Zadnji drveni most na Orljavi odlazi u povijest

Žigerovci - most
(FOTO: Domagoj Katić)

23.10.2013. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 10489

Radovi na mostu između Boričevaca i Žigerovaca u općini Brestovac su započeli. Investitor za novi, 700.000 kuna vrijedan most je Općina, a izvođač je Presoflex gradnja. Posljednji drveni most na Orljavi stanovnicima Žigerovaca i Boričevaca zadavao je puno problema prilikom većih oborina, a prelazak mosta je bio sličan igri ruskog ruleta, o čemu smo već pisali.

- Radovi su u punom jeku, iskoristili smo lijepo vrijeme. Krajnji rok izgradnje je kraj godine, ali ako nas i dalje posluži vrijeme bit će gotovi već idućeg mjeseca. Najvažnije je da se postave upornjaci i temelji prije oborina, kasnije je armaturu i betonsku konstrukciju lakše postaviti. Most je u cijelosti naša investicija jer je riječ o nerazvrstanim putovima. U gradnju smo krenuli jer želimo omogućiti i stanovnicima Žigerovaca omogućiti bolju povezanost, ali i zbog brojnih poljoprivrednika iz Boričevaca koji imaju posjede s druge strane Orljave - priča Zdravko Mandić, načelnik Općine Brestovac.

To nisu jedine investicije na ovom području. U Brestovcu se izvode radovi na vodoopskrbnoj mreži od Jaguplija do Skenderovaca, magistralnom vodu od Pasikovaca do Sloboštine, nastavljaju se radovi na kanalizacijskoj mreži i u samom Brestovcu. Kreće se i s geodetskom izmjerom dijela općine.


- S državnom geodetskom upravom krećemo u izmjeru katastarskih općina Jaguplije i Skenderovci. Projekt ćemo financirati u omjeru 40:60 posto. Kroz iduće dvije-tri godine ćemo uskladiti katastarske i zemljišne knjige sa stvarnim stanjem. Od toga će imati koristi svi zemljoposjednici, jer se još uvijek koriste podaci stari stotinjak godina pa razmišljamo da i s njima dogovorimo da plate dio troškova. Prije osam godina je napravljena izmjera u Završju, Nurkovcu, Brestovcu i Dolcu. Problem je jer imamo čak 20 katastarskih općina. To je velika površina, krećemo prvo s istočnim i središnjim dijelom općine koji je najnaseljeniji, nakon toga krećemo u izmjeru zapadnih dijelova - pojašnjava Mandić.




Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI