Kuzmički aktivisti se organizirali i očistili staru utvrdu

Čišćenje Viškovačkog grada
(FOTO: GI Kuzmica)

25.09.2013. | Mario Nakić
Pregleda: 5142

Udruga "Građanska inicijativa Kuzmica" organizirala je jučerašnju akciju čišćenja i uređenja Viškovačkog grada, stare utvrde na brdu iznad Viškovaca u okolici Pleternice. Priključili su im se Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije, Povijesno društvo Požega, planinari i drugi aktivisti. Radove su proveli u koordinaciji s Hrvatskim šumama i požeškim Konzervatorskim odjelom Ministarstva kulture.

Čistila se kompletna unutrašnjost utvrde i prostor oko zidina koje su obrasle u travu.




- Potrebno je očistiti i iskrčiti šumska stabla u širem pojasu oko utvrde kako se ne bi oslanjala na zidine, za što je pleternička gradonačelnica Antonija Jozić iskazala volju pomoći. Planiramo postaviti info pano podno utvrde u Viškovcima (a kasnije i na samoj utvrdi) kako bi prolaznici mogli vidjeti da povrh naselja postoji vrijedna povijesna baština, a s obzirom da više nije zapuštena vrijedi se prošetati planinarskom stazom koja vodi od prometnice Požega - Pleternica. Viškovački grad je jedna od najbolje očuvanih tajanstvenih građevina u požeškom kraju o kojoj se gotovo ništa ne zna - rekao je Miro Rašić, predsjednik Građanske inicijative Kuzmica.






Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI