Recept za umorne muževe: Prefini talijanski desert od samo 3 sastojka

FOTO: Getty Images

17.9.2021. | 09:23 | Punkufer.hr
IZVOR: Punkufer.hr
Pregleda: 3591

Zabaione se može piti na slamku poput osvježavajućeg shakea, poslužiti u čaši s omiljenim voćem, cimetom, čokoladnim mrvicama te mljevenim pistacijama ili pak iskoristiti kao nadjev za flafaste palačinke...

Slatko vino, jaja i šećer sve je što vam treba za gustu, mirisnu i neodoljivu kremu koju možete poslužiti s piškotama, posipati čokoladnim mrvicama, koristiti kao nadjev za palačinke ili poslužiti u visokim čašama s omiljenim voćem.

Ljeti osvježava, a zimi, poslužen topao, zabaione ili zabaglione grije poput zagrljaja. Prema nekim teorijama Zabaione je nastao davnih dana na Siciliji, a drugi pak tvrde kako izgledniji scenarij uključuje redovnika San Pasqualea iz Torina koji je u 16. stoljeću opojnu kremu „prepisivao“ kao recept protiv umora, kada bi se žene tužile na bezvoljne muževe.


Još jedan od mogućih očeva recepta bi mogao biti Giovanni Baglioni, poznat kao Zvan Bajòun koji je navodno smislio zabaione posve slučajno kada je tijekom rata vojnicima pripremio jelo od jedinih dostupnih sastojaka. U njegovom slučaju nije se radilo o kremi nego o juhi koja je okrijepila trupe.


U Veneciji se zabaione najčešće posluživao kao hladno osvježenje, a renesansni chef Bartolomeo Scappi recept je oplemenio cimetom, ali i neutralnim pilećim temeljcem te maslacem. U 17. stoljeću u zabaione su se počele dodavati i pistacije.

Sastojci za zabaione:

3 žumanjka
3 žličice šećera
Prema izboru: marsala, muškat ili porto

Priprema:


1. Odvojite žumanjke i stavite ih u posudu u kojoj ih možete kuhati na pari. Sačuvajte ljusku jaja jer će vam trebati da izmjerite količinu vina za recept. U polovicu slomljene ljuske jajeta do polovice ulijte vino pa ga dodajte žumanjcima. Dodajte i šećer. Umutite sastojke dok se dobro ne sjedine, pa ih stavite da se kuhaju na pari.

2. Žumanjke zagrijavajte postepeno da se ne bi zgrušali. Lagano miješajte na pari dok ne dobijete gustu i glatku kremu. Trebat će od 5 do 10 minuta.

3. Ako kremu želite poslužiti hladnu posudu sa zabaioneom stavite u veću posudu koju napunite ledom i hladnom vodom pa miješajte dok se ne ohladi. Prema želji ukrasite voćem.

(Izvor: Punkufer.hr)


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI