Osmislila zabavnu igru, osvojila 1. mjesto i nagradu od 100 eura

Maja Horvat
(FOTO: Aleksandar Grlić)

27.04.2014. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 11194

Maja Horvat, učenica 3. razreda Ekonomske škole u Požegi osvojila je prvo mjesto na međunarodnom natjecanju u pisanju radova na njemačkom jeziku. Riječ je o natjecanju "Begegnung mit Osteuropa" koje već 61. godinu zaredom organizira Ministarstvo kulture njemačke savezne pokrajine Sjeverna Rajna-Vestfalija i Vlada u Münsteru. Natjecanje pomaže u prevladavanju granica u glavama ljudi i potiče na promicanje ideje "Europe bez granica", a ove godine je sudjelovalo 4.000 natjecatelja.

Rad Majinog međunarodnog tima s temom "Auf dem Weg nach Osten" ("Na putu ka Istoku"), u kojemu su obradili putovanje kroz Rusiju, osvojio je prvo mjesto u njihovoj kategoriji.

- Izvannastavna aktivnost mi je bila ruski jezik, a volim i njemački. To je razlog zašto sam se upisala na smjer hotelijerskog tehničara. Natjecanje se održava za Njemačku i države istočne Europe kao promocija mira i jednakosti. Naša tema je bila "Put kroz Rusiju". Opisivali smo putovanja i znamenitosti koje se mogu tamo naći. Bila sam iznenađena kada sam saznala da je rad mojeg tima odabran kao najbolji. Trudili smo se stvarno svi. Učenik iz Rusije je morao napisati detaljan putopis. Partneri iz dvije njemačke škole su morali napraviti intervju s osobama koje su bile u Rusiji. Ja sam imala za zadatak napraviti kartu Rusije, prikazati gradove te opisati susjedne države i ucrtati rutu. Napravila sam razne straničnike, podmetače za flaše te jednu društvenu igru - ispričala nam je  Maja Horvat.


Majina igra "Putovanje kroz Rusiju" je pomogla da se njezin tim istakne originalnošću. U Ekonomskoj školi Požega postoji sklonost korištenju društvenih igara u nastavi. Majina je mentorica Martina Budimir, autorica popularne igre "Čovječe ne korumpiraj se".




- To me je je donekle inspiriralo. Ja sam odlučila napraviti svoju igru. "Putovanje kroz Rusiju" se igra na ploči. Ide se po poljima i kada se stane na označeno polje izvlače se kartice pa se odgovara se na pitanja o tome gradu. Za loš odgovor se mora propuštati dva bacanja, a za dobar se dobija jedno dodatno. Krajnji cilj igre je upoznati Rusiju i njene znamenitosti. Nisam nikada tamo bila, ali voljela bih otići jednog dana, a rado bih upoznala i Njemačku. S timom smo najčešće komunicirali preko elektroničke pošte i to na njemačkom jeziku. Profesorica nam je dosta pomagala. Usavršila sam njemački, sklopila prijateljstva, osvojila sam i novčanu nagradu od 100 eura. Bilo je to jedno jako lijepo iskustvo jer sam upoznala druge kulture i njihov način života - dodaje Maja.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI