Slika 1/29
Stručni skup za odgajateljice u vjeri Požeške biskupije, 16.2.2019.
Požeška biskupija

17.2.2019. 09:46 | Požeška biskupija PREGLEDA: 1659

U organizaciji Katehetskog ureda Požeške biskupije i Agencije za odgoj i obrazovanje u subotu 16. veljače u prostorima Odgojno-obrazovnog centra u Požegi održan je stručni skup za odgajateljice u vjeri Požeške biskupije na temu „Sveto Pismo kao temelj odgoja u vjeri“.

Nakon molitvenog uvoda sudionike skupa pozdravio je predstojnik Katehetskog ureda Robert Kupčak. Potkrepljujući neophodnu međusobnu povezanost Svetog Pisma i vjere podsjetio je na apostolsku pobudnicu Verbum Domini pape u miru Benedikta XVI. koja između ostalog broju 25 kaže: „(…) Vjera je primjeren odgovor čovjeka Bogu koji govori. U tome se očituje da za prihvaćanje objave, čovjek treba otvoriti um i srce djelovanju Duha Svetoga, koji mu pomaže shvatiti Riječ Božju nazočnu u svetim Pismima. Doista, upravo naviještanje božanske Riječi čini da se rodi vjera, po kojoj srcem prianjamo uz objavljenu nam istinu i mi sami povjeravamo sve Kristu: vjera po poruci, a poruka riječju Kristovom (Rim 10,17). Cijela povijest spasenja na progresivan način nam pokazuje ovu nutarnju povezanost između Riječi Božje i vjere koja se ostvaruje u susretu s Kristom. S njime, doista, vjera dobiva oblik susreta s osobom kojoj se povjerava vlastiti život. (…)“ Izrazio je uvjerenje da će prisutnim odgajateljicama stručni skup u kojem će se na osobit način baviti Svetim Pismom promatrajući ga kroz prizmu odgoja u vjeri biti od pomoći na mjestima gdje rade i pomažu onim najmanjima započeti odnosno jačati hod vjere učvršćujući ga baš spoznajama o događajima povijesti spasenja zapisanim u Bibliji.

Prenio je pozdrave i isprike zbog nemogućnosti sudjelovanja poradi bolesti Ankice Mlinarić, više savjetnice za vjeronauk pri Agenciji za odgoj i obrazovanje, zahvalivši joj za sve što je učinila u pripremi i organizaciji skupa. Potom je predstavio dnevni red i predavače skupa zahvalivši im na spremnosti podijeliti znanja i spoznaje koje mogu biti od koristi odgajateljicama u njihovu radu.

Profesor Taras Barščevski s Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održao je dva izlaganja na teme: „Biblijski sadržaji i metode vjerskog odgoja za djecu predškolske dobi“ i „Prispodobe - materinski jezik kraljevstva Božjeg“ u kojima je ponajprije istaknuo važnost prenošenja sadržaja vjere vlastitim iskustvom vjere koje dopire do djeteta odgovarajući mu na pitanje „Tko je Bog u mom životu?“ kao i na druga egzistencijalna pitanja te neophodnost da odgojitelj iz djeteta izvuče ono najbolje u čemu se očituje stvorenost na Božju sliku te ga tako oblikuje na mjeru Kristovu. Potom je analizirajući tri biblijske prispodobe o Kraljevstvu nebeskom - prispodobu o sijaču, prispodobu o dobrom pastiru i prispodobu o dobrom Samarijancu - objasnio važnost pristupa pojedinoj prispodobi s aspekta koji u djetetu otvara vidike pozitivnih mogućnosti i osvjetljava mu put u činjenju i življenju dobra. Nakon predavanja i konstruktivne rasprave, uslijedila je tematska radionica „Dramsko-scensko stvaralaštvo u radu s biblijskim tekstom“ koju je priredila Vesna Hodak, vjeroučiteljica i savjetnica u zvanju. Ona je na primjeru prispodobe o dobrom Samarijancu pokazala kako na konkretne načine biblijsku prispodobu uprizoriti djeci predškolske dobi i potaknuti ih na suosjećajnost prema osobama koje su u potrebi, napose prema drugoj djeci. Odgajateljice su aktivnim sudjelovanjem u radionici te iznošenjem iskustava i primjera iz svojega rada očitovale zadovoljstvo izabranom temom koja će im biti od koristi u daljnjem radu.

Pri svršetku stručnog skupa predstojnik Kupčak zahvalio je odgajateljicama na sudjelovanju kao i predavačima za trud i žar koji su uložili u pripremu izlaganja odnosno radionice. Zaželio je svima Božji blagoslov i snagu Duha Svetoga u daljnjem radu i odgajateljskom poslanju.


Tagovi: požeška biskupija, odgojiteljice, stručni skup, požega

Pretraži 034 portal

48 SATI NA 034PORTALU

.

Kombi sletio u kanal, ispali su van: Trudnica se bori za život

.

Potresna ispovijest kćeri lokalnog političara: ʼSjećam se moje krvi. Ostavio ju je na kuhačiʼ: ** Radi li se možda o vijećniku iz Požege?!?! ** SIGURNI SMO DA

.

UPOZORENJE! Uznemirujuće fotografije: ʼSusjedov pit bull nam je rastrgao pudlicu. Strahujemo za djecuʼ

.

11 natjecatelja karate-do kluba Požega s natjecanja iz Brčkog donijeli 20 medalja

.

Vikend rekorder 23-godišnjak s 2,56 promila te pet prometnih nesreća

.

Tijekom vikenda čak sedam požara na otvorenom

.

Vakula najavio da stižu oluje, snijeg i drastično zahlađenje

.

U nedjelju prvi proljetni izlet planinara- 37. Papučki jaglaci

pecalo- KRČMA ZLATNI LUG

Građevinsko zemljište, Pleternica, 1193 m2

Rustik kamini

► REGISTRIRAJ SE DA OBJAVIŠ OGLAS

.

Dinamo, Hajduk i Kaptol u polufinalu kupa

.

Hodočašće zagrebačkih bogoslova u Staru Gradišku

.

NIKAD KRAJA- Cijene nafte rastu...

.

Otvoreno prvenstvo Pakraca u ribolovu: 17 natjecatelja u borbi za naslov

.

Burna godišnja skupština; izvješća usvojena uz dva suzdržana

.

Vrijeme danas oblačno uz mogućnost kiše

.

Veliki požar između Alaginaca i Šeovaca

.

Nove informacije policije u vezi prometne sa ozlijeđenim djetetom

.

Aroma otvorila svoja vrata na Trgu Sv. Trojstva u Požegi

.

Ove godine želimo napraviti 30 koncerata za 30 godina pjesme “Ne dirajte mi ravnicu”

.

Na maturalnoj zabavi Obrtničke škole pala i prosidba

.

Danas derbi u Kaptolu, susjedski okršaj u Jakšiću

.

U Lipiku proglašene najbolje nove hrvatske riječi za 2018. godinu

.

Danas sunčano i toplo, sutra pogoršanje vremena

.

Judo klub Jigoro uspješan na Međunarodnom turniru u Velikoj Gorici

FOTONALAZ

U nedjelju prvi proljetni izlet planinara- 37. Papučki jaglaci