Hrvatske šume nisu zaprimile nijedan zahtjev za branje gljiva

Šuma - ilustrativna fotografija
(FOTO: Wikimedia Commons)

12.05.2014. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 6339

Pored naplaćivanja branja šparoga, kestena ili primjerice deset kuna po kilogramu vrganja, ovih dana u hrvatskim medijima se piše i o naplati vožnje biciklom, izleta i rekreacije na uređenim lokalitetima i stazama Hrvatskih šuma. Rekreativci i zaljubljenici u prirodu na području Požeštine ipak mogu odahnuti.

- Ima takvih staza i objekata, ali se u pravilu ne naplaćuju. Ovdje u Požegi imate primjerice Šicanu, Eminovački lug, poučnu stazu u rasadniku Hajderovac. Nijedno se ne naplaćuje. Na području naše županije ih ima nekoliko desetaka - izjavio nam je Dražen Dumančić, voditelj Uprava šuma Podružnica Požega.

- To je zlonamjerno napisano, taj pravilnik nije izdan sada, nego još puno prije. Zadnji koji sam ja gledao je izdan 2006. godine,  a prije njega su vjerojatno postojali pravilnici istog sadržaja. Pravilnik se jednostavno nije koristio. Uglavnom, nepotrebno je podignuta halabuka - dodaje Dumančić.


Nema ni velikog interesa za dozvole za branje gljiva, kestenja i ostalih šumskih plodova, a u tijeku je tek jedno izdavanje dozvole za komercijalno iskorištavanje ljekovitog šumskog bilja.


- U pravilu, obaveza je građana da dođu u šumariju izvaditi dozvolu. Za ovu godinu sam siguran da nema nijednog zahtjeva. Što se tiče ljekovitog bilja, treba se podnijeti zahtjev Ministarstvu zaštite okoliša. To je regulirano pravilnikom o nedrvnim šumskim proizvoda. Mislim da imamo svega jedan zahtjev subjekta iz Pleternice. To je u proceduri i radi se ugovor koji će biti poslan na potpisivanje - odgovara voditelj Uprave šuma Podružnica Požega.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI