NASLOVNADRUŠTVO
Susret trajne formacije svećenika Slavonkso-podravskog arhiđakonata

FOTO: Požeška biskupija

POŽEŠKA BISKUPIJA

Susret trajne formacije svećenika Slavonkso-podravskog arhiđakonata

20.11.2019. 08:14 | Požeška biskupija PREGLEDA: 391

Jesenski susret trajne formacije svećenika Slavonsko-podravskog arhiđakonata Požeške biskupije održan je 19. studenog u župnoj dvorani Župe sv. Josipa u Slatini. Nakon molitve Trećeg časa arhiđakon Vladimir Škrinjarić izrazio je dobrodošlicu požeškom biskupu Antunu Škvorčeviću i okupljenim svećenicima. Biskup Antun je u svojoj uvodnoj riječi najprije pozdravio nazočne svećenike iz Virovitičkog, Slatinskog i Našičkog dekanata na čelu s dekanom Ivicom Šohom, Draganom Hrgićem i fra Zoranom Bibićem te je predstavio Marijana Pavelića, biskupijskog povjerenika za duhovna zvanja i Krunoslava Siroglavića, povjerenika za pastoral mladih, koji će progovoriti o Apostolskoj postsinodalnoj pobudnici pape Franje „Christus vivit“ i povezati je s projektima Požeške biskupije sa spomenutim pastoralnim područjima. Na temelju kratkog naviještenog ulomka iz Knjige proroka Jeremije biskup je kazao svećenicima kako se i oni svrstavaju među one blagoslovljene ljude o kojima govori prorok, ukoliko trajno nastoje živjeti od pouzdanja u Boga i tako biti trajno ukorijenjeni u izvor svoga svećeništva i poslanja, poput stabla pokraj voda tekućica, te donositi plodove. Još je dodao kako suvremeno društveno stanje možemo nazvati sušnim tlom iz kojeg se ne može roditi život, te je njihova zadaća po sakramentu krštenja i svetoga reda biti dionicima Isusova živog organizma Crkve i služiteljima njegove milosne snage s križa, po kojoj naša smrtna ljudska stanja mogu oživjeti neprolaznim životom. Spomenuo je kako arhiđakonatski susreti trajne formacije, na kojima proučavamo najnovije dokumente pape Franje žele svećenike povezati s dinamizam opće Crkve kako bi on po njihovu pastoralnom poslanju mogao zahvatiti našu požešku mjesnu Crkvu.Potom su svećenici Krunoslav Siroglavić i Marijan Pavelić predstavili  Apostolsku postsinodalnu pobudnicu pape Franje „Christus vivit“. U sažetom izlaganju istaknuli su Papine poticaje i prijedloge s obzirom na pastoral mladih i duhovnih zvanja te ih uključili u planirane projekte Požeške biskupije na području pastorala mladih i pastorala duhovnih zvanja. Povjerenik za mlade Siroglavić, povezujući Papine poticaje napose u sedmom poglavlju navedene Apostolske postsinodalne pobudnice, s obzirom na angažman mladih u različitim područjima crkvenog života, predstavio je konkretne programe pastorala mladih u Požeškoj biskupiji. Istaknuo je da su mladi, kako to kaže papa Franjo, ne budućnost nego sadašnjost Crkve te su u tom smislu važna sva nastojanja oko njihova uključivanja u život Crkve. Zahvalio je svećenicima na dosadašnjoj suradnji te ih pozvao da podupru programe koje njegovo povjerenstvo nastoji ostvarivati u prilog mladih.


Povjerenik za pastoral duhovnih zvanja Pavelić, osvrćući se na Papine poticaje mladima da njeguju osobni odnos s Isusom Kristom, potaknuo je svećenike da duhovnim vodstvom pomognu onim mladima koji promišljaju o duhovnom zvanju. Osvrnuo se na djelovanje  Djela za duhovna zvanja Požeške biskupije i susrete za mlade iz osnovnih i srednjih škola koji se odvijaju po prethodno dogovorenom rasporedu u požeškom Kolegiju, te ih je pozvao na još zauzetiju suradnju na tako važnom području života Crkve.
Udrugom dijelu susreta upravitelj Župe sv. Marije Magdalene u Sopju Oliver Kranjčić predstavio je svećenicima Apostolsko pismo pape Franje  „Aperuit illis“ o ustanovljenju Nedjelje Božje riječi koja će se slaviti na III. nedjelju kroz crkvenu godinu. Spomenuo je da papa Franjo navedenim Pismom želi potaknuti vjernike na što snažnije drugovanje sa Svetim Pismom, spomenuvši i značenje koje ono ima za ekumenska nastojanja, jer je Biblija zajednička baština svih kršćana.U završnom dijelu svećenici su s biskupom Antunom podijelili određene poteškoće u nekim pastoralnim pitanjima s kojima se svakodnevno susreću. Biskup ih je ohrabrio u pronalaženju novih modela evangelizacije na koje potiče papa Franjo. Kazao je da pri tom budu svjesni kako ne mogu oni sami ostvariti sve pastoralne zadaće koje ima župna zajednica.  Pozvao ih je da s još većom zauzetošću nastoje promicati suradnju s tri radne skupine župnih pastoralnih vijeća, da vjernicima laicima omoguće vršiti njihovo krsno poslanje te oni ne budu objekt, nego subjekt pastorala. Progovorio je i o važnosti pastorala ivalidnih i starijih osoba, o kojem su doneseni određeni zaključci na poslejdnjoj sjednici Prezbiterskog vijeća Požeške biskupije. Podsjetio je da će u tom pogledu biti na pomoć arhiđakonatski susreti i radionice za članove karitavnih skupina župnih pastoralnih vijeća, koji će biti organizirani u prvom tjednu ovogodišnjeg došašća. Zahvalio im je na svemu onome što redovito čine u poslanju koje im je povjereno, a Marijanu Paveliću i Krunoslavu Siroglaviću za doprinos koji su dali na ovom susretu trajne formacije. Program je završio zajedničkom molitvom u župnoj crkvi sv. Josipa. 

 


Tagovi: požeška biskupija, susret, formacija

48 SATI NA 034PORTALU

.

Biskup Škvorčević abdominalnoj kirurgiji OŽB Požega donirao bolničke krevete

.

HDZ-ovci obilježili 20. godišnjicu smrti dr. Franje Tuđmana

.

SKANDAL NA SUĐENJU NEFEROVIĆU: Kovačević, Ćališ i Krpan svjedočili neistine u Neferovićevu korist

.

Većina nas ove namirnice stavlja u hladnjak, no vrhunski kuhari kažu drugačije

.

Od ponoći pojeftinilo gorivo na hrvatskim benzinskim pumpama

.

54-godišnji Požežanin lažnom bratiću poslao oko 2.000 kn, pa prijavio prijevaru

.

32-godišnji Kaptolčanin prodao drogu 20-godišnjaku iz Požege, kod obojice pronađena marihuana

.

Uz predstavu Crvenkapica ili Trnoružica, organizirano darivanje za djecu

.

Biskup Antun Škvorčević posjetio je obitelj čija je kuća obnovljena nakon požara

.

Biskup Antun Škvorčević pohodio je Župu Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije u Novoj Gradiški

pecalo- KRČMA ZLATNI LUG

Građevinsko zemljište, Pleternica, 1193 m2

Rustik kamini

► REGISTRIRAJ SE DA OBJAVIŠ OGLAS

.

Danas oblačno s povremenom kišom

.

Premijer se u Vukovaru hvali projektom za spas Slavonije. To je ono iz čega si HDZ-ovi tajkuni obnavljaju hotele po Jadranu

.

MINISTARSTVO IMA PLAN ZA MATURANTE: Neke ispite državne mature polagat će i prije završetka nastavne godine?

.

U Velikoj vijećnici Požeško-slavonske županije održana 8. sjednica Partnerskog vijeća Požeško-slavonske županije

.

Grad Pakrac nastavlja provoditi program demografskih i pronatalitetnih mjera „TRI PLUS“ u 2020. godini

.

Požeški boksač Mihael Heig (Graciano) ostvario pobjedu na “Osijek boxing openu“

.

UO Plesna radionica Ilijane Lončar vratila se s uspjehom s 13. hrvatskog natjecanja plesača suvremenog plesa Mia Čorak Slavenska

.

Na hrvatske ceste stiže 300 novih kamera, neće snimati samo brzinu

.

ŠTO KAŽE SUD: Smijete li imati uključena duga svjetla kad pretječete drugo vozilo?

.

NETKO JE MALO ZARONDAO: 57-godišnjak u 7.55 sati ujutro zaustavljen s 2,87 promila

.

Povodom 28. obljetnice oslobođenja Lipika održana je revijalna utakmica

.

Policija u kući u kojoj nitko ne živi u Požegi zatekla petoricu muškaraca, slučaj predali državnom odvjetništvu

.

Prošli tjedan iz trgovina su povučena čak tri proizvoda jer su opasni za zdravlje

.

Biskup Škvorčević pohodio je prognaničko naselje Kovačevac

.

Planinarsko društvo ʺPsunjʺ Pakrac, organizira memorijalni planinarski pohod FOKINOM STAZOM 1991.

.

Struje neće biti ...

.

Danas pretežno oblačno s mjestimičnom kišom

.

Jednoj ženi je dosadilo da joj suprug stalno boravi po kafićima pa mu je sagradila kafić u dvorištu

.

Održan festival ʺHodočašće u došašćeʺ u Pakracu

FOTONALAZ

Mesari napravili ʺstražemanačku anakonduʺ!