Osnovale prvu žensku vatrogasnu ekipu, otvorit će i Talijansku kuću

Žene Velikog Banovca
(FOTO: Mario Barać)

02.12.2013. | Mario Barać
Pregleda: 11043

Da su vremena krizna, potvrđuje podatak da su jučer, prve nedjelje Došašća, prvu svijeću mnogi zapalili na adventskom vijencu koji su sami izradili. Adventske vijence samostalno izrađuju i članice Udruge žena „Veliki Banovac“, a tvrde da im, osim uštede, to donosi i zaradu u što smo se uvjerili posjetivši danas prodajnu izložbu koju su organizirale u Društvenom domu u ovom naselju nedaleko Pakraca.

Veliki Banovac ima 188 stanovnika, a uz mjesne vatrogasce, upravo su žene okupljene u udrugu nositelji mjesnih aktivnosti i osmišljavanja društvenog sadržaja.




– Upravo to međusobno druženje, zajedništvo i povezivanje koje ima i rezultat u ovakvim radovima koje danas izlažemo, je najvažnija stvar, a cilj nam je od zaborava sačuvati stare običaje, tradiciju i baštinu naših starih, ističe predsjednica Gordana Baschiera.


Dodaje kako udruga, koja je osnovana prije pet godina, ima 19 aktivnih članica i 43 podupiruća člana među mojima je i znatan broj muškaraca.

– Naša Udruga i DVD V. Banovac su prepleteni i članstvom i sadržajima i organizacijom, zajednički organiziramo turnire u odbojci na pijesku i malom nogometu, a pomažemo im i oko skupština i drugih aktivnosti. Tako smo ove godine uspjeli oformiti i žensku seniorsku vatrogasnu ekipu kao jedini takav DVD na području djelovanja Vatrogasne zajednice Pakrac – Lipik, ističe predsjednica Baschiera.





Zdenka Kodrma ističe kako su na izložbi izloženi samo ručni radovi, u ponudi su adventski vijenci, kuglice za bor od špage, takozvane dretve, zatim razni drugi božićni ukrasi, vezene čestitke, ukrašene boce, tanjuri, vaze, a za ukrase su čak iskoristile i pregorjele žarulje. Cijene ukrasa se kreću od 2 do 70 kuna, koliko košta najveći adventski vijenac.

– Interesa ima i već smo dosta toga prodali prijepodne, ističe Ivana Colosetti koja naglašava kako u mjestu ima jako puno djece koja su uključena u brojne aktivnosti i radionice koje provode.



Banovčanke, kao i njihove članove iz susjedne Gornje Obriježi, je sve češće moguće vidjeti i na okolnim sajmovima, pa će tako ove godine izlagati na pakračkom Božićnom sajmu, a središnja svečanost će za njih biti Božićna priredba koju organiziraju već sedmu godinu zaredom. Ove će godine biti organizirana 21. prosinca u Društvenom domu od 18 sati.



Tvrde da se kroz ovakav rad uspije nešto i zaraditi, a svu zaradu ulažu u daljnje aktivnosti, organiziraju druženja u povodu maškara, za djecu organiziraju razne izlete, a brinu i o održavanju i čistoći samog Doma.

– Imamo i planove za budućnost, ali sve to naravno ovisi o sredstvima. Želja nam je da spravama i igračkama dopunimo naše dječje igralište koje je jako korišteno, a imamo i ideju za Talijansku kuću. S obzirom da je u našem mjestu i cijelom ovom kraju veliki broj pripadnika talijanske nacionalne manjine, ideja je da jednu kuću uredimo u etno stilu i tako napravimo još jedan veliki korak u očuvanju bogate kulturne baštine, zaključuje na kraju predsjednica Baschiera, koja se, zajedno s ostalim članicama Udruge spremno fotografirala kod velikog adventskog vijenca u središtu Velikog Banovca.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI