Kaptolčanin proizveo uređaj koji će zamijeniti standardnu utičnicu

Ivan Jelušić (u sredini) i njegov u-Plug tim
(FOTO: Iz priv. kol. I. Jelušića)

03.06.2014. | Mario Nakić
Pregleda: 15073

"Tržište zidnih utičnica zadnjih nekoliko desetaka godina nije ponudilo uređaj koji bi išao u korak s vremenom, tehnologijom i razumnim cjenovnim razredom. S tim na umu započela je priča o u:Plugu", kaže 23-godišnji Kaptolčanin Ivan Jelušić, student treće godine Elektrotehničkog fakulteta u Osijeku, koji je sa svojim tročlanim timom osvojio drugu nagradu na trećem po redu Startup Campu, održanom proteklog vikenda u Znanstveno-tehnologijskom parku Sveučilišta u Rijeci.

Ivanov je tim s izumom "u:Plug" bio drugi u jakoj konkurenciji 16 timova iz osam zemalja u dobi između 18 i 35 godina. Program su vodili uspješni američki i hrvatski poduzetnici i investitori. Ostatak Ivanovog tima čine Daniel Rupić, student Pravnog fakulteta u Osijeku i Mitko Cabevski iz Skopja, koji iza sebe ima menadžersku karijeru u telekomunikacijama.

- "u:Plug" je zidna utičnica koja omogućuje punjenje mobilnih uređaja samo USB kablom, bez potrebe za klasičnim punjačem. Pametnim dizajnom i izvrsnom elektronikom uspjeli smo se odvojiti od nekolicine proizvoda koji već postoje na tržištu te već sada biti prepoznati na svjetskoj razini. Ideja je došla iz problema koje imamo s hrpom produžnih kablova, punjača i ostalog. Shvatio sam da rješenja za taj problem postoje, ali nisu dovoljno kvalitetna te sam odlučio stvoriti zidnu utičnicu koja će se odmaknuti od dosadnih bijelih komada plastike na našim zidovima - pojašnjava Ivan.





Stvaranje je počelo stotinama različitih skica, gdje su se orijentirali na kvalitetan dizajn i što jednostavniju instalaciju na mjesto postojeće utičnice.

- Format utičnice i jednostavnost postavljanja su ono što nas je izdvojilo od svega što je do sad napravljeno na svijetu te smo na to izuzetno ponosni. Također, u:Plug je prvi uređaj na tržištu koji ambijentalnim svjetlom signalizira status punjenja baterije vašeg mobilnog uređaja. Elektronika u pozadini je takva da omogućuje punjenje gotovo svakog mobilnog uređaja.

Nakon skiciranja, uslijedila je izrada prototipa i testiranje dizajna i formata uređaja.

- Trenutačno imamo digitalne 3D modele utičnice te je sve spremno za početak procesa proizvodnje. Ono što slijedi je prozivodnja kalupa za masovnu proizvodnju i to nam je sada najveći i najskuplji korak. U potrazi smo za elektroničarima najvećeg kalibra jer na tržištu postoji nekolicina problema iz kategorije zidnih utičnica koje jedva čekamo riješiti. Paralelno s tim smo u potrazi za partnerima u distribuciji. Također, tražimo i investiciju koja bi nam omogućila što skoriji pohod na tržište. Kako već sad imamo nevjerojatan interes hotelskih lanaca, veleprodaja i tvrtki za uređenje interijera, uopće ne sumnjam u veliki uspjeh - ustvrdio je Ivan pred kojim je zasigurno bogata poduzetnička i inovatorska karijera.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI