U Pakracu i Lipiku nema zakonskih osnova za dvojezične table

Natpis koji su prošle jeseni na pakračkoj Petlji postavili mladi Pakračani
(FOTO: Čitatelj)

03.09.2013. | Mario Barać
Pregleda: 8282

I u Pakracu i Lipiku se s posebnom pozornošću osluškuju događanja u Vukovara gdje se okuplja sve više prosvjednika zbog postavljanja dvojezičnih tabli.
Danas do 11 sati nije bilo nikakvih konkretnijih inicijativa, a da su one moguće i izgledne, potvrdio nam je Ivica Mateš, predsjednik ogranka Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Pakrac – Lipik.

Ivica Mateš: I kod nas je zlo započelo pod ćirilicom

- Vukovar sigurno neće ostati bez pomoći hrvatskih branitelja iz Pakraca i Lipika. Pratimo stanje i u kontaktu smo sa stožerom i čekamo upute za daljnje aktivnosti. Podržavamo prosvjede i moram reći da nismo protiv ćirilice kao pisma, ali se mora znati da je pod tim pismom u Vukovaru, kao u Pakracu i Lipiku počelo zlo koje nas je pogodilo prije više od 20 godina.


Spremni smo pomoći i fizički


- Jesmo za mirne prosvjede, ali ako treba i sve ostalo i ako treba spremni smo pomoći i fizički.. Čekamo upute i ako bude potrebe ići ćemo organizirano u Vukovar, rekao je Mateš.

Među ljudima se pojavilo nagađanje, kod nekih i bojazan o mogućnosti uvođenja dvojezičnih natpisa i na području Pakraca i Lipika. Ipak, poštujući Ustav i Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, to se neće dogoditi. Dvojezičnost je u Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina definirana u članku 12., točka jedan koji glasi: "Ravnopravna službena uporaba jezika i pisma kojim se služe pripadnici nacionalne manjine ostvaruje se na području jedinice lokalne samouprave kada pripadnici pojedine nacionalne manjine čine najmanje trećinu stanovnika takve jedinice".

U Pakracu 15,8, u Lipiku 13,9 posto Srba

Prema popisu stanovništva iz 2011. godine po narodnosti, od ukupno 8.460 stanovnika Grada Pakraca, stanovnika srpske nacionalnosti je 1.340 ili 15,84 posto, dok je u Lipiku od ukupno 6.170 stanovnika, Srba 860 ili 13,94 posto. Od ostalih manjina vrijedi izdvojiti Talijane – u Pakracu 403 (4,76 posto), u Lipiku 176 (2,85 posto) te Čehe – u Pakracu 267 (3,16 posto), u Lipiku 181 (2,93 posto). Što se tiče dvojezičnih natpisa, oni na području Pakraca postoje samo u selima s talijanskim stanovništvom (Ploštine, Kapetanovo Polje, Veliki i Mali Banovac).

Huška: Nepotrebno provociranje stradalnika

- Na području Pakraca i Lipika jednostavno nema zakonske osnove za uvođenje dvojezičnosti, odnosno ćirilice kao drugog pisma. Što se tiče Grada Vukovara, osobno mislim da je Vukovar morao imati jedan poseban status zbog svega što se u tom gradu dogodilo, a ne na ovaj način provocirati stradalnike Domovinskog rata, posebno obitelji hrvatskih branitelja, rekao je Davor Huška, pakrački gradonačelnik koji je ujedno i voditelj Koordinacije udruga proisteklih iz domovinskog rata Pakrac – Lipik.

Na pitanje hoće li Pakračani i Lipičani organizirano u Vukovar, odgovorio je: - Ako predstavnici braniteljskih udruga pokažu interes, naravno da ću im dati podršku, zaključuje Huška.




Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI