Zbog dečka sam oboljela od anoreksije, 2. dio

Anoreksija
(FOTO: Ilustracija)

25.03.2014. | Sanja Petričević
Pregleda: 12285

Ovo je nastavak priče. Ako ste propustili prvi dio, pročitajte ovdje.

Objektivno gledajući, nisam imala razloga za brigu. Filip me svakodnevno obasipao pažnjom i na sve moguće i nemoguće načine iskazivao mi svoju ljubav. Unatoč tome, ja sam i dalje bila nepovjerljiva i sumnjičava.

U kratkom vremenu uspjela sam izgubiti šest kilograma, što je samo po sebi bilo jako puno jer nikada nisam ni bila debela. Roditelji su se zabrinuli da sam bolesna, osobito mama, ali joj nisam željela priznati što je na stvari. Silno se bojala da se ne drogiram. Čak se i Antonija, koja je jedina znala da sam na dijeti, zabrinula za mene.


- Daj Lea, okani se ćoravog posla. Pogledaj na što sličiš! Žuta si kao limun. Nastaviš li tako, razboljet ćeš se. Hajde, uzmi malo, moraš jesti – jednom prilikom za vrijeme velikog odmora otkinula je polovicu svog sendviča i pružila mi je.


- Jesi li poludjela?! Nema šanse da odustanem sad kad sam na pola puta i pokvarim sav trud koji sam uložila u svoj izgled. Samo se ti nastavi hraniti tim smećem. Nemoj reći da te nisam upozorila kad se jednog dana pretvoriš u hodajuću bačvu – podrugljivo sam joj odbrusila premda je prava istina bila ta da sam bila toliko gladna da bih joj ga najradije istrgnula iz ruku. Antonija je samo slegnula ramenima i slasno zagrizla u svoj sendvič. Ni slutila nije koliko sam joj u tom trenutku zavidjela...

Iako je bilo vidljivo da sam smršavjela, ni dalje nisam bila zadovoljna jer još uvijek nisam bila savršena kao Filipova najbolja prijateljica Monika. Čak štoviše, sama sebi sam se iz dana u dan činila sve debljom. I moj Filip je primijetio da gubim kilograme pa me zadirkivao da sam bucka. U to vrijeme nije mi ni palo na pamet da je to šala na račun moje mršavosti i to mi je bio još veći poticaj da nastavim skidati kile.
 
Približavali su se ljetni praznici i Filip i ja smo nakon višednevnog moljakanja roditelja i njihovog pristanka planirali zajednički odlazak na more.  Moj Bože, kako ću se skinuti u kupaći pored njega na plaži ovako debela, razbijala sam glavu noćima prije polaska.

Narednih dana gotovo da sam u potpunosti prestala jesti, a ako bih kojim slučajem što i stavila u usta, opsesivno sam brojala kalorije u svakom, pa i najmizernijem komadiću hrane.

- Lea, što se to događa s tobom? – jednom prilikom me upitao Filip.
- Nije li očito? Odlučila sam smršavjeti – priznala sam mu.
- Ali, što ti je? Ti uopće nisi debela – protestirao je, a ja sam pomislila da mi se samo ruga. Bilo je to sasvim dovoljno da odlučim ustrajati u mršavljenju. Tih dana doslovce sam jela samo toliko da preživim. Za vrijeme ručka redovito bih premetala hranu po tanjuru, a kad bi starci okrenuli leđa, potajice bih svoj ručak davala psu. Uz to, kako ne bi vidjeli koliko sam smršavjela i davili me time, doma sam najradije nosila široku vrećastu odjeću. Postala sam kronično umorna. U školi nisam uspijevala pratiti nastavu jer sam bila previše slaba. Petice su se pretvarale u četvorke, pa čak i u klimave trojke. Svi su mi govorili da prestanem mršavjeti jer izgledam očajno te ukoliko tako nastavim da ću se razboljeti. Unatoč tome u svojoj sam glavi i dalje bila najdeblja cura na svijetu.

Kad mi je jednog popodneva, samo nekoliko dana prije predviđenog putovanja u Rogoznicu, Filip bez imalo sustezanja rekao kako me više ne prepoznaje i kako više nisam ona cura u koju se zaljubio, osjetila sam još veću paniku.

- Kad smo se upoznali bila si vedra, vesela i lijepa. Osvojila si me svojom osobnošću, pameću i izgledom. Više mi uopće ne posvećuješ pažnju jer si previše zaokupljena svojim mršavljenjem. Što se mene tiče, to je bolest. Počinješ sličiti na hodajućeg kostura, vješalicu, kako hoćeš! Ne želim sudjelovati u tvom glupiranju. Krajnje ti je vrijeme da se opametiš! Dotad, našu vezu možeš smatrati svršenom – sasuo mi je u lice, a meni je došlo da zaplačem od tuge i jada.

Uzalud su bila sva moja preklinjanja da me ne ostavlja, posebice ne sada kada smo od staraca uspjeli ishoditi zajedničko ljetovanje. Pokušala sam mu objasniti da samo želim biti lijepa i vitka poput Monike na što je samo rekao: - Ti doista nisi normalna. Monika je jednostavno takva. Sitnije građe. Za tvoju informaciju, ako ćemo iskreno, kao muškarca me uopće ne privlače takve cure. Posebice ne one koje su uz to još opsjednute svojom težinom, poput tebe. Što se mene tiče, to je bilo to. Bok – dovršio je dok sam se posljednjim snagama trudila suspregnuti suze i izašao van iz našeg omiljenog kafića i ne okusivši kavu koju smo upravo naručili.

Njegov naprasni odlazak značio je za mene kraj svijeta. Niti u najluđim snovima nisam mogla zamisliti takav razvoj događaja. Naprotiv! Sve je trebalo biti drukčije. Ja sam trebala smršavjeti i izgledati savršeno poput Monike. Filip se trebao do ludila zaljubiti u mene i tako trebao zauvijek ostati samo moj. Nisam mogla vjerovati da mu se ne sviđam ovakva, desetak kilograma lakša. Istini za volju, nisam se pretjerano sviđala ni sama sebi.

Nisam znala što učiniti nakon prekida. Bila sam ludo zaljubljena u Filipa i beskrajno mi je nedostajao. Postala sam očajna. Danima sam ga nazivala i slala mu poruke na koje nije odgovarao. Čak je i na Facebooku raskinuo naše prijateljstvo. Činjenica da je kako se činilo zauvijek nestao iz mog života tjerala me u ludilo. Svim silama željela sam ga nazad. Kada ni nekoliko dana kasnije unatoč svemu nisam uspjela doprijeti do njega, postala sam još očajnija.

Ni sama ne znam što me tih dana potaknulo da shvatim koliko griješim i da ovako super mršava uz svog voljenog Filipa zapravo nikome nisam pretjerano zanimljiva. Malo pomalo, počela sam se vraćati svom starom režimu prehrane. Danas mi je jasno kako je to bilo najbolje i najpametnije što sam ikada učinila za sebe. Izuzetno sam sretna jer sam, vrativši se na staro, uspješno izbjegla opasnu bolest. Vratila sam se s ruba snagom vlastite volje te uz pomoć obitelji i malobrojnih prijatelja poput moje Antonije.

Od tada je prošlo gotovo godinu dana i ja sam vratila svoju staru težinu. Nije bilo lako jer od višemjesečnog gladovanja želudac mi se valjda bio stisnuo i naprosto se nikako nisam mogla najesti. Jela sam poput bebe, često i pomalo. Ipak, uspjela sam. Ponovno izgledam dobro i što je najvažnije zdravo, a imam i novog dečka, Josipa koji mi ne prestaje govoriti koliko sam mu lijepa. Ocjene su mi bolje no ikad i obnovila sam sva svoja poljuljana prijateljstva.
 
Napokon shvaćam koliko je važno znati prihvatiti sebe onakvom kakva jesi. Kilogram više ili manje doista ne određuje čovjeka već isključivo ono što nosimo u sebi. Tek sad shvaćam da neki savjeti koje nam daju stariji nisu tek pusto soljenje pameti, kako mi se to ranije činilo, već rezultat iskrene brige. Uz to, shvatila sam i još jednu važnu stvar, a to je da me i Filip volio, samo što opterećena bezumnim mršavljenjem tada to nisam shvaćala. Iako sam ga izgubila zbog vlastite gluposti, naučio me nešto jako važno. Onaj kome je istinski stalo do tebe prihvatit će te bilo kakvu i nikada ti neće okrenuti leđa. Unatoč tome, odavno sam oprostila Filipu što me iznevjerio upravo onda kad mi je bio najpotrebniji. Svi griješimo, a upravo na pogreškama čovjek najviše nauči. Čvrsto sam odlučila kako više nikada neću učiti na vlastitim, već na tuđim. Vjerujte mi, tako je puno pametnije i lakše nego sve iskusiti na vlastitoj koži.

P.S. Anoreksija ja težak gubitak apetita čiji su razlozi emocionalne prirode. Anorexia nervosa spada u poremećaj jedenja u središtu kojeg se nalazi preplavljujući strah od debljanja koji ne popušta ni onda kad je mršavost dostigla takve razmjere da je ugrožen život bolesnika/ce.
Iako je u središtu bolesti hrana, anoreksija je bolest uma. Oko polovice svih anoreksičara u nekom trenutku počne patiti od bulimije. Najčešće se javlja u dobi između 12. i 25. godine.

[email protected]




Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI