djeluje u okviru Jedinstvenog upravnog odjela općine opremljen nužnom mehanizacijom za održavanje javnih površina u ljetnim i zimskim uvjetima. Ova investicija vrijedna oko 800 tisuća kuna.

Pavičić je istaknuo i ulogu protupožarne zaštite na području općine te naglasio da su za društveni život i standard općine zaslužne brojne udruge građana koje rade na području športa, kulture, kao i udruge koje se bave mladima, socijalom, braniteljima i umirovljenicima. Svima njima općina daje značajan suport kroz osiguranje sredstava za rad kao i kroz pomoć u osiguranju i poboljšanju uvjet za njihov rad. U području školstva osiguravaju se kvalitetniji uvjeti rada za učenike i učitelje, odnosno profesore, kako bi podigli standard za još kvalitetniji odgoj i obrazovanije učenika.

- Posebno se danas ovdje zahvaljujem na iskrenoj suradnji svim općinskim vijećnicima na čelu s predsjednikom Općinskog vijeća, gospodinom Damirom Poljancem, koji su bez obzira na stranačke boje iskazali jedno zajedništvo i razumijevanje kada su u pitanju interesi Općine Kaptol, jer ti su interesi njima uvijek bili iznad svih ostalih - rekao je na kraju Pavičić.

Uručene su i nagrade ovogodišnjim dobitnicima. Zahvalnice Općine dobili su DVD Kaptol, Češka beseda Kaptol, Ivica Pezerović i Josip Lukačević. Nagradu općine Kaptol dobila je Ines Kopunić, učenica petog razreda OŠ Vilima Korajca za izvanredne uspjehe u školi. Uz povelju joj je uručena i novčana nagrada u iznosu od tisuću kuna.

FOTO Više fotografija pogledajte u galeriji.
Tagovi: dan općine kaptol, otkriven spomenik franji tuđmanu. mile pavičić

POŽEGA VRIJEME

48 SATI NA 034PORTALU

.

Tko će kome zapečatiti?

.

Znate li zašto je voće najčešće prva stvar koju vidite u dućanu? Postoji dobar razlog

.

Tsunami ʼonlineʼ prevara, kako se zaštititi

.

Hrvatska je među bogatijim zemljama svijeta: Ispred nas su susjedi iz EU, ali zato ʼšijemoʼ ostatak regije

.

Fizičari izračunali najvišu visinu skoka u more/vodu koje većina ljudi može izdržati bez posljedica

.

IN MEMORIAM: Preminuo je Franjo Žanić - Žuga

.

SAVRŠENI K-9 tim: Miro i Lara već deset godina tragaju za unesrećenim osobama i spašavaju tuđe živote

.

Ukusne i ljekovite bobice bazge: Oprez sa svježim plodovima!

.

Svinje pozitivno reagiraju na glazbu, jedan žanr ne vole

.

Tajni kupci kreću u kontrole trgovina zbog uvođenja eura, evo kako će to izgledati

.

Mladi Duvnjak razmontirao Hajduk; Lipik osvojio turnir u Dobrovcu

.

PJESMA „PAKRAC – TAJ MALI GRAD“ Snimljen spot za dječju pjesmu o Pakracu

.

Recept za najmekšu piletinu u kremastom umaku sa šampinjonima

.

U jučerašnjem požaru u Stražemanu izgorjela vinova loza, stabla voćaka, kukuruz, suha trava i nisko raslinje

.

Danas djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku

.

UPRAVO: Požar na otvorenom u Stražemanu zahvatio dio vinograda, voćnjaka i kukuruza

.

Preminuo je Željko Đurđević, dugogodišnji oružar Nogometnog kluba Požega

.

OBUKA NEPLIVAČA: Samo zahvaljujući Požeškom športskom savezu i Željku Mitroviću požeška djeca su imala besplatnu školu plivanja

.

Koliko dugo alkohol ostaje u vašem tijelu?

.

Županica Jozić sudjelovala u kraljevskom gradu Kninu na obilježavanju središnje svečanosti 27. obljetnice VRO „Oluja“

.

Subotnja šetnja Požegom 6.8.2022.

.

Imamo li u Hrvatskoj dovoljno pitke vode i kakve su posljedice suše?

.

Lipičanka Daria Adžijević otvorila je salon za njegu kućnih ljubimaca

.

Hoće li vozači Ubera i u Hrvatskoj moći vidjeti cijenu vožnje prije prihvaćanja?

.

SUSJEDSTVO ZAVIJENO U CRNO: Dvije osobe smrtno stradale. Policija objavila detalje

.

Krumpir dosegnuo rekordne cijene, dvije kulture pojeftinile

.

Demonstracijom stečenih vještina i podjelom diploma završila Škola plivanja Požeškog športskog saveza sa 560 polaznika

.

Kolovoz u Svetištu Gospe Voćinske

.

Misa zahvalnica za Domovinu u požeškoj Katedrali

.

Jučer u Potočanima izbila dva požara na otvorenom te jedan u Vetovu

.

KULA: Pod utjecajem alkohola verbalno i tjelesno sukobila se dvojica muškaraca

.

ʺCheesecakeʺ bez trunke sira: Recept za finu tortu punu proteina koja se ne peče

.

Danas pretežno sunčano i vruće

FOTONALAZ

FOTKA DANA: Požeški franjevci 1909. godine