NASLOVNAPOLITIKA
Sinu notornog Lucića državna agencija odobrila milijune za mliječnu farmu, iako se bavi šarafima. Sad je sve propalo

FOTO: Arhiv

Sinu notornog Lucića državna agencija odobrila milijune za mliječnu farmu, iako se bavi šarafima. Sad je sve propalo

2.8.2022. 13:33 | 034portal/ Drago Hedl IZVOR: Telegram.hr PREGLEDA: 9719

Na početku cijele ove priče samo ćemo zahvaliti Franji Luciću i njegovoj obitelji što je upropastio novac, a kojim bi netko drugi u Požeštini zasigurno znao bolje raspolagati. Zahvaljujući njemu taj "netko" možda nije dobio svoju priliku... 

Članak Telegrama prenosimo u cijelosti:

U neka sretna vremena, dok je Franjo Lucić bio HDZ-ov zastupnik u Hrvatskom saboru i član saborskog Odbora za poljoprivredu (mandat mu je istekao 22. srpnja 2020.), a Tomislav Tolušić ministar poljoprivrede (do 19. srpnja 2019.), tvrtki TOFRADO trgovina smiješilo se 14,6 milijuna europskog novca. I ne samo da se taj novac smiješio obiteljskoj tvrtki bivšeg, dugogodišnjeg saborskog zastupnika; novac je već bio službeno odobren blagoslovom Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR).


U listopadu 2017. sin tadašnjeg saborskog zastupnika, Tomislav Lucić, tada i danas vlasnik TOFRADO trgovine, u APPRRR-u je potpisao ugovor za izgradnju i opremanje farme mliječnih krava. Bila mu je odobrena potpora od 7.412.500 kuna. Ministar Tolušić na svome Facebook profilu objavio je sliku s potpisivanja poprativši je rečenicom: ”Nove investicije znače i novi zamah hrvatske poljoprivrede”.

Preko noći od obrade metala do mljekarstvaU dobi od tridesetak godina, Lucićev sin Tomislav dobio je priliku o kakvoj se može samo sanjati. A ”novi zamah hrvatske poljoprivrede” obiteljska tvrtka Lucićevih, TOFRADO trgovina, ponovno je dobila za manje od godinu i pol: 6. veljače 2019. kada joj je za izgradnju objekta skladištenja i sušenja stajskog gnoja, nabavku strojeva i opreme za utovar i transport odobreno još 7.187.583,32 kuna.

Tvrtka TOFRADO trgovina koja se do tada bavila strojnom i ručnom obradom metala, proizvodnjom metalnih proizvoda, obradom i presvlačenjem metala, izradom proizvoda od žice, te zakovica, lanaca i opruga, preko noći se pretvara u ozbiljnog igrača u stočarstvu. Agencija za plaćanja u poljoprivredi upravo je tvrtku iz Pleternice prepoznala kao stvorenu za budućeg proizvođača mlijeka i za tu svrhu odobrila 14,6 milijuna kuna.

Stvoreni umjetno da bi dobili novacUred europskog javnog tužitelja u Hrvatskoj, zadužen za istrage oko prijevara s europskim novcem, radom je započeo tek 1. lipnja 2021. i nadležan je za kaznena djela koja su počinjena od 20. studenog 2017. Telegram je krajem listopada te godine, dakle mjesec dana prije roka od kojeg nekadašnja ravnateljica USKOK-a Tamara Laptoš, a danas europska tužiteljica, može istraživati trošenje EU novca u Hrvatskoj, upozorio na apsurdnost odluke APPRRR-a da tvrtki koja se nikada nije bavila stočarskom proizvodnjom, već čavlima, vijcima i zakovicama, TOFRADO trgovini, odobri čak milijun eura za podizanje farme mliječnih krava.

Radilo se, kako smo tada pisali, o klasičnom obrascu stvaranja umjetnih uvjeta za dobivanje državne potpore, ili da budemo precizniji, prijevari kojom se pokušalo doći do europskog novca.

Sam sa sobom potpisao ugovorFormalni vlasnik obiteljske tvrtke TOFRADO trgovina, Tomislav Lucić, bio je i vlasnik obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva pa je 20. travnja 2017. sam sa sobom – kao vlasnik OPG-a i vlasnik TOFRADO trgovine, potpisao ugovor o unosu gospodarske cjeline OPG Tomislav Lucić u trgovačko društvo TOFRADO trgovina.

Tim ugovorom tvrtka TOFRADO trgovina preuzela je i matični identifikacijski broj poljoprivrednog gospodarstva OPG-a Tomislava Lucića. Tako su stvoreni svi uvjeti za ”novi zamah hrvatske poljoprivrede”, pa će, kao što smo vidjeli, ekspresno, nakon samo šest mjeseci (!), biti prepoznata jednim od zamašnjaka proizvodnje mlijeka u Slavoniji, kojeg vrijedi pomoći s milijun eura europskog novca.

Usred hvala s projektima, ovaj je utihnuoS obzirom na to da se o velikoj farmi muznih krava, koju je europskim novcem trebala podići TOFRADO trgovina, posljednjih godina ništa nije čulo, a trebalo se jer se svakim ”novim zamahom hrvatske poljoprivrede” tvorci Projekta Slavonija hvale na sva usta, Telegram se prošloga tjedna obratio Agenciji za plaćanja u poljoprivredi. Zanimalo nas je gdje je zaškripalo i zašto se tvrtka koja se iz prodavača metalnih proizvoda, žice, zakovica, i lanaca još nije prometnula u proizvođača mlijeka, bez obzira na gotovo 15 milijuna odobrenih kuna.

”Ulaganja nisu provedena te korisnik u zadanom roku nije podnio ni zahtjev za isplatu ni zahtjev za produljenje roka za podnošenje zahtjeva za isplatu”, stajalo je u odgovoru APPRRR-a o razlozima zastoja ”zamaha hrvatske poljoprivrede”. Ipak iz onog drugog paketa kada je 6. veljače 2019. za izgradnju objekta skladištenja i sušenja stajskog gnoja, TOFRADO trgovini odobreno još 7.187.583,32 kuna, nesuđenom zamašnjaku hrvatske poljoprivrede isplaćeno je 316.334,84 kuna. U APPRRR-u navode kako se radilo o tzv. izravnim plaćanjima.

Farma ni na nebu ni na zemljiDa se radi o potpunoj propasti projekta kojim je obiteljska tvrtka Franje Lucića iz EU fondova, putem Agencije za plaćanja u poljoprivredi trebala dobiti 14,6 milijuna kuna, a stvarno dobila tek nešto više od 300 tisuća, vidljivo je i iz odgovora APPRRR-a Telegramu kako ”TOFRADO trgovina na dan 20. srpnja 2022. godine nema evidentiranih poljoprivrednih površina u ARKOD-u”. U razdoblju od 24. travnja 2016. do 9. svibnja 2022. godine, TOFRADO trgovina u ARKORD-u je, u najboljim danima tog razdoblja, imala 19,5 hektara, da bi četiri godine kasnije pala na svega 9,26 hektara, a sada ostala bez i jednog. Postala je tako farma ni na nebu ni na zemlji.

Prije nego se pozabavimo česticama koje je TOFRADO trgovina prijavila u ARKORD Agenciji za plaćanja, valja objasniti što je to uopće ARKORD. Na stranicama APPRRR-a kažu da je to ”sustav identifikacije zemljišnih parcela” za uspostavu baze podataka ”koja evidentira stvarno korištenje poljoprivrednog zemljišta” te da je cilj ARKOD-a ”dobiti jasnu sliku koliko se zemljišta u Hrvatskoj koristi za poljoprivrednu proizvodnju”. A takav ”uređen i transparentan sustav” preduvjet je za dobivanje potpora Europske unije.

Pojavila se nova tvrtkaIz Agencije za plaćanja u poljoprivredi Telegramu su dostavili popis šest parcela koje su na dan 27. srpnja prošle godine bile upisane u ARKORD na ime TOFRADO trgovine. Svih šest nalaze se u Pleternici, dvije su u privatnom vlasništvu Tomislava Batorija i Mije Odvorčića, jedna u vlasništvu Poljoprivredne zadruge Simentalac iz Kutjeva koja je u stečaju, a tri u vlasništvu TOFRADO proizvodnje, ukupne veličine oko sedam hektara. Otkud sada u cijeloj priči i nova tvrtka, TOFRADO proizvodnja?

Lucić je vjerojatno od TOFRADO-a (kratica sastavljena od početnih slova imenâ njegovih trojice sinova, Tomislava, Franje i Domagoja) htio stvoriti obiteljski brend. Ali, svojedobno je, opterećene golemim minusima, gurnuo u stečaj dvije svoje tvrtke, TOFRADO i TOFRADO bačvariju. Samo Hrvatskim šumama ostao je dužan više od 15 milijuna kuna. Preživjela je jedino TOFRADO trgovina. No, 15. veljače ove godine rješenjem Trgovačkog suda u Slavonskom Brodu u Sudski je registar upisana izmjena tvrtke, promjena djelatnosti i novi društveni
ugorov pa TOFRADO trgovina postaje dio TOFRADO proizvodnje. Osnivač je isti, Tomislav Lucić, kao i sjedište tvrtke.

Zanimljivo vlasništvo nad dvije parceleSve postaje još zanimljivije kada se pogleda u zemljišne knjige Općinskog suda u Požegi i zaviri u vlasništvo dvije parcele, veličine 6,2 hektara u vlasništvu TOFRADO proizvodnje, a koje je TOFRADO trgovina prijavila u ARKORD Agencije za plaćanje. Tih 6,2 hektara opterećeno je založnim pravom Porezne uprave Ministarstva financija radi osiguranja novčane tražbine u iznosu od 609.755,72 kuna. Ali to nije jedini teret koji pritišće te dvije parcele, oranice Tukovi.

Tu je i založno pravo radi osiguranja još jedne novčane tražbine u iznosu od dva milijuna kuna koliko je iznosio zajam Experte grupe TOFRADO proizvodnji. Vlasnik Experte grupe je požeški vinar, Josip Galić koji će zbog izgradnje vinarije u Kutjevu, vrijedne sedam milijuna eura, temeljem preporuke Europskog ureda za borbu protiv prijevara (OLAF), morati vratiti isplaćene potpore u iznosu od 10 milijuna kuna.

Kako je TOFRADO proizvodnja došla do zemljišta?Zanimljiv je način na koji je TOFRADO proizvodnja došla u vlasništvo dvije parcele veličine 6,2 hektara. One su prvo bile u vlasništvu Grada Pleternice u vrijeme dok je Franjo Lucić bio gradonačelnik (u tri mandata, od 2001. do 2013.). Tada je nastajala pleternička Poduzetnička zona pa se i tih 6,2 hektara našlo i njoj. Onda je to zemljište kupila u međuvremenu propala, tvrtka Paulana proizvodnja (iz Sudskog registra brisana u svibnju 2017.), gdje je trebala graditi tvornicu za proizvodnju automobilskih sjedala i dijelova za automobilsku industriju.

To se naravno nikada nije dogodilo pa je vlasnik parcele, nakratko, opet postao Grad Pleternica. Potom je prešla u ruke danas ugašene tvrtke Josipa Galića, Galon, pa potom također njegove Experta grupe koja je u lipnju 2017. prodaje Lucićevoj obiteljskoj tvrtki TOFRADO trgovina. I ujedno se uknjižuje na to zemljište, zbog zajma od dva milijuna kuna koliko joj je posudila 16. svibnja ove godine.

Propao dragulj krune projekta Slavonija, Baranja i SrijemU cijeloj toj zamršenoj i dozlaboga zapetljanoj priči izgubila se farma muznih krava, koju je, prije nego što je imala ijedno grlo, netko u Agenciji za plaćanja u poljoprivredi hitro prepoznao kao zamašnjak hrvatske poljoprivrede i bio joj, na lijepe oči, spreman isplatiti 14,6 milijuna kuna.

Šteta što obitelj Lucić, unatoč silnom trudu APPRRR-a, i moćnih osoba koje su iza nje stajale, nije uspjela u podizanju farme muznih krava. Bio bi to još jedan dragulj u kruni zvan projekt Slavonija, Baranja i Srijem.

(IZVOR: www.telegram.hr)

Tagovi: Franjo Lucić, projekt, novac

POŽEGA VRIJEME

48 SATI NA 034PORTALU

.

I OVO SE DOGAĐA: Lopov provalio u kuću i ukrao smrznuto meso iz hladnjaka

.

SAMO U POŽEGI: Građani ljuti jer je vlasnik ogradio zgradu u privatnom vlasništvu i onemogućio besplatno parkiranje

.

13./14. KOLOVOZA U PAKRACU ʺMemorijal braniteljaʺ - dvodnevna generalna provjera uoči sezone

.

Pčelari u teškoj situaciji: “Meda je malo, prinosi su dosta smanjeni”

.

Hoće li se u Hrvatskoj uskoro s hrane ukinuti oznaka ʼnajbolje upotrijebiti doʼ?

.

Sve više slučajeva ‘prebjega’ stranih radnika iz Hrvatske: Iz tvrtke odlaze s mobitelima i u radnoj odjeći

.

Između Kutjeva i Bekteža 37-godišnjak vozio prebrzo pa sletio u kanal

.

PLETERNICA: 67-godišnjak se s parkinga neoprezno uključivao u promet, vozeći unatrag pa udario drugo vozilo

.

Kandidati za reprezentaciju Hrvatske u bodybuildingu i fitnessu imat će trening kamp u požeškom Fitness klubu Play

.

Čokoladni puding bez šećera i brašna od kojeg ćete biti siti pola dana

.

PSŽ: Na posljednjem testiranju obrađeno je 47 uzoraka, od kojih je 34 pozitivnih

.

RANO JUTROS NESREĆA: Jedna osoba ozlijeđena

.

Danas djelomice sunčano uz mogućnost kiše

.

STRAŠNI PRIZORI: Bili smo na terenu. Evo kako se uklanja uginula riba iz središta Sl. Broda

.

OVO MORATE PROČITATI: Za sve rođene 1950-ih, 60-ih, 70-ih i 80-ih...

.

Gorivo od danas znatno jeftinije

.

Kukuruzu nema spasa, a ratari nakon ekstremne suše pitaju - ima li smisla ići u jesensku sjetvu?

.

BEBI SE ŽURILO: Mihaljevčanku u kupaonici porodio suprug

.

Razne aktivnosti Rukometnog kluba Kutjevo

.

JESTE LI ZNALI: Dobrovoljno vatrogasno društvo u Požegi osnovano je 1874.

.

Udruga Ocean znanja organizira aktivnost ʺPotraga za europskim blagom vol. 2ʺ-traže se volonteri

.

Pazite što klikate! Prevaranti u lovu na korisnike hrvatskih banaka

.

Čak 67 posto Slavonaca ove godine neće na more, godišnji najčešće provode kod kuće

.

Stižu velike promjene oko iznosa, naknada i ostalog: Ovo je šest stvari koje morate znati ako koristite bankomate

.

Dalibor Bognar imenovan u stručni stožer hrvatske nogometne U-15 reprezentacije

.

PAKRAC: Dobrovoljno predao 200 komada streljiva

.

Pletereničanka (58) u svom voćnjaku zapalila suhu travu i lišće pa izazvala požar

.

Tijekom posljednja 24 sata u PSŽ 38 novooboljelih osoba od koronavirusa

.

Ledeni ʺčajʺ koji diže iz mrtvih: Recept za ljetni punč koji najprije hladi, a potom grije

.

Danas oblačno s mjestimičnom kišom

.

DVD Donja Obrijež proslavilo 125 godina od svoga osnutka

.

Ivan Smiljanić osvojio zlatnu medalju na državnoj završnici u stolnom tenisu

.

I kad nije bio gradonačelnik, Ronko je štitio interese Požege. Zašto aktualni gradonačelnik to ne čini?

FOTONALAZ

FOTKA DANA: Požeški franjevci 1909. godine