NASLOVNADRUŠTVO
Sve veće cijene: Meso u Hrvatskoj ponovno je luksuz, a ovo su najvažniji razlozi

FOTO: Stockfood

Sve veće cijene: Meso u Hrvatskoj ponovno je luksuz, a ovo su najvažniji razlozi

23.11.2022. 16:20 | poslovni.hr IZVOR: poslovni.hr PREGLEDA: 535

Mesna industrija u Hrvatskoj u sve je većim problemima, a s njom i potrošači, koji za meso plaćaju sve veće cijene. Trošak tova stoke u Hrvatskoj je ove godine udvostručen, pa je cijena proizvodnje u Hrvatskoj u samom vrhu Europske unije. Situacija je lošija samo u Latviji i Litvi.

Hrvatski uvoz svinjetine se pritom više nego udvostručio od vremena prije ulaska RH u EU. Sektor je s obzirom na ukupni lanac proizvodnje pogođen i zatvaranjem pogona tvornice umjetnih gnojiva Petrokemija u Kutini, piše Deutsche Welle.

Uzrok za ovakvo stanje nije samo globalna kriza. “Ne samo da se uvozi nego se to isto i potiče djelom sustava potpora u poljoprivredi, već godinama unatrag. To ugrožava i razvoj, ali i sam opstanak domaćeg stočarstva, osobito svinjogojstva i govedarstva”, smatra poljoprivredni analitičar i bivši proizvođač u stočarstvu i mljekarstvu Miroslav Kovač. Upozorio je na loše stanje domaćeg uzgoja, uz uspostavu internog tržišta i raspolaganja poljoprivrednim zemljištem.


“Nema države, sustava, naroda, čovjeka koji je spreman izdržati pritisak izgubljenih vrijednosti kakav se dogodio u Hrvatskoj. Uništena je domaća populacija svinja i goveda, dugoročnim, očito je to, lošim političkim odlukama, bez jasnog cilja u prostoru i s čovjekom, najčešće vođena ‘vatrogasnom’ logikom. Ovisnost je sve veća, a tada je i cijena tome uz bok. Najveća nesreća u svemu je desetkovanje uzgajivača i zatiranje njihove logike razvoja”, dodao je Kovač.

“Kada ćemo prestati piliti granu na kojoj sjedimo?”Pozornost javnosti se s potrebe za brzim rješenjima u RH, prema Kovačevu sudu, preselila na probleme uvoznika. To dugoročno nije dobro ni za pojedinca, čak ni onoga koji se time direktno bavi, ni za hrvatsko gospodarstvo u cjelini: “Koliko će trebati da shvatimo logiku funkcioniranja organiziranih zemalja u segmentu koji je tema i prestati piliti granu na kojoj sjedimo, vidjet ćemo!” kazao je.

“Ako nastavimo kao dosad, cijene će rasti u čitavom opskrbnom lancu, kod nas i brže, a razlika u cijeni na stranu poslovne dobiti će se topiti. Tu nam pak dosadašnja praksa hitnih i parcijalnih intervencija milijunima na teret državnog i EU proračuna neće biti od pomoći, kao što to nije bila ni dosad. Naglašavam logiku razvoja i očuvanja narodnog gospodarstva, a sada je ono i u kontekstu EU, te nikako samo pojedinačnog interesa”, upozorio je Miroslav Kovač.

“Kriva je hrvatska agrarna politika”Kovač je i ranije kritizirao hrvatsku agrarnu politiku zbog očite stagnacije sektora. Istovremeno susjedne članice EU Slovenija i Mađarska poduzimaju niz kvalitetnih koraka, kojima su svoju proizvodnju uzdigle na zavidnu razinu. Naravno, i tamo se bilježi skok cijena, ali je matična produkcija u puno boljem stanju, s manje uvoza i troška na teret domaćeg kupca.

“Ostavši bez sirovina iz domaćih izvora, problemi s cijenama se prelijevaju i na potrošače, koji su krajnji platiše, pa i porez na dodanu vrijednost koji se pri tome zaračunava, a on dugo vremena nije zanemariv. I tako u krug te iz kruga u čvor, godinama koje su ostavile traga”, dodao je ovaj analitičar.

Vijesti iz sektora su dramatične: ove jeseni je u Hrvatskoj po Eurostatu registrirano poskupljenje piletine za 35.5 posto u odnosu na lanjsko isto doba, a EU prosjek je 26.7 posto. No to se odnosi na plasman mesa u sortiranim kategorijama, dok je cijenu čitavog pileta vlada RH ograničila na 24.99 kuna, uz još neke mesne kategorije.

Osuđeni smo na uvozSveukupno gledano, meso je ipak značajno poskupjelo. Potražnja zbog toga opada, što opet vodi do daljnjeg rasta cijena. Na neke faktore ne možemo ni utjecati, primjerice na uvoz umjetnih gnojiva koja stižu čak iz Rusije. Urea iz Rusije u Hrvatskoj se prodavala po cijeni trostruko višoj od one prošlogodišnje, kad je hrvatsko tržište još uvijek raspolagalo domaćim proizvodom. Osuđeni na uvoznu robu, hrvatski poljoprivrednici su smanjili potrošnju gnojiva, a time posljedično i prinos.

Neki su zbog toga već odustali od proizvodnje mesa i prešli na ratarstvo ili posve napustili poljoprivredu.

Što o svemu misle proizvođači?A kako situacija izgleda iz tog kuta, kazao je jedan od najvećih proizvođača u Hrvatskoj. Pivac Grupa, osim matične kuće Pivac koja je potekla iz Vrgorca, uključuje i karlovački PPK te čakovečku Vajdu. I oni danas ponajprije ističu kako im uslijed tržišnih poremećaja ulazni troškovi proizvodnje neprestano rastu.

“Naša je proizvodnja samo ove godine poskupjela više od 30 posto, a uslijed inflacije i energetske krize rast cijena inputa predstavljat će izazov i ubuduće”, kazao nam je predsjednik grupacije Ivica Pivac. On naglašava da im se, kad je riječ o osnovnoj sirovini, strateška usmjerenost na vlastitu proizvodnju stoke pokazala ispravnom. No rast cijena stočne hrane za više od 80 posto utjecao je na značajan rast troškova i u ovom segmentu proizvodnje.

Neizvjesne tržišne prilike“Iako su nam svi ulazni troškovi porasli, stalno nastojimo da se efekt tržišnih poremećaja u što je moguće manjoj mjeri prelije na krajnje kupce. Ipak, nažalost nije bilo moguće izbjeći korekcije cijena. U suprotnom bismo doveli u pitanje održivost proizvodnje i opskrbe”, rekao je Pivac.

U usporedbi s prošlogodišnjim cijenama u trgovinama Pivac, trenutna cijena svinjske polovice je porasla za 18 posto, a kad je riječ o njihovom najpopularnijem proizvodu, pršutu, njegova je cijena porasla 20 posto. “Neizvjesne tržišne prilike otežavaju projekcije kretanja cijena, međutim, nastavit ćemo poduzimati sve što možemo kako bi se rast ulaznih troškova što manje odrazio na građane”, kaže Ivica Pivac.

On naglašava da za kompaniju “kod planiranja poslovanja u fokusu ostaju ulaganja u samodostatnost, proizvodne kapacitete i ljudske resurse”. No i dalje se ne zna hoće li to biti dovoljno da bi se amortizirao krizni stres za potrošače.

(IZVOR: www.poslovni.hr)

Tagovi: cijene, meso, hrana, luksuz, Hrvatska, poskupljenje, inflacija

POŽEGA VRIJEME

48 SATI NA 034PORTALU

.

DOJAVE O BOMBAMA I U TRGOVAČKIM CENTRIMA: Pregledom trgovačkih centara nisu potvrđeni navodi o eksplozivnim napravama

.

Ženska strana nacionalne priče Domovinskog rata u književnoj večeri „Naše Branke“

.

FOTO: Moto-mrazovi i Grad Pleternica povodom sv. Nikole darivali najmlađu djecu u pleterničkoj školi

.

UPRAVO: Potvrđena dojava o bombi u Općinskom sudu u Požegi

.

Ovo su tri ključna savjeta uz koje će božićna zvijezda potrajati do druge godine

.

Vlada je odlučila dokad će cijene osnovnih namirnica biti ʺzamrznuteʺ

.

Slavlje sv. Barbare i 100. obljetnica smrti župnika graditelja crkve u Jakšiću

.

Dalibor Bognar više neće voditi prvu momčad Nogometnog kluba Slavonija

.

REKORDER VIKENDA: 43-godišnjaku ʺnagradaʺ od 19.700,00 kn zbog vožnje u pijanom stanju i bez vozačke dozvole

.

Hrvatska danas igra za četvrtfinale SP-a protiv Japana

.

Najava pojačanog nadzora vozača pod utjecajem alkohola i/ili droga

.

Muškarac (41) kroz Antunovac na biciklu s 3,13 promila

.

Jesu li trgovine i crpke spremne za prelazak na euro i zašto slijedi horor za blagajnice i IT-jevce

.

Ovog prosinca padat će rekordi: Božićne jelke poskupljuju za 20 posto

.

FOTOGALERIJA: Advent u Požegi uz Klapu sv. Lovre

.

Druženje članova i sponzora NK ʺGraničarʺ Zagrađe za kraj uspješne godine

.

Čokobomba! Recept za slatka peciva koja najbolje pašu uz šalicu kave

.

PSŽ: Na posljednjem testiranju obrađeno je 15 uzoraka, od kojih je 9 pozitivnih

.

Nakon jutarnje magle promjenjivo oblačno

.

UPALJENA DRUGA ADVENTSKA SVIJEĆA U PLETERNICI: ʺAdventa u bećarskom šoru ne bi bilo da nije bilo sloge među svima vamaʺ

.

Umro je Rudi Aljinović, Lastan iz Modre Laste

.

ČAROLIJA JE POČELA: Advent u Bećarskom šoru

.

NAPOKON: Od utorka značajno jeftinije sve vrste goriva

.

Tri načina usoljavanja mesa za sušenje - pazite na temperaturu

.

Od župnika posudio 1,7 milijuna kuna pa ih potrošio u kladionici

.

NIKOG NIJE BRIGA: Planira li itko očistiti ovu naplavinu ispod mosta kod Podsreće?

.

Velikih 15 godina manifestacije “Običaji starog zavičaja”

.

Trodnevni susret srednjoškolaca u požeškom Kolegiju

.

Adventska duhovna obnova redovnica u Požegi

.

Božićna pšenica: Posijati ju na Barbaru ili na Luciju?

.

Lipicanci postali dio svjetske nematerijalne kulturne baštine pri UNESCO-u, a uskoro kreće i izgradnja nove ergele

.

ŠVERC U SUSJEDSTVU: Žena (63) ʺpalaʺ s 20 kg duhana

.

Muškarac (26) za upravljač Audija sjeo pijan (2,30 promila) pa sletio s kolnika

.

Muškarac (47) upravljao vozilom prije stjecanja prava na upravljanje i pod utjecajem alkohola od 2,47 promila

.

Susret biskupa Škvorčevića s hrvatskim braniteljima

.

Hipnoza okusima: Recept za pečenu janjetinu s krumpirom koja mirisima iz pećnice zove za stol

.

Danas pretežno oblačno uz povremenu kišu

.

Neviđena sramota: Urinirali po božićnom boru na Trgu Sv. Trojstva u Požegi

.

Štiti li Željka Glavića u DORH-u vlastiti sin?

.

Trenutne vremenske prognoze najavljuju bijeli Božić. Veselite li se?

FOTONALAZ

FOTKA DANA: Pogledajte kako izgleda sudar jelena na Papuku!