Recept za špagete s umakom za pizzu gotove u 20 minuta

Špagete
(FOTO: Shutterstock)

19.10.2021. | 13:14 | zadovoljna.hr
IZVOR: zadovoljna.hr
Pregleda: 1128

Marinara umak potječe iz kuhinje južne Italije i originalno je bio osmišljen za korištenje na pizzi, no izvrsno se slaže i s tjesteninom, brzo se priprema i vrlo je svestran. Ovaj skromni umak koristi se i u receptu za špagete gotove za 20 minuta, a koji se naziva i lažni bolonjez - ma, i bolji je od bolonjeza.

U marinara umak idu rajčice iz konzerve, češnjak, sušeni origano i maslinovo ulje, a najbrže i najjednostavnije napravljena domaća marinara neusporedivo je ukusnija od bilo kojeg kupovnog umaka za tjesteninu. Kada bi se umaku dodalo još mljeveno meso, dobili biste umak vrlo sličan klasičnom bolonjezu.

Domaći marinara umak čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku do maksimalno četiri dana. Možete napraviti i veću količinu umaka i držati ga u zamrzivaču do mjesec dana. Kada birate koju konzerviranu rajčicu uzeti, najbolja opcija bit će ona s cijelim rajčicama ili pulpom (sitno sjeckane rajčice), mesnatije su i manje vodenaste od rajčica narezanih na kockice.


Kada je riječ o tjestenini u ovom receptu, obično se koriste špagete, ali možete koristiti i bilo koju drugu vrstu tjesteninu, osim one najsitnije. Uz čili pahuljice, izvrstan i poseban okus jelu dat će i nekoliko žlica bijelog vina koje dodate kada dodajete i umak.


Vrijeme pripreme je 20 minuta, a trebat će vam nekoliko sastojaka koje vjerojatno već imate u frižideru ili smočnici - idealno za brzi, zdravi i jako fini objed.

Sastojci za špagete s marinara umakom (za četiri osobe):
- 220 grama špageta ili druge vrste tjestenine prema izboru
- 1 konzerva (400 grama) rajčica
- 1 žlica maslinova ulja plus malo ekstra za posipanje
- 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
- 1/2 žličice sušenog origana
- 1 mali luk, nasjeckan na kockice (prema želji)
- 1/4 -1/2 žličice čili pahuljica (po želji)
- sol i papar

Postupak:
1. U loncu srednje veličine zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte češnjak, luk i prstohvat čili pahuljica ako ih koristite. Lagano prepržite dok ne poprimi zlaćanu boju, oko četiri do pet minuta.

2. Umiješajte rajčice, origano i izdašan prstohvat soli. Smanjite vatru na slabu jačinu i pustite da se kuha 15 minuta uz povremeno miješanje. Koristite li cijele rajčice, zdrobite ih s kuhačom dok miješate umak.

Zapečeni špageti carbonara
Recept za tako sočnu zapečenu carbonaru koja u trenu nestaje s tanjura
3. Dok se umak krčka, skuhajte tjesteninu u posoljenoj kipućoj vodi, do al dente tvrdoće. Kušajte marinara umak, po potrebi začinite s još soli ili papra.

4. Procijedite tjesteninu (sačuvajte oko pola šalice vode u kojoj se kuhala), umiješajte je u marinara umak, pojačajte vatru na jako i dobro protresite oko deset sekundi kako bi tjestenina upila okus umaka. Po potrebi dodajte željenu količinu vodu od tjestenine koju ste sačuvali želite li razrijediti umak.

5. Servirajte s malo maslinova ulja ili ekstra djevičanskog maslinova ulja, malo origana i čili pahuljica za dodatan vatreni okus.

Dobar tek!

izvor: www.zadovoljna.hr


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI