NASLOVNADRUŠTVO

Šporki makaruli: Recept za tradicionalno jelo koje je starije od Dubrovačke republike

26.5.2022. 09:55 | punkufer.dnevnik.hr IZVOR: punkufer.dnevnik.hr PREGLEDA: 381

Malo tko ne voli umake od mesa. Omiljeni bolognese, sote Stroganoff, razni ragui i klasični gulaši…sve su to ukusna jela koja možemo napraviti s nekoliko osnovnih sastojaka, u jednoj zdjeli, i tako nahraniti jako puno ljudi s jako malo truda, vremena i prljavog posuđa. Ima li bolje kombinacije?

Kako bi probali nešto novo i malo promijenili klasične repertoar, donosimo vam jedan tradicionalni dubrovački recept koji je star koliko i Dubrovačka republika. Neki će reći da je i stariji, a danas oduševljava jednako kao i u srednjovjekovno doba.

Držić u "Skupu" spominje šporke makarule, a postoje još mnoga književna djela koja sugeriraju da su se šporki makaruli jeli i u renesansno doba.


Jeste li znali da je dalmatinska kuhinja jedna od najzdravijih na svijetu? 2013. je mediteranska prehrana uvrštena na UNESCO-ov popis nematerijalne baštine pa sa sigurnošću možemo reći da nema onoga tko na našem Jadranu neće pronaći nešto za sebe, bez obzira na to koliko njegov ukus bio istančan.

Dubrovnik je uistinu raj za gurmane. Ondje ćete osjetiti spoj odlične hrane, tradicionalnih recepata i ljubavi koje lokalci osjećaju prema spravljanju domaće hrane. Iako su nam riba i morski plodovi prva asocijacija na „hranu s mora“, dubrovačni jako dobro znaju i kako pripremati meso.

Jedan od najpoznatiji dubrovačkih recepata su ukusni šporki makaruli koji se tradicionalno jedu na Festu svetog Vlaha i u ostalim svečanostima.

Svoj naziv „šporki makaruli“, dobili su zbog načina posluživanja. Naime, šporkih makarula se kuhalo jako puno, a samo su oni najsretniji, odnosno prvi gosti, dobili makarule koji su na sebi imali nešto junetine. Svi ostali, jeli bi makarule koji su malo „šporkani“ umakom.

U nastavku je recept za šporke makarule u kojima neće nedostajati junetine.

Sastojci za šporke makarule: 
1 kg junetine
1 kg luka
3 češnja češnjaka
Svinjska mast
150 g koncentrata rajčice
3 dcl crnog vina
200 ml temeljca
Pakiranje makarona
Sol, papar, crvena mljevena paprika, šećer, klinčić, cimet, lovor

Priprema šporkih makarula:
- Meso i luk narežite na kokice.
- Na vreloj masti pržite luk pa češnjak i meso.
- Pirjajte dok tekućina iz mesa ne ispari.
-Dodajte koncentrat rajčice pa nastavite pirjati.
- Nakon 15 minuta zalijte s vinom i temeljcem.
- Dodajte začine i pirjajte sljedećih dva sata uz povremeno miješanje i dodavanje vode.
- Skuhajte makarone do pola pa ih pomiješajte s umakom.
- Sve zajedno pirjajte na laganoj vatri 10 minuta.
- Poslužite s kozjim ili ovčjim sirom i vinom.

(IZVOR: www.punkufer.dnevnik.hr)




POŽEGA VRIJEME

48 SATI NA 034PORTALU

.

FOTO: Šokački običaji- pudarenje u Kaptolu

.

Pogledajte koje krivotvorene lijekove Hrvati najviše kupuju, gdje i zašto

.

UO Plesna radionica Ilijane Lončar gostovala u prepunom Istarskom narodnom kazalištu u Puli

.

POŽEGA: Uspješno obavljena prodaja napuštenih i pronađenih stvari

.

HŽ najavio da kreće u veliku modernizaciju: ʼʼImat ćemo nove vlakove koji će ići 160 kilometara na satʼʼ

.

Za vrijeme dok mu je oduzeta vozačka dozvola upravljao vozilom pod utjecajem alkohola od 1,93 promila

.

Besplatne radionice vještina za mlade od 18 do 29 godina

.

U Požegi održana sjednica članova svih pastoralnih povjerenstava Požeške biskupije

.

Tvrtka radniku slučajno isplatila 330 puta veću plaću pa ga molila da vrati novac. Pogledajte što je potom učinio

.

Sedam najčešćih kvarova na ljetnim putovanjima! Broj dva: Puknuće gume!

.

Počela žetva pšenica: Bit će je dovoljno, no ne zna se njena otkupna cijena

.

Uskoro zaštita slavonskog zlatoveza?

.

Nitko ne želi brati trešnje za plaću od 9000 kuna?

.

Gradski bazeni Požega otvoreni su svakog dana od 8,00 do 20,00 sati

.

Specijalizacija župnih animatora Požeške biskupije

.

Eksplozija okusa: Recept za prefina pileća krilca punjena svinjetinom i povrćem

.

Tijekom posljednja 24 sata u PSŽ 7 novooboljelih osoba od koronavirusa

.

Danas sunčano uz poslijepodnevnu kišu i grmljavinu

.

Biciklist teško ozlijeđen u prometnoj nesreći, policija treba pomoć pri utvrđivanju njegovog identiteta

.

Započelo suđenje: Gradonačelnik Požege Željko Glavić svjedočio na sudu u Osijeku zbog afere Vitez

.

Gradonačelnik Požege: ʼNisu zastave te koje nas ugrožavaju, već ona ponašanja ljudi koja su nasilna i koja streme ugrožavanju ljudskih pravaʼ

.

Održan 9.Vatrogasni kup mladeži u Zakorenju

.

Ispit iz matematike zakompliciralo kiselo mlijeko

.

FOTKA DANA: Žetva u Zlatnoj dolini

.

Ljetna muška moda – „must have“ odjevni komadi

.

ODRAZ PRIMITIVIZMA: U Požegi skinuta srpska zastava koja je stajala na Trgu Svetog Trojstva zbog održavanja Festivala jednominutnog filma

.

Cijene goriva nisu nikad bile više: Uz ove jednostavne trikove potrošnja će biti manja i do 20%

.

OPREZNO: Poreznici i carinici za par dana kreću u pojačane inspekcije

.

SULKOVCI: Nepoznati počinitelj razbio sedam prozora na zgradi željezničke stanice

.

64-godišnji vozač sa 3,34 promila skrivio prometnu nesreću, oštetio tri parkirana automobila

.

Danas je najgori dan toplinskog vala: Temperature i preko 35°C

.

Vraćaju li se na jesen koronamjere?

.

Kuglački klub Požega osvojio naslov prvaka 3. HKL - zona Požega i plasirao se u 2. HKL - Istok

.

HPD „Sokolovac“ Požega organizirao zadnji izlet prije ljetne stanke: „Izlet u susret ljetu na Papuku“

.

Spas od vrućine: Bez nereda iscijedite cijelu lubenicu za tri minute (VIDEO)

.

Danas pretežno sunčano uz temperaturu i do 36 °C

.

Ilegalno uzidano pecalo tik do trafostanice ekspresno uklonjeno

FOTONALAZ

FOTKA DANA: Žetva u Zlatnoj dolini