Slika 1/29
Stručni skup za odgajateljice u vjeri Požeške biskupije, 16.2.2019.
Požeška biskupija

17.2.2019. 09:46 | Požeška biskupija PREGLEDA: 1820

U organizaciji Katehetskog ureda Požeške biskupije i Agencije za odgoj i obrazovanje u subotu 16. veljače u prostorima Odgojno-obrazovnog centra u Požegi održan je stručni skup za odgajateljice u vjeri Požeške biskupije na temu „Sveto Pismo kao temelj odgoja u vjeri“.

Nakon molitvenog uvoda sudionike skupa pozdravio je predstojnik Katehetskog ureda Robert Kupčak. Potkrepljujući neophodnu međusobnu povezanost Svetog Pisma i vjere podsjetio je na apostolsku pobudnicu Verbum Domini pape u miru Benedikta XVI. koja između ostalog broju 25 kaže: „(…) Vjera je primjeren odgovor čovjeka Bogu koji govori. U tome se očituje da za prihvaćanje objave, čovjek treba otvoriti um i srce djelovanju Duha Svetoga, koji mu pomaže shvatiti Riječ Božju nazočnu u svetim Pismima. Doista, upravo naviještanje božanske Riječi čini da se rodi vjera, po kojoj srcem prianjamo uz objavljenu nam istinu i mi sami povjeravamo sve Kristu: vjera po poruci, a poruka riječju Kristovom (Rim 10,17). Cijela povijest spasenja na progresivan način nam pokazuje ovu nutarnju povezanost između Riječi Božje i vjere koja se ostvaruje u susretu s Kristom. S njime, doista, vjera dobiva oblik susreta s osobom kojoj se povjerava vlastiti život. (…)“ Izrazio je uvjerenje da će prisutnim odgajateljicama stručni skup u kojem će se na osobit način baviti Svetim Pismom promatrajući ga kroz prizmu odgoja u vjeri biti od pomoći na mjestima gdje rade i pomažu onim najmanjima započeti odnosno jačati hod vjere učvršćujući ga baš spoznajama o događajima povijesti spasenja zapisanim u Bibliji.

Prenio je pozdrave i isprike zbog nemogućnosti sudjelovanja poradi bolesti Ankice Mlinarić, više savjetnice za vjeronauk pri Agenciji za odgoj i obrazovanje, zahvalivši joj za sve što je učinila u pripremi i organizaciji skupa. Potom je predstavio dnevni red i predavače skupa zahvalivši im na spremnosti podijeliti znanja i spoznaje koje mogu biti od koristi odgajateljicama u njihovu radu.


Profesor Taras Barščevski s Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održao je dva izlaganja na teme: „Biblijski sadržaji i metode vjerskog odgoja za djecu predškolske dobi“ i „Prispodobe - materinski jezik kraljevstva Božjeg“ u kojima je ponajprije istaknuo važnost prenošenja sadržaja vjere vlastitim iskustvom vjere koje dopire do djeteta odgovarajući mu na pitanje „Tko je Bog u mom životu?“ kao i na druga egzistencijalna pitanja te neophodnost da odgojitelj iz djeteta izvuče ono najbolje u čemu se očituje stvorenost na Božju sliku te ga tako oblikuje na mjeru Kristovu. Potom je analizirajući tri biblijske prispodobe o Kraljevstvu nebeskom - prispodobu o sijaču, prispodobu o dobrom pastiru i prispodobu o dobrom Samarijancu - objasnio važnost pristupa pojedinoj prispodobi s aspekta koji u djetetu otvara vidike pozitivnih mogućnosti i osvjetljava mu put u činjenju i življenju dobra. Nakon predavanja i konstruktivne rasprave, uslijedila je tematska radionica „Dramsko-scensko stvaralaštvo u radu s biblijskim tekstom“ koju je priredila Vesna Hodak, vjeroučiteljica i savjetnica u zvanju. Ona je na primjeru prispodobe o dobrom Samarijancu pokazala kako na konkretne načine biblijsku prispodobu uprizoriti djeci predškolske dobi i potaknuti ih na suosjećajnost prema osobama koje su u potrebi, napose prema drugoj djeci. Odgajateljice su aktivnim sudjelovanjem u radionici te iznošenjem iskustava i primjera iz svojega rada očitovale zadovoljstvo izabranom temom koja će im biti od koristi u daljnjem radu.

Pri svršetku stručnog skupa predstojnik Kupčak zahvalio je odgajateljicama na sudjelovanju kao i predavačima za trud i žar koji su uložili u pripremu izlaganja odnosno radionice. Zaželio je svima Božji blagoslov i snagu Duha Svetoga u daljnjem radu i odgajateljskom poslanju.Tagovi: požeška biskupija, odgojiteljice, stručni skup, požega

48 SATI NA 034PORTALU

.

ʺPlatinumʺ s prijateljima i poslovnim partnerima proslavio peti rođendan i 20 godina poslovanja Pojera

.

PRILIKA ZA NEZAPOSLENE- Grad Požega objavio javni poziv za pomoćnike u nastavi

.

Ovaj vikend probna ronjenja na sisačkom korzu

.

Miss PSŽ Mateja Bilješković na priprema za izbor Miss Hrvatske u M. Lošinju

.

7. međunarodni oldtimer susret ʺTrophy Zlatnom dolinom 2019ʺ 31.8.

.

Zbog neprilagođene brzine naletio na vozilo ispred sebe u Požegi

.

Potpisan ugovor o energetskoj obnovi zgrade Društvenog doma u Filipovcu

.

Sutra struje neće biti...

Pozajmi novac u minutu na svoj račun

Nudimo sve vrste kredita

Brza i iskrena ponuda za zajam

► REGISTRIRAJ SE DA OBJAVIŠ OGLAS

.

Vrijeme uglavnom sunčano, najviša dnevna temperatura od 25 do 33°C

.

Proslava blagdana Gospe Voćinske 21.8.2019.

.

PROFESORI I RODITELJI ZGROŽENI- Na bilježnicama naslikane starlete

.

16. Natjecanje orača PSŽ 24.kolovoza uz glavnu cestu Alilovci - Kaptol

.

Nakon Varge i Opačićke, što je Ronko dobio od Bandića?!

.

Struje danas neće biti .....

.

Hodočasnici pješaci krenuli u voćinsko svetište

.

Policija uhvatila mladiće koji su provalili u sedam teretnih i dva priključna vozila u Požegi

.

U Lipiku nestalo četvero maloljetnika- Katarina, Andrijana, Jovo i Zlatko, jeste li ih vidjeli?

.

Ekskluzivno: Veliki rođendan PLATINUMA uz legendarnu NEDU UKRADEN

.

Danas sunčano i vruće

.

U dvorištu imaju divovsku konoplju od 5,3 metra

.

Danas u 18 sati NK Lipik 1925 - NK Trnje Zagreb

.

Hodočasnici primili blagoslov u crkvi sv. Lovre u Požegi te se zaputili prema Stražemanu, a potom u Voćin na Gospu Voćinsku

.

Struje danas neće biti .....

FOTONALAZ

FOTKA DANA: Jutro nad Požegom