Sočna, kremasta i fina: Recept za savršenu tortu od čokolade i kave

FOTO: Shutterstock

21.5.2022. | 09:34 | Punkufer.hr
IZVOR: Punkufer.hr
Pregleda: 1352

Čokolada i kava savršeni su par. Dokazuju to i brojni recepti za poznate deserte diljem svijeta, a pogotovo iz Italije – od ukusnog affogata do dekadentnog tiramisua.

Ljubitelji zavodljive kombinacije čokolade i kave trebali bi isprobati i ovaj recept za tortu. Riječ je uistinu savršenoj torti od čokolade i kave – sočna je, kremasta i vrlo ukusna.

Za pripremu će vam biti potrebno malo strpljenja i vremena. Ali ne brinite, isplatit će vam se svaka sekunda uloženog truda.


Sastojci za tortu od čokolade i kave:


Sastojci za biskvit:

450 g šećera

375 ml vrhnja za kavu

300 g brašna

250 g maslaca

85 g kakaa

60 ml ohlađenog espressa

6 velikih jaja

2 žlice instant kave

1,5 čajne žličice praška za pecivo

1 žlica viskija

1 čajna žličica ekstrakta vanilije

prstohvat soli

Sastojci za kremu: 450 g maslaca

300 g šećera

100 ml vode

85 g mliječne čokolade

5 bjelanjaka

1,5 žlica ohlađenog espressa

1 žlica meda

1 čajna žličica ruma

Priprema torte od čokolade i ruma:

Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva.

Pripremite tri kalupa za pečenje torte promjera 20 centimetara te ih namastite iznutra .Za pripremu biskvita: prosijajte brašno, kakao, instant kavu, prašak za pecivo i sol. Pomiješajte zajedno.U drugoj zdjeli pomiješajte vrhnje za kavu, ohlađeni espresso, ekstrakt vanilije i viski. Mikserom istucite šećer i omekšani maslac u jednoličnu smjesu. Dodajte jedno po jedno jaje i nastavite miksati dok ne sljubite sastojke.Postupno počnite dodavati suhe sastojke na bazi brašna i vlažne sastojke na bazi vrhnja.Dobivenu smjesu ravnomjerno podijelite na tri različita kalupa. Pecite biskvite oko pola sata, odnosno dok se termički ne obrade do kraja. Provjerite čačkalicom jesu li biskviti pečeni prije nego što ih izvadite iz pećnice. Pustite da se ohlade do kraja.

Za pripremu kreme: u lončiću zagrijte vodu, šećer i med. Kada tekućina zavrije, nastavite kuhati dok se šećer ne rastopi i dobijete sirup.U mikseru istucite bjelanjke u čvrst snijeg. U njega umiješajte šećerni sirup koji ste prethodno malo ohladili. Ne stavljajte vrući sirup u bjelanjke!Kada krema dosegne sobnu temperaturu počnite dodavati komadiće omekšanog maslaca i nastavite miksati. Na kraju umiješajte espresso, rastopljenu mliječnu čokoladu i rum.Naslažite pečene biskvite jedan na drugi te između svakog sloja namažite sloj kreme. Ostatak kreme premažite preko vrha torte.Ohladite u hladnjaku barem pola sata prije posluživanja.Ukrasite tortu s listićima čokolade i/ili čokoladom u prahu. Narežite tortu i uživajte. Dobar tek!

(Izvor: Punkufer.hr)


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI