NASLOVNADRUŠTVO

Sočna, kremasta i fina: Recept za savršenu tortu od čokolade i kave

21.5.2022. 09:34 | Punkufer.hr IZVOR: Punkufer.hr PREGLEDA: 482

Čokolada i kava savršeni su par. Dokazuju to i brojni recepti za poznate deserte diljem svijeta, a pogotovo iz Italije – od ukusnog affogata do dekadentnog tiramisua.

Ljubitelji zavodljive kombinacije čokolade i kave trebali bi isprobati i ovaj recept za tortu. Riječ je uistinu savršenoj torti od čokolade i kave – sočna je, kremasta i vrlo ukusna.

Za pripremu će vam biti potrebno malo strpljenja i vremena. Ali ne brinite, isplatit će vam se svaka sekunda uloženog truda.


Sastojci za tortu od čokolade i kave:

Sastojci za biskvit:

450 g šećera

375 ml vrhnja za kavu

300 g brašna

250 g maslaca

85 g kakaa

60 ml ohlađenog espressa

6 velikih jaja

2 žlice instant kave

1,5 čajne žličice praška za pecivo

1 žlica viskija

1 čajna žličica ekstrakta vanilije

prstohvat soli

Sastojci za kremu: 450 g maslaca

300 g šećera

100 ml vode

85 g mliječne čokolade

5 bjelanjaka

1,5 žlica ohlađenog espressa

1 žlica meda

1 čajna žličica ruma

Priprema torte od čokolade i ruma:

Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva.

Pripremite tri kalupa za pečenje torte promjera 20 centimetara te ih namastite iznutra .Za pripremu biskvita: prosijajte brašno, kakao, instant kavu, prašak za pecivo i sol. Pomiješajte zajedno.U drugoj zdjeli pomiješajte vrhnje za kavu, ohlađeni espresso, ekstrakt vanilije i viski. Mikserom istucite šećer i omekšani maslac u jednoličnu smjesu. Dodajte jedno po jedno jaje i nastavite miksati dok ne sljubite sastojke.Postupno počnite dodavati suhe sastojke na bazi brašna i vlažne sastojke na bazi vrhnja.Dobivenu smjesu ravnomjerno podijelite na tri različita kalupa. Pecite biskvite oko pola sata, odnosno dok se termički ne obrade do kraja. Provjerite čačkalicom jesu li biskviti pečeni prije nego što ih izvadite iz pećnice. Pustite da se ohlade do kraja.

Za pripremu kreme: u lončiću zagrijte vodu, šećer i med. Kada tekućina zavrije, nastavite kuhati dok se šećer ne rastopi i dobijete sirup.U mikseru istucite bjelanjke u čvrst snijeg. U njega umiješajte šećerni sirup koji ste prethodno malo ohladili. Ne stavljajte vrući sirup u bjelanjke!Kada krema dosegne sobnu temperaturu počnite dodavati komadiće omekšanog maslaca i nastavite miksati. Na kraju umiješajte espresso, rastopljenu mliječnu čokoladu i rum.Naslažite pečene biskvite jedan na drugi te između svakog sloja namažite sloj kreme. Ostatak kreme premažite preko vrha torte.Ohladite u hladnjaku barem pola sata prije posluživanja.Ukrasite tortu s listićima čokolade i/ili čokoladom u prahu. Narežite tortu i uživajte. Dobar tek!

(Izvor: Punkufer.hr)





Tagovi: sočna, torta, čokolada, kava, recept, sastojci

POŽEGA VRIJEME

48 SATI NA 034PORTALU

.

ZBOG STRAŠNE PROMETNE U SL. BRODU: DORH izdao nalog za obdukciju i vještačenja krvi i urina

.

Mitar Obradović o prijetnjama novinaru: ʺČlanovima HDZ-a nije dovoljno odlučivati o zapošljavanju već tuku i prijeteʺ

.

ZANIMLJIVO: U požeškom rodilištu rođena beba sa zubom

.

Sjaj i bijeda požeških bazena iliti imaju li Požežani bazene kakve zaslužuju

.

Kutjevačka Udruga Mladih i ove godine organizira Kino pod zvijezdama

.

OPREZ: Policijski službenici će tijekom nadolazećeg vikenda provoditi pojačane aktivnosti nadzora prometa

.

POŽEGA: 56-godišnjak pod utjecajem alkohola narušavao javni red i mir

.

PLETERNICA: U obiteljskoj kući kod 21-godišnjaka pronađena marihuana

.

Izvršava li Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije sanitarne kontrole po objektima?

.

Stručnjaci otkrili je li bolje otvoriti ili zatvoriti prozore kad su nesnosne vrućine

.

Prekopakra ponovno u ruhu narodnih pjesama, plesova i običaja

.

Priopćenje saborske zastupnice vezano za napade na novinare

.

Ljetni susret ministranata u Velikoj

.

Ovo su simptomi i način prijenosa majmunskih boginja

.

Recept za prefini talijanski desert od samo tri sastojka

.

Danas sunčano uz temperaturu i do 33 °C

.

Prvi slučaj majmunskih boginja potvrđen i u Hrvatskoj!

.

Za svaku osudu: Muž pročelnice prijetio novinaru, kasnije je priveden

.

Slastičarnica Aroma zatvorena zbog sumnje na salmonelu?

.

Dukat ponovo podiže otkupnu cijenu mlijeka

.

Hvala, Željko!

.

Ekipa Reroot Gaminga traži požeškog gamera da mu plati kaznu i zvučno izolira sobu

.

DOBA MASOVNOG POSKUPLJENJA: Hoće li Vlada zamrznuti cijene hrane?

.

Urnebesni komentari: Glavićeva logorska vatrica doslovno zapalila društvene mreže

.

Prošle godine u Hrvatskoj izdano gotovo 56 milijuna recepata, a među najčešćima su sredstva za smirenje

.

U vrhu smo po smrtnosti od raka kože. Kako se zaštititi, kojim kremama?

.

65-godišnjak s područja Pleternice prijavio prijevaru

.

Hodočašće zdravstvenih djelatnika s područja Požeške biskupije Gospi Voćinskoj

.

Projekt ʺSvi na plesnu predstavuʺ UO Plesna radionica Ilijane Lončar ulazi u svoju ovosezonsku završnicu

.

Plaćanje kazne za prometni prekršaj na ruke policijskom službeniku odlazi u povijest

.

Ljetna varijanta omiljenog jela: Recept za kremaste lazanje sa sezonskim povrćem

.

Danas oblačno uz moguću kišu

FOTONALAZ

FOTKE DANA: Kutjevačko vinogorje u suton