NASLOVNADRUŠTVO
SAVJET MLADIH GRADA POŽEGE: ʺKroz različite aktivnosti nastojimo potaknuti što veći broj mladih da nam se pridružiʺ

FOTO: K.Š.

SAVJET MLADIH GRADA POŽEGE: ʺKroz različite aktivnosti nastojimo potaknuti što veći broj mladih da nam se pridružiʺ

22.9.2022. 15:20 | Kristina Šimić PREGLEDA: 2208

Od svog konstituiranja Savjet mladih Grada Požege uspješno je realizirao niz aktivnosti i događanja na području Požege, a sve s ciljem veće društvene angažiranosti mladih kao i njihovog lakšeg uključivanja u sve segmente društvenog života. Mladim Požežanima kroz rad Savjeta mladih na raspolaganja ju jedinstvena prilika da iz uloge pasivnog promatrača postanu aktivni sukreatori društvenih zbivanja krojenih po potrebama i očekivanjima novih generacija, ali isto tako da javno progovore o svim problemima koji ih tište kako bi se njihov glas jasno čuo u sveopćem metežu kojim su okruženi.

Više o dosadašnjem radu Savjeta mladih Grada Požege, kao i budućim aktivnostima koje nas očekuju u jesenskom periodu, uključenosti mladih u društveno politička zbivanja i mnogim drugim aktualnostima razgovarali smo s predsjednik Savjeta mladih Grada Požege Lukom Hećimovićem.

Što je Savjet mladih te je li dovoljno prepoznat među Požežanima?


Savjet mladih Grada Požege savjetodavno je tijelo koje promiče i zagovara prava, potrebe i interese mladih u našem Gradu. Osnovano je s ciljem sudjelovanja u odlučivanju o upravljanju javnim poslovima od interesa i značaja za mlade, aktivnog uključivanja mladih u javni život te u svrhu njihovog savjetovanja i informiranja. U okviru svog djelokruga Savjet mladih raspravlja o pitanjima značajnim za status mladih, kao i o pitanjima iz djelokruga rada Gradskog vijeća koja su od interesa za mlade. Savjet mladih donosi svoj Program rada svake godine te na temelju istog provodi sve aktivnosti koje su sadržane u njemu.

Osnovni cilj novog saziva Savjeta bio je raditi na prepoznatljivosti i daljnjem promoviranju našeg djelovanja. Smatram da ima još dosta prostora za napredak te mogućnosti da se približimo i onim mladim sugrađanima koji s našim djelovanjem do sada nisu bili upoznati. Vjerujem da se prepoznatljivost najbolje postiže kontinuiranim radom, što nastojimo i činiti od početka mandata.

 

Koje su dosadašnje aktivnosti Savjeta mladih Grada Požege?

U nepunih 8 mjeseci mandata proveli smo čitav niz aktivnosti iz različitog spektra interesa i potreba mladih. Navest ću i pojasniti svaku od njih.

Prva aktivnost bila nam je humanitarni pub kviz, proveden  u suradnji s udrugom „Mali princ“ čiji je djelokrug rad s djecom oboljelom od autizma. Prikupljena su značajna financijska sredstva kojima je potpomognut daljnji rad spomenute Udruge.

Uoči blagdana Uskrsa proveli smo radionicu u suradnji s požeškim Dječjim vrtićem „Cvjetna livada“. Članovi Savjeta tako su proveli ugodno dopodne s najmlađima pomažući im u bojanju i ukrašavanju uskršnjih pisanica.

U svibnju smo bili organizatori Norijade  koja je okupila gotovo sve požeške srednjoškolce na prostoru iza naše Gimnazije. Sve je prošlo bez incidenata, uz zadovoljstvo učenika i pohvale za organizaciju.

U lipnju smo bili dio programa otvorenja Gradskih bazena.

Također smo potpomogli i srpanjsku organizaciju trodnevnog okupljanja alternativnih grupa (biciklista, grafitera i skejtera) pod nazivom „Aurea Extreme“.

Uz to, suorganizirali smo i Prvi malonogometni turnir za djevojke (kadetkinje) u dobi do 16 godina na Sportsko-rekreacijskom centru u Požegi.

Ovaj niz događaja zaključili smo organiziranjem „Večeri crtića“ u požeškom kafiću Linsolito namijenjene našim najmlađim sugrađanima.

 

Koje aktivnosti planirate provesti u budućnosti?

Iskoristio bih ovu priliku da najavim novi humanitarni pub kviz za liječenje naše sugrađanke Martine Šimić. Ovim putem pozivamo vas da se prijavite i sudjelujete na kvizu. Kviz će biti održan u nedjelju (25. rujna 2022. godine) s početkom u 16:00 sati u Caffe bar "Sportivo" , na Sportsko-rekreacijskom centru.

Nadalje, ostvariti suradnju s Javnom vatrogasnom postrojbom Grada Požege u svrhu pomlađivanja njihova tima te stjecanja dodatnog vida iskustva za članove Savjeta koji to žele.

Organiziranje besplatnih instrukcija iz najznačajnijih školskih predmeta ili besplatnih priprema za državnu maturu namijenjenih djeci slabijega imovnoga stanja.

Organiziranje „Kina na otvorenom“ na kojemu bismo projicirali neki od trenutno najgledanijih i aktualnijih filmova.

Plan nam je održati i Podcast kao jedan od najbrže rastućih medijskih formata u svijetu. Gosti bi nam bili poznate i prepoznatljive osobe na teme od suštinskog značaja za mlade.

Nastavak organizacije humanitarnih kvizova s ciljem podizanja društvene svijesti i važnosti pomaganja osobama u potrebi.

Organiziranje ili suorganizacija niza sportskih događanja na prostoru Grada.

Provođenje edukativnih programa – radionica, edukacija, panel-rasprava ili debata na neku političku temu s naglaskom na položaj mladih, njihovo buduće djelovanje ili aktivno participiranje u izgradnji boljeg i pravednijeg društva.

Raspisivanje Natječaja za najbolju učeničku kratku priču koja će progovarati o nekom od problema ili društvenih potreba mladih osoba u suvremenom društvu.

Daljnja suradnja i povezivanje s drugim gradskim i županijskim Savjetima mladih na nacionalnoj razini.

Sudjelovanje na budućim Koordinacijama Savjeta mladih Republike Hrvatske.

Što mislite jesu li mladi u Požegi dovoljno uključeni u društveno-politički život?

Smatram da nisu dovoljno te u tom djelu pokušavamo potaknuti njihovo aktivno uključivanje. Inicijalna ideja bila je da u sam rad Savjeta ne budu uključeni samo njegovi članovi i zamjenici već sve zainteresirane društvene skupine koje tako želimo potaknuti da sudjeluju u našem radu. Naravno, namjera je usmjeriti mlade i na djelovanje kroz druge platforme poput udruga i ostalih društava.

Što mladima u Požegi  najviše nedostaje?

Prva i osnovna poteškoća s kojom se mladi susreću je otežano zapošljavanje. Afirmacijom mladih nastojimo poboljšati njihov društveni položaj te ih učiniti prepoznatljivima potencijalnim budućim poslodavcima. To ćemo pokušati postići održavanjem edukativnih radionica koje će ih informirati o brojnim važnim pitanjima iz poduzetništva, obrta, poljoprivrede i ostalih segmenata gospodarstva.

Pored toga, potrebno je obogatiti i njihov društveni život. Pobornik sam ideje o povratku kina u Požegu. Prvi korak prema tome je i želja za ponovnom organizacijom „Kina na otvorenom“ koje bi možda bio dobar pokazatelj što mladi misle o projekcijama filmova.

Isto tako, želimo povećati broj sportskih, kulturnih, zabavnih i edukativnih događanja u Gradu. S obzirom na našu učestalu prisutnost i rad s mladima lakše bismo prepoznali i razumjeli njihove potrebe.

Zbog čega ste se aktivirali u Savjetu mladih Grada Požege, koji je vaš motiv i cilj?

Aktivirao sam se jer mi se Savjet mladih učinio kao značajna platforma za društveno djelovanje. Osim toga, velik broj mojih poznanika participirao je u radu prijašnjih saziva Savjeta te su mi pružili veći broj korisnih informacija i savjeta za rad. Glavni motiv definitivno je rad s ljudima, uključivost prema svim društvenim skupinama. Poznato je da mladi požeški učenici postižu iznimne rezultate na brojnim natjecanjima tijekom školovanja te su priznati i na međunarodnom nivou. Ideja je pružiti im dodatan razlog za ostanak u Požegi i potaknuti ih da ovdje ostvare bar dio svojih potencijala.

Na kraju, Vaša poruka svim mladima u Požegi.

Nitko nije pametan poput svih nas. Uključite se u djelovanje našeg Savjeta, doprinosite idejama, prijedlozima, savjetima neovisno jeste li član ili ne. Na taj način znatno biste pomogli u radu mojih kolega i mene i učinili naš rad još bogatijim i sadržajnijim.

Ovim putem, zahvaljujem Gradu Požegi i Turističkoj zajednici Grada na velikoj pomoći u provedbi naših ideja. Nadamo se da ćemo ostvariti veći dio našeg programa te ispuniti očekivanja sugrađana koji nas podupiru i prate.

Tagovi: savjet mladih grada poežeg, Luka Hećimović, aktivnosti, mladi

POŽEGA VRIJEME

48 SATI NA 034PORTALU

.

Konzum zamrzava cijene za 100 proizvoda iz osnovne košarice

.

Nepoznati počinitelj otuđio motornu pilu u vlasništvu 55-godišnjakinje

.

POŽEGA: 52-godišnji vozač pod utjecajem alkohola od 2,25 promila skrivio prometnu nesreću i pobjegao

.

Struje neće biti...

.

U sezoni 2022./2023. ʺMalonogometne lige veterana Požegaʺ natjecat će se 10 ekipa

.

Tijekom posljednja 24 sata u PSŽ 15 novooboljelih osoba od koronavirusa

.

Položen kamen temeljac za izgradnju zgrade Regionalnog centra kompetentnosti Panonika: “Danas s ovoga mjesta šaljemo snažnu poruku kako su edukacija i znanje u fokusu ove županije“

.

Županica Antonija Jozić zajedno s gradonačelnicima i načelnicima održala radni sastanak s ministrom znanosti i obrazovanja Radovanom Fuchsom

.

Francuski lijek protiv mamurluka: Recept za juhu od luka koja će vas i zagrijati i zasititi

.

Danas djelomice sunčano uz moguću kišu

.

Tuča poharala Kaptol

.

Ministrica Vučković podijelila ugovore iz Programa ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014.-2020.

.

BUDI HEROJ – DONIRAJ! Humanitarna akcija s IBAN-om za pomoć Martini Šimić

.

PROMETNA U POŽEGI: Sudarili se autobus i automobil

.

Održan Dan otvorenih vrata policije te preventivne aktivnosti „Sajam mogućnosti“ i „Budi navijač, ne razbijač“

.

NEMOJTE IH KORISTITI: Inspektori povukli još jaja s tržišta, čini se da hara salmonela

.

Hrvatska knjižnica i čitaonica Pleternica obilježava 115 godina postojanja

.

Požežani Dalibor Banaj i Hrvoje Jakopčević pojedinačni prvaci svijeta u šaranskom ribolovu!

.

U petak u Osijeku počinje Kraljevski HeadOnEast!

.

Jelena Radan predstavila svoju knjigu učenicima OŠ Antuna Kanižlića Požega

.

NOVE CIJENE GORIVA: Pojeftinio benzin i dizel...

.

Stolnotenisači Požege u 2. kolu HEP Superlige u gostima pobijedili Dugo Selo

.

Tijekom posljednja 24 sata u PSŽ 28 novooboljelih osoba od koronavirusa

.

Nepoznati počinitelj iz radnog stroja otuđio gorivo

.

Požeški planinari na tradicionalnom susretu u Feričancima

.

UPRAVO: Prometna u Požegi, jedna osoba ozlijeđena

.

Markacistički izlet sekcije HPD “Sokolovac” na Papuku

.

Struje neće biti...

.

Francuzi znaju što valja: Recept za ukusni i hranjivi quiche s porilukom i špinatom

.

Danas pretežno oblačno uz mjestimičnu kišu

.

Kickboxing klub Borac Požega osvojio 4 srebra i 1 broncu!

.

HNS NAM JE ODGOVORIO: Čabraja i Glavić očito ne odustaju. Hoće li susjedi tužiti Grad Požegu zbog onoga na Slavoniji?

.

BOMBA! HDZ-ov načelnik skrivio nesreću i pobjegao: Je li bio pod utjecajem alkohola?!

.

Pučko otvoreno učilište OBRIS povodom 16. Tjedna cjeloživotnog učenja pripremilo zanimljive i poučne manifestafcije za najmlađe

.

Savjet mladih Grada Požege organizirao humanitarni kviz i skupio značajna sredstva za liječenje Martine Šimić

.

Biskup Škvorčević čestitao Židovima blagdan Roš Hašana, Jom Kipur i Sukot

.

Slavonka Josipa s dečkom snima porniće i zvijezda je Only fansa

.

Struje neće biti...

FOTONALAZ

U petak u Osijeku počinje Kraljevski HeadOnEast!