Đurović: ʺU Županiji vlada paralelna vlastʺ

Dražen Đurović (u sredini)
(FOTO: Vjeran Blašković)

24.05.2011. | Vjeran Blašković
Pregleda: 9835

Zadnje mjesto na ljestvici najkonkurentnijih županija u Hrvatskoj, investicije koje provodi Požeško-slavonska županija kao i njena vlast bile su teme tiskovne konferencije koju je danas održao predsjednik HDSSB-a požeške županije Dražen Đurović.

Rekao je kako u županiji pod hitno treba broj zaposlenih s 18.500 povećati na 30.000 jer drugačije nema perspektive. Podsjetio je kako u županiji ima 22.000 umirovljenika, a da je posljednjim popisom stanovništva broj ukupnog stanovništva u županiji pao za 5.000, sa 86.000 stanovnika, na 81.000.

Paralelna vlast


Đurović je rekao da je županiji uz zapošljavanje nužno i poštivanje pravne države i institucija.
- U ovom trenutku mi imamo nažalost jedan paralelni sustav vođenja i upravljanja Županijom. Postoji jedan institucionalna vertikala na čelu sa županom, županijskim uredima, pročelnicima, čelnicima, županijskim ustanovama. Paralelno s tom vertikalnom postoji jedna izvaninstitucionalna tj. stranačka. Hadezeovska. Na čelu s predsjednikom HDZ-a koji ima prevelik i nedopustivo velik, zapravo odlučujući upliv na rad institucija i županijskih ustanova - izjavio je Dražen Đurović.
 
Zapošljavanje uz suglasnost


Zamolio je da mu se javi ona osoba koja je na natječaju za posao u državnim institucijama izabrana bez prethodne suglasnosti, upliva, dogovora ili sudjelovanja vladajuće stranke.
- Raspitao sam se o raznim imenovanjima, raznim ljudima. Niti za jednu osobu nisam saznao niti čuo da je imenovana, postavljena, izabrana pa čak i na puno nižim radnim mjestima od rukovodećih. Dakle tu se radi o jednom izvaninstitucionalnom okviru kojim se stvara loša i negativna selekcija. I tako to ide - izjavio je Đurović.

Investicije

Osvrnuo se i na investicije koje se provode Županiji - dogradnju Ekonomske škole za koju je rekao da je investicija Svjetske banke te izgradnju poliklinike, rekonstrukciju Osječke ulice i navodnjavanje u Općini Kaptol.

Za nedavni posjet ministra zdravstva Milinovića požeškoj novoj Poliklinici u sklopu Opće županijske bolnice Đurović je rekao kako je ministar samo u prolazu svratio do županije i u bolnici obišao investiciju vrijednu 7 milijuna kuna, a da se uputio u Slavonski Brod gdje se gradi poliklinika vrijedna 47 milijuna kuna.

- Osječka ulica, 600 do 700 metara asfalta. To je investicija Hrvatskih cesta vrijednosti oko 1,5 milijuna kuna. Izvođač je "no name" tvrtka (op.a. bezimena tvrtka) s područja zagrebačke županije, radovi traju već mjesecima i ne nazire im se završetak - izjavio je Đurović.

Govoreći o navodnjavanju u Kaptolu, Đurović je naveo kako je investicija navodno vrijedna 7,5 milijuna kuna, a da su investitor Hrvatske vode i Županija. Ukupna površina predviđena za navodnjavanje je 110 hektara.
- Ja ne znam, onaj tko to podijeli uvidjet će da je to nekih 70.000 kn po hektaru. Ne znam je li ta zemlja uopće toliko košta po hektaru, a ne njeno navodnjavanje - rekao je Đurović.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI