NASLOVNAPOLITIKA

Sjaj i bijeda požeških bazena iliti imaju li Požežani bazene kakve zaslužuju

24.6.2022. 19:43 | Ante Mandarić PREGLEDA: 6435

Izgradnja i uređenje požeških bazena ostala je još jedna u nizu nikad do kraja realiziranih i ostvarenih želja mnogih Požežana koji su po uzoru na neke druge pa čak i mnogo manje gradove zaželjeli skromne popratne sadržaje uz bazenski kompleks, ali i pristojan bazen gdje bi preko vrućih ljetnih mjeseci mogli svi plivati umjesto da budu poput sardina natiskani jedni na druge. Sudeći po abnormalno visokoj i nelogičnoj količini investiranog novca u novouređene požeške bazene oni koji ne žive u ovom gradu rekli bi da Požege ima najuređeniji bazenski kompleks u ovom dijelu Slavonije, i ne bi mogli biti dalje od istine i obmane jer novouređeni gradski bazeni od kako su otvoreni izvor su raznoraznih prijepora nezadovoljnih građana. Nažalost bazeni, kao i sve ostalo u ovom gradu raspada se od kako su napravljeni. Ponukani opaskama nezadovoljnih kupača koje stižu na našu redakcijsku adresu odlučili smo se poslužiti materijalom koje je u vidu memoara dokumentirano iznosi bivši požeški gradonačelnik Zdravko Ronko na svojoj društvenoj mreži.

Za vrijeme svog mandata 2009. godine polazeći od nasušne potrebe za kvalitetnim i cjelovitim iznalaženjem rješenja kojeg Požega zaslužuje Zdravko Ronko je krenuo s ožitvorenjem ideje o izgradnji jednog modernog i funkcionalnog objekta kojim bi Požežani dobili zatvoreni bazen s nizom popratnih sadržaja. Akceptirajući činjenicu da je Požega grad sporta i rekreacije, grad mladosti s pet osnovnih škola i sedam srednjih, veleučilišni grad, ali i grad u kojem se nalazi vojni centar te ugledna Županijska bolnica, Zdravko Ronko nastojao je sve potrebe uklopiti u postojeći idejni projekt izgradnje bazene od kojeg bi korist imala  Bolnica kroz fizikalne terapije, ali i vojska koja više ne bi morala odlaziti do Bizovca. Također, projekt je podržavao i sportove na vodi jer je Požega prije pedesetak godina imala vaterpolo klub. Dakle, korist bi bila višestruka. Sad već davne 2009. godine krenulo se s izradom projekta, 2010. ishođena je građevinska dozvola, 2012.  produžena je građevinske dozvole, a za financiranje projekta vrijednog četrdeset milijuna kuna razradila su se tri modela.

Prvi model sufinanciranja odnosio se na Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta jer su sport i usvajanje vještina na otvorenom za tisuće učenika obavezni, i Ministarstvo daje svoj doprinos , ali tu se radilo i o svojevrsnoj kompenzaciji zbog gubitka Atletskog stadiona, zatim Ministarstvo obrane i Ministarstva zdravstva.


Drugi model sufinanciranja uključivao je raspisivanje natječaja za koncesiju na 29 godina, treći model odnosio se na financiranje iz europskih fondova. Budući da smo EU pristupili tek 1. srpnja 2013 taj model u vrijeme razrade financijske konstrukcije bio je samo rezervna varijanta- navodi Ronko.

Ako se pitate što se onda čekalo toliko vrijeme, odgovor je topla voda. Projektom je bilo predviđeno napajanje toplom vodom kroz cijelu godinu, a budući da je Zdravko Ronko od 2008. bio u stalnom kontaktu sa Zdravkom Jelčićem i tvrtkom Spin Valis koja se odlučila za projekt izgradnje energane sa 8,8  megavata toplinske i 1,7 megavata električne energije, a u što su uključili i potrebe za toplinskom energijom bazenskog kompleksa.

Svi preduvjeti za jedan primjeren, moderan, i funkcionalan bazenski kompleks su stvoreni  2012. dok bi sama izgradnja bazenskog kompleksa išla u korak s izgradnjom energane kako je Spin Valis nakon izuzetnih napora tek 2014. krenuo s izgradnjom kogeneracije ( energana) ideja bazenskog kompleksa u potpunosti bi bila ožvotvorena do ljeta 2016.

Kako su Požežani namagarčeni otplatom ogromnog kredita  

Ovo je bezobzirniji, krimogeniji i nadasve bolniji dio-kažu zbog izostanka djelovanja onih institucija društva koje bi trebale razotkrivati, sprječavati i sankcionirati barem iz aviona vidljive pojave- a na savjest im ostaje ništa manje već 13 milijuna kuna građana ovog grada. Unatoč protivljenju i molbama, silovitosti onih „interesaša“ koji su 2016. godine bili na sceni prevagnuli su i odlučile se na kredit. I nije na odmet podsjetiti, da bi ti „silnici“ navukli i svoje koalicijske im vijećnike  ( ne opoziciju 2015., jer oni nisu za tu svinjariju ni glasali) na podizanje ručica za to i takvo kreditno zaduženje, prodaše im priču  kako će radovi na bazenu koštati 8 milijuna kuna, da su svjesni kako je to velik novac, ali da će za njega napraviti čudesa-prostor će racionalizirati, izgradit će nove objekte (bazen, fitnes) nove sportske terene i nove sadržaje, ugradit će najmoderniju bazensku tehniku, a radove će izvoditi najsuvremenijom tehnologijom koja postoji, vodu će dogrijavati i reciklirati snažnim filterima i pumpama, a kad ih namagračiše i kredit podignuše, drsko i bezobrazno počeše drastično smanjivati obuhvat navedenih radova, a istovremeno enormno podizati cijenu tog „poduhvata“ na čak 13 milijuna kuna. Dobro upućeni kažu da smo još i dobro prošli, namjera je bila 20 milijuna kuna.-iznosi Zdravko Ronko na svom FB profilu pa navodi saznanja o raspadu bazena, strojarnici koja je posebna priča i navodno dostatna za daleko manji broj kupača te uništenom pročistaču vode iz  Veličanke. Također, Ronko navodi i saznanje da se klor u bazen  ubacuje i lopatom  uz napomenu da je takav način opasan.

Zašto kredit, a ne EU fondovi?

Zašto svekoliko, osiromašeno i napaćeno građanstvo Požege kmetovski otplaćuje nebulozni kredit pitali smo se svih ovih godina, a onda je bivši požeški gradonačelnik Zdravko Ronko javno izrekao sve ono što se do sad potiho izbacivalo preko usana. Niti jedan od tri ponuđena modela sufinanciranja koja je ponudio Ronko nije  im odgovarao jer je uz svaki taj model prisutna  je i druga strana koja bi kontrolirala kako i gdje se novac troši, dok Banka koja im je dala kredit od 35 milijuna kuna uz sve sigurnosne, statusne i zakonske garancije nije ni  zainteresirana za kontrolu jer Grad kao jedinica lokalne samouprave ne može propasti,  jamac je  država i otplata kredita im je sigurna.

U prilog tvrdnjama o devastaciji gradskih bazena idu i fotografije ljutitih čitatelja koji razočarani stanjem gradskih bazena na našu redakcijsku adresu šalju svoje kritike. Odlazak na bazene odlična je prilika za svakog posjetitelja i potencijalnog kupača da se samostalno uvjeri koliko „uspješno“ je proveden projekt izgradnje Gradskih bazena Požega. Dobri znalci ove problematike i danas kažu kako bi bilo puno bolje da su ostali stari bazeni. Budući da je gorivo poskupjelo za Požežane najsvježija opcija je ipak dobro, strao kupanje na Orljavi koje nikad nikoga nije iznevjerilo.

Detaljnije o bazenima kakve smo trebali imati pogledajte u videu Zdravka Ronka, nakon kojeg će vam puno stvari biti jasnije. Video možete pogledati OVDJE.

Tagovi: bazeni, zdarvo ronko, kredit, raspadanje

POŽEGA VRIJEME

48 SATI NA 034PORTALU

.

Između Kutjeva i Bekteža 37-godišnjak vozio prebrzo pa sletio u kanal

.

PLETERNICA: 67-godišnjak se s parkinga neoprezno uključivao u promet, vozeći unatrag pa udario drugo vozilo

.

Čokoladni puding bez šećera i brašna od kojeg ćete biti siti pola dana

.

PSŽ: Na posljednjem testiranju obrađeno je 47 uzoraka, od kojih je 34 pozitivnih

.

RANO JUTROS NESREĆA: Jedna osoba ozlijeđena

.

Danas djelomice sunčano uz mogućnost kiše

.

STRAŠNI PRIZORI: Bili smo na terenu. Evo kako se uklanja uginula riba iz središta Sl. Broda

.

OVO MORATE PROČITATI: Za sve rođene 1950-ih, 60-ih, 70-ih i 80-ih...

.

Gorivo od danas znatno jeftinije

.

Kukuruzu nema spasa, a ratari nakon ekstremne suše pitaju - ima li smisla ići u jesensku sjetvu?

.

BEBI SE ŽURILO: Mihaljevčanku u kupaonici porodio suprug

.

Razne aktivnosti Rukometnog kluba Kutjevo

.

JESTE LI ZNALI: Dobrovoljno vatrogasno društvo u Požegi osnovano je 1874.

.

Udruga Ocean znanja organizira aktivnost ʺPotraga za europskim blagom vol. 2ʺ-traže se volonteri

.

Pazite što klikate! Prevaranti u lovu na korisnike hrvatskih banaka

.

Čak 67 posto Slavonaca ove godine neće na more, godišnji najčešće provode kod kuće

.

Stižu velike promjene oko iznosa, naknada i ostalog: Ovo je šest stvari koje morate znati ako koristite bankomate

.

Dalibor Bognar imenovan u stručni stožer hrvatske nogometne U-15 reprezentacije

.

PAKRAC: Dobrovoljno predao 200 komada streljiva

.

Pletereničanka (58) u svom voćnjaku zapalila suhu travu i lišće pa izazvala požar

.

Tijekom posljednja 24 sata u PSŽ 38 novooboljelih osoba od koronavirusa

.

Ledeni ʺčajʺ koji diže iz mrtvih: Recept za ljetni punč koji najprije hladi, a potom grije

.

Danas oblačno s mjestimičnom kišom

.

DVD Donja Obrijež proslavilo 125 godina od svoga osnutka

.

Ivan Smiljanić osvojio zlatnu medalju na državnoj završnici u stolnom tenisu

.

I kad nije bio gradonačelnik, Ronko je štitio interese Požege. Zašto aktualni gradonačelnik to ne čini?

.

Uvedeni u službu novoimenovani župnici u Požeškoj biskupiji

.

Evo na kojim se sve lokacijama nalaze kamere na slavonskim prometnicama

.

Uspješnim predstavljanjem na Šibenskom plesnom festivalu UO Plesna radionica Ilijane Lončar ulazi u novu 23. plesnu sezonu

.

Omotnica za pčelarstvo od 2023. do 2027. veća za gotovo 60 posto

.

Pogledajte kako se zaista kreću plaće u Hrvatskoj

.

Franjo i Marko poginuli su u stravičnoj nesreći u Sikirevcima, načelnik proglasio Dan žalosti

.

REKORDER VIKENDA: 42-godišnjak vozio neregistrirani moped, bez dozvole i upaljenih svjetala pa ʺzaradioʺ 12.300,00 kn kazne

.

Cecilija raspjevala i rasplesala publiku u Lipiku

.

Od sutra veliko pojeftinjenje goriva

.

Tko će kome zapečatiti?

FOTONALAZ

FOTKA DANA: Požeški franjevci 1909. godine