¨Odašiljač pored škole šteti našoj djeci, a u selu je već puno oboljelih¨

Ravnatelj škole Josip Prološčić
(FOTO: Lidija Galić)

18.04.2014. | Lidija Galić
Pregleda: 11789

Samo 125 metara od škole Vladimira Nazora u Trenkovu te gotovo uz školsko igralište nalazi se odašiljač na kojem su antene operatera mobilne telefonije.



Ravnatelj škole Josip Prološčić zabrinut je za zdravlje učenika, a prekipjelo je i roditeljima koji su odlučili krenuti u bitku kako bi zaštitili svoju djecu.


- Odašiljač je tu više od dvadeset godina. Prijašnja je ravnateljica u nekoliko navrata pisala T-comu kako bi ukazala na štetnost zračenja. Kako se do sada ništa nije promijenilo, na inicijativu roditelja uputio sam dopis T-comu u kojem sam im dao do znanja kako imamo informacije da nemaju građevinsku dozvolu, da kod postavljanja odašiljača nisu tražili suglasnost susjeda  i da takav odašiljač nikako ne može biti u blizini škole i obiteljskih kuća - rekao nam je ravnatelj trenkovačke škole Josip Prološčić.


Kaže kako se nastava tjelesne i zdravstvene kulture održava gotovo uz sam odašiljač jer ih dijeli jedino potok, a ljeti se djeca okupljaju na igralištu i druže do ponoći, no čitavo su to vrijeme ozračeni od odašiljača.



- Poslali su mi pet- šest kopija dokumenata u kojima se tvrdi da imaju potrebne dozvole i da je sve potpuno legalno i sigurno. Na jednoj je bio i potpis ministra zdravlja. No, to su kopije i s pravom sumnjamo u njihovu ispravnost - kaže ravnatelj.

Dodaje da je prije 15-ak dana vidio dva automobila da se motaju oko odašiljača. Prije tjedan ponovno je vidio da nešto u blizini mjere.

- Nisam čuo da bilo koja školu u Hrvatskoj ima u blizini tako veliki odašiljač. Roditelji su ogorčeni. Mala smo škola i jednostavno nemamo novca za ulaziti u pravnu bitku s tako moćnom tvrtkom. Uputit ćemo dopis Ministarstvu zdravlja. Obratit ćemo se i zamjeniku ministra Marijanu Cesariku koji je Požežanin. Možda nam može pomoći - dodaje Prološčić.

Nejasno je zašto odašiljač nisu postavili tisuću metara dalje  gdje su polja i šuma i nikome ne bi štetilo.

Ogorčeni su i stanovnici okolnih kuća.

- Samo što ga nisu podigli uz samu kuću. Iz sobe gledam u odašiljač. Nikad nas nitko ništa nije pitao. To je katastrofa - žali se Mileva Blažević.



Kaže da je prevarena i bivša ravnateljica.

- Dok joj je jedan iz te tvrtke u školi pokazivao mjerenje zračenja na aparatu, drugi je u tom trenutku bio tu i ugasio odašiljač. Ali, lagali su. Nama je jedan čovjek koji je tu mjerio otvoreno rekao da je zračenje puno veće od dozvoljenog - dodaje Mileva.

Kaže kako nema kuće u ulici u kojoj netko nije obolio od raka.

- Triput sam operirala zloćudne tumore. Muž ima tumor, susjed u kući pored ima rak, kuća pored isto, šogorica treća kuća dalje isto. Nema kuće u ovoj ulici uz školu gdje netko nije obolio. Tko stoji iza svega toga da oni to ne žele skloniti, ne znam, ali ovo nam uništava zdravlje - ogorčena je Mileva.



Zbog svega će pisati peticiju. Složni su u tome ne samo Trenkovčani nego i mještani okolnih sela.

- Peticiju ćemo poslati u Ministarstva graditeljstva i zdravlja te svima koji su nadležni za taj problem. Povezat ćemo se i sa Strankom zelenih u Europskom parlamentu i to odmah iza Uskrsa - rekao nam je Hrvoje Petrović, roditelj dvoje djece koja pohađaju trenkovačku školu i na čiju se inicijativu krenulo u borbu za zdravlje ne samo djece nego i ostalih mještana Trenkova.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI