Suša: Svaki rast temperature za 1°C, smanjuje prinos pšenice za sedam posto

FOTO: smarter.hr

7.7.2022. | 11:31 | agroklub.com
IZVOR: agroklub.com
Pregleda: 696

Inicijativa za pšenicu je predstavila Stratešku agendu istraživanja koja naglašava trenutne globalne izazove istraživanja ove kulture i potencijalna znanstvena rješenja. Međunarodna organizacija ima za cilj povećati sigurnost hrane, nutritivnu vrijednost i sigurnost ove krušarice, uzimajući u obzir društvene zahtjeve za održivim i otpornim poljoprivrednim proizvodnim sustavima.

Također, pruža mehanizam za identifikaciju glavnih međunarodnih istraživačkih prioriteta i mogućnosti za unaprjeđenje njezine održive proizvodnje na globalnoj razini.

Najrasprostranjenija kulturaŠiroka adaptacija učinila ju je pogodnom za mnoga proizvodna okruženja širom svijeta, ali je to istovremeno učinilo kritičnim proizvodom za opskrbu hranom.


Strateška agenda istraživanja obuhvaća ključne izazove i prioritete istraživanja za naredne godine. Radi se o četiri glavne teme: povećanje potencijala prinosa, zaštita potencijala prinosa, zaštita okoliš i povećanje održivosti sustava proizvodnje i osiguranje opskrbe pšenicom visoke kvalitete.


Provedeno le 771 istraživačkih projekata tijekom 2020. godine u SAD-u, Australiji, Kanadi, Kini i Španjolskoj.

U 2019. godini je procijenjeno da je pod pšenicom bilo 216 milijuna hektara. Prema podacima FAOSTAT-a iz 2022. preko 90 zemalja proizvodi više od 10.000 tona godišnje. Iako predstavlja 26 posto ukupne svjetske proizvodnje žitarica, ona zauzima skoro 30 posto obradive površine. Za prehranu se koristi 65 posto proizvedene.

Voda limitirajući faktorPrinos joj je u direktnoj ovisnosti o dostupnosti vode, a njegovo povećanje ovisi o prilagođenosti na klimatske promjene i sušu. Oko 20 milijuna hektara je izloženo stresu od nedostatka vode i ekstremnim temperaturama.

Do kraja ovog stoljeća možemo očekivati manjak vode za 60 posto svjetskih područja gdje se uzgaja, a svaki porast temperature za 1ºC smanjuje prinos u prosjeku za sedam posto.

U Agendi su identificirani glavni problemi i izazovi s kojima se suočava proizvodnja i istraživanje pšenice. Voda i njen nedostatak su u fokusu kao glavni problem, a proizvodnja će biti pod snažnim pritiskom kako osigurati dovoljne količine vlage u zemljištu.

Povećanje prinosa u proteklom stoljeću je bio rezultat usvajanja novih tehnologija, stvaranja novih sorti i inovacija u oplemenjivanju i agronomiji.

(Izvor: agroklub.com)


VIŠE NA TEMU:
SUŠA
PRINOS
PŠENICA
SMANJENJE

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI