NASLOVNADRUŠTVO
Svetkovina Isusova rođenja u požeškoj Katedrali

FOTO: pozeska-biskupija.hr

Svetkovina Isusova rođenja u požeškoj Katedrali

26.12.2019. 09:06 | pozeska-biskupija.hr PREGLEDA: 1705

Na svetkovinu Isusova rođenja – Božića, 25. prosinca požeški biskup Antun Škvorčević predvodio je svečano euharistijsko slavlje u požeškoj Katedrali u zajedništvu sa svećenicima djelatnima u središnjim biskupijskim ustanovama i Župi sv. Terezije Avilske te vjernicima grada Požege. Na slavlju je bio nazočan i požeški pravoslavni paroh Aleksandar Bijelić. Biskup je na početku okupljenim vjernicima čestitao Božić, podsjetivši ih da je on svetkovina Božje inicijative kojom je zapoočeo ostvarivati u punini svoj veliki projekt čovjekova spasenja. Ustvrdivši da je taj Božji projekt potrebno razumjeti srcem, i da se dionikom Božjeg nauma postaje srcem koje je otvoreno, vjernički osjetljivo, spremno za svjetlost, ljubav i plemenitost, biskup je izrazio uvjerenje da su vjernici na ovo slavlje došli upravo takvim raspoloženjem.U homiliji biskup je spomenuo kako su se domaćim vjernicima koji redovito dolaze u Katedrali u ovom slavlju pridružili i vjernici iz inozemstva, te im je svima zaželio dobrodošlicu. Izraze dobrodošlice uputio je i nazočnom požeškom parohu Aleksandru Bijeliću. Podsjetio je sudionike slavlja da je u svojoj ovogodišnjoj Božićnoj poruci, na poticaj pape Franje u Apostolskom pismu »Čudesni znak« razmišljao o značenju i vrijednosti jaslica, te ih je pozvao da u miru i sabranosti kod kuće pročitaju njezin cjeloviti tekst. Pročitao im je samo slijedeći ulomak: »Svjedoci smo kako Božić, zaražen potrošačkom groznicom, ne može svojom snagom doprijeti do razina javnog života, zahvaćenih brojnim negativnostima i njihovim posljedicama.


Betlehemske jaslice i skromna sveta obitelj otvaraju nam oči za moćnu Hrvatsku koja se iznad svih negativnosti ostvaruje po ugrađenosti u društvo mnogih obitelji koje prihvaćaju darovanost i žrtvu kao stil života, vjernih supruga koji primaju djecu i odgajaju ih za čestite građane, mladih koji se ne daju slomiti poteškoćama u potrazi za radnim mjestom u vlastitoj domovini, želeći uložiti svoj entuzijazam i požrtvovnost u plemenito i pošteno djelovanje na gospodarskom, znanstvenom, kulturnom, političkom i drugom području, uvijek svjesni kako je zdrava obitelj temelj snažnog društva. Ovakvi mladi ljudi, vjerne i požrtvovne obitelji čvrsti su zalog nade u hrvatsku bolju budućnost, nastavljajući na svoj način u sadašnjim okolnostima graditi na žrtvi hrvatskih branitelja, koji u ugroženosti slobode nisu dvoumili o smislu žrtvovanja vlastitog života za naše dostojanstvo. Oni se ravnaju po mudrom načelu da je bolje paliti svjetlo nego se stalno žaliti na mrak. Neka ovog Božića Isusova snaga ljubavi još snažnije zahvati svaku našu obitelj i pojedine njezine članove te nam po njihovu služenju Isus Krist, svjetlo neugasivo učini Domovinu svjetlijom«, kazao je biskup citirajući ulomak svoje Božićne poruke. Još je dodao kako nas slavljenje Božića potiče da ne dopustimo strašnoj noći ljudske ludosti, prevari mržnje i nedobronamjernosti da nas privuče te nam dušu strovale u mračne ponore.Razmišljanje o otajstvu Božića, biskup je produbio na temelju naviještene Božje riječi. Rekao je kako evanđelist Luka u svom zapisu o Isusovu rođenju navodi određene povijesne činjenice, dok nas evanđelist Ivan, čiji je Prolog Evanđelja danas naviješten, želi uvesti u duboko otajstveno značenje Božića. Znanstvenici različitim teorijama, među kojima je osobito popularna teorija velikog praska, nastoje iz svojih ljudskih mogućnosti odgonetnuti tajnu početka svemira i života u njemu. Ostaje pitanje hoće li je ikada uspjeti do kraja odgonetnuti, kazao je biskup. Međutim, Objava nas uči da je Bog dozvao svemir u postojanje svojom stvoriteljskom riječju, a to je Sin njegov odvijeka. Kad sv. Ivan tvrdi »u početku bijaše Riječ«, ne misli na riječ kao sredstvo naše ljudske svakodnevne verbalne komunikacije, nego na Logos-Riječ koja je projekt i ostvarenje svega postojećeg, prvenstveno čovjeka. Sin Očev, Božja Riječ odvijeka, rođen kao čovjek u Betlehemu, Božji je projekt i ostvarenje svijeta i čovjeka po njegovu naumu, pojasnio je biskup. U ulomku drugog čitanja iz Poslanice Hebrejima sveti pisac nas uvjerava kako je Bog konačno i u potpunosti svoj projekt objavio ljudima i ostvario u Sinu.

Biskup je upozorio da su ljudi od vremena Isusova rođenja pa sve do danas trajno izloženi napasti Zloga da ga odbace kao Božji projekt vlastitog ostvarenja te evanđelist tvrdi: »K svojima dođe, a njegovi ga ne primiše. A onima koji ga primiše dade moć da postanu djeca Božja“, istaknuo je biskup. Dodao je kako se u Isusu Kristu ne dobiva tek nešto, nego je po njemu postalo sve stvoreno a snagom njegova Duha postajemo novi stvorovi, Božji sinovi i kćeri. Biskup je istaknuo kako budućnost čovječanstva ovisi o novim izvorima energije, te smo danas na svim stranama u potrazi za energijom koja se dobiva iz čistih izvora koji ne zagađuju okoliš. Podsjetio je kako znanost u teoriji velikog praska ne zna protumačiti podrijetlo energije čijom se snagom on eventualno dogodio. Nije li možda ta energija Duh Božji? Kazao je da je Duh Sveti, energija Božje ljubavi kojom je Sin Očev začet kao čovjek u krilu Djevice Marije, progovorila najsnažnije u Isusu Kristu na njegovu križu i pobijedila smrt te tako u punini ostvarila Božji projekt o čovjeku i svemiru.Kad se ispunimo tom snagom Božjega Duha, tada je Božji projekt u nama krenuo prema svom dovršenju. Biskup je postavio dramatično pitanje: „Što radimo s tim projektom Božjim?“ Jesmo li ravnodušni, površni i mlaki prema njemu te se grčimo u vlastitim nemoćima, ne prihvaćajući cjelovito osobu Isusa Krista u snazi njegova Duha? Dok se u Hrvatskoj, kao i drugdje u svijetu, borimo za izvore energije koja ne zagađuje, Božić nas poziva da se opredijelimo za najčišću energiju Božje ljubavi, Duha Isusova, koji nas čisti od zagađenosti zlom i jamči pobjedu nad smrću, zaključio je biskup.

Na svršetku misnog slavlja poželio je sudionicima da se ovih božićnih dana u njihovim otvorenim, vjerničkim srcima nastani ona Punina o kojoj je govorio sv. Ivan u današnjem evanđelju, koja daruje mir i smisao postojanja.Tagovi: biskupija, božić, euharistijsko slavlje, biskup

POŽEGA VRIJEME

48 SATI NA 034PORTALU

.

Vlada RH danas raspisala lokalne izbore

.

OBEĆANJE, LUDOM RADOVANJE: Četiri godine od radnog sastanka, a od brze ceste i tunela još nema ni lopate!

.

Veza koja traje: Klepetan se vratio!

.

Reciklažna dvorišta u Požegi, Velikoj i Jakšiću privremeno su zatvorena

.

Ulica E. Kvaternika raskopana mjesecima, izvođač radova na upite ne odgovara, a radovima se ne nazire kraj

.

Novi podaci Nacionalnog stožera, ponovno više od tri tisuće zaraženih

.

Na današnji dan 1993. godine ponovno je obnovljena Požeško-slavonska županija

.

Zvonko Polić je novi disciplinski sudac Treće Hrvatske nogometne lige - Istok

.

Recept za friku: Palačinka od krumpira i sira koju Slovenci i Talijani vole ʺbezgraničnoʺ

.

Akumulator je otkazao? Nemojte kupiti/ugraditi novi prije nego provjerite ovo

.

Virus nam je ubio 32 milijarde kuna: Samo na samoizolacije i bolovanja otišlo 150 milijuna

.

Odgađaju se krizme i pričesti: Otkazuju se po različitim pravilima, biskupi se nadaju preporukama Stožera

.

Planinarska sekcija Pegaz zajedno s vodičima iz HPD Gojzerica organizirala izlet na izvor Veličanke

.

Hrvatska s nekim državama u EU dogovorila ʺcovid putovniceʺ koje bi navodno spasile turizam

.

Jakšićanin ugovorio kupnju PVC stolarije i dao 20 tisuća kuna predujma, a stolariju nikad nije dobio

.

Slavonac dobio uvjetnu kaznu za bludne radnje u kafiću

.

PSŽ: broj zaraženih i dalje velik, od jučer 31 novozaraženi, ukupno je 202 aktivna slučaja zaraze

.

Danas oblačno uz mogućnost pljuskova i snijega

.

Konstituiran Savjet mladih Požeško-slavonske županije

.

Velike štete na voćnjacima u Općini Kaptol

.

KOMUNALAC ODGOVARA: ʺImamo dežurstvo, a dosad smo imali samo dvije intervencije.ʺ

.

Ova mala slavonska općina daje mladim obiteljima 50 tisuća kuna za gradnju kuće

.

Vozači, znate li koji je krajnji rok za zamjenu ‘papirnatih’ vozačkih dozvola?

.

U posljednja 24 sata zabilježeno je 1936 novih slučajeva zaraze korona virusom

.

GRADSKO VIJEĆE PAKRAC: Ponavlja se procedura zakupa poljoprivrednog zemljišta

.

Alla carbonara: Recept za kremastu tjesteninu sa slaninom iz pećnice

.

Gradsko kazalište Požega najavljuje premijeru dječje predstave ʺCarevo novo ruhuʺ

.

Grad Požega se pohvalio kako je u 2021. godini prvi put ikad postavljena rasvjeta u Ćosinim Lazama

.

Od ponoći pojeftinile sve vrste goriva

.

Pijan pokušao provaliti u stan u Požegi, zatekli ga policajci

.

Muškarac (56) koji je jučer galamio i vikao na prolaznike na Trgu sv. Trojstva je skitnica?

.

Danas će bez struje biti neke ulice u Jakšiću

.

PSŽ: od jučer 33 novozaražena, ukupno je 191 slučaj zaraze

.

Tradicionalni izlet HPD “Sokolovac” Požega “Mladi Uskrs na Trišnjici”

.

Susret trajne formacije mladih svećenika i đakona u Požegi

.

Danas pretežno oblačno s kišom

.

I u Brestovcu sumnjive radnje s poljoprivrednim zemljištima?

FOTONALAZ

Pozdrav dežurnoj požeškoj moralnoj vertikali