NASLOVNADRUŠTVO
Recept za slanu francusku galetu koja se jede kao prilog ili glavno jelo

FOTO: Getty images

Recept za slanu francusku galetu koja se jede kao prilog ili glavno jelo

27.11.2020. 13:42 | zadovoljna.hr IZVOR: zadovoljna.hr PREGLEDA: 738

Pikantna francuska galeta s mrkvom, pastrnjakom i karameliziranim lukom može se jesti kao prilog ili vegetarijansko glavno jelo. Stavljanje brašna od cjelovitog zrna pšenice u tijesto dat će ovoj pogači još malo izdašnosti, teksturu koja godi nepcima i ekstra vlakna. A pastrnjak je nutritivno tajno oružje, bogato folatima, vitaminom C i vitaminom K.

Jedna porcija ove slane galete sadrži 275 kalorija, 16 grama masti, 53 miligrama kolesterola, 264 miligrama natrija, 27 grama ugljikohidrata, četiri grama dijetalnih vlakana, sedam grama bjelančevina, tri grama šećera i osam grama zasićenih masti.

Za ručak ili večeru predlažemo vam recept za galetu s mrkvom, pastrnjakom i karameliziranim lukom, jelo iz francuske kuhinje koje je vrlo ukusno ili kako bi Francuzi rekli - tres délicieux!


Sastojci:

- za tijesto:
- 100 grama brašna od cjelovitog zrna pšenice za prhko tijesto
- 65 grama namjenskog brašna
- 1 žličica granuliranog šećera
- 1/4 žličice košer soli
- 5 žlica hladnog neslanog maslaca narezanog na kockice

- za karamelizirani luk:
- 1 žlica maslinova ulja
- 1 veliki crveni luk, sitno nasjeckan

- za ostatak nadjeva i toping:

- 115 grama kozjeg sira sobne temperature
- 2 korijena pastrnjaka srednje veličine, narezani vrlo tanko po dužini
- 2 srednje mrkve, tanko narezane po dužini
- 1 žlica maslinova ulja
- 1/2 zličice košer soli
- 1/4 žličice crnog papra
- 1 veliko jaje, istučeno

Priprema:

1. Izrada tijesta: Izmiksajte zajedno brašno, namjensko brašno, šećer i sol u sjeckalici za hranu dok se sve ne pomiješa, 6 do 8 okretaja. Dodajte maslac te miksajte dok smjesa ne postane mrvljiva, 8 do 10 okretaja. Dodajte 3 do 4 žlice hladne vode, jednu od jednu žlicu, miksajući nakon svakog dodavanja, što je potrebno kako bi se stvorilo tijesto.Oblikujte tijesto u disk, zatim ga čvrsto omotajte plastičnom folijom. Ostavite u hladnjaku dok se ne ohladi, oko 30 minuta. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva Celzijevih.

2. Karameliziranje luka: Zagrijte ulje u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Luk pržite uz često miješanje, oko 15 minuta dok ne poprimi zlaćano-smeđu boju. Maknite luk s vatre.

3. Priprema nadjeva: na podlozi posutoj namjenskim brašnom izvaljajte tijesto u krug promjera 30 centimetara. Premjestite tijesto na papir za pečenje obloženog pergament papirom. Kozji sir ravnomjerno rasporedite po tijestu ostavljajući oko šest centimetara prazno do ruba.

Karamelizirani luk pospite ravnomjerno preko sira. Pomiješajte pastrnjak, mrkvu, ulje, sol i papar u posudi te mješavinu rasporedite preko luka. Zarolajte krajeve tijesta tako da djelomično prekrije filu. Koru ravnomjerno premažite jajetom.

4. Pecite dok korica ne postane zlaćano smeđa, a pastrnjak i mrkva ne omekšaju, oko 45 minuta. Pečenu galetu pospite timijanom i poslužite tako da se reže na trokute.

Dobar tek!

Savjet plus: Tijesto možete pripremiti i do tri dana unaprijed, samo ga izvaljajte kad ga želite napuniti filom i peći. A možete i cijelu galetu napraviti ranije u danu i poslužiti na sobnoj temperaturi.

izvor: www.zadovoljna.hr





Tagovi: recept dana, ručak, galeta, francuska

POŽEGA VRIJEME

48 SATI NA 034PORTALU

.

Građani iz gotovo svih dijelova županije nam se žale na neočišćene i zaleđene prometnice

.

Požežanke i Požežani ne žele promjene!?

.

Nacionalni stožer objavio najnovije podatke, i dalje imamo puno preminulih

.

Povratna naknada od 1. siječnja vrijedi za još jednu vrstu ambalaže, evo na što trebate obratiti pozornost

.

Šest zdravstvenih inovacija koje treba pratiti u 2021. godini

.

Mreža telefonskih linija za psihološku pomoć HPK-HPD u našoj županiji

.

Ručak za 20 minuta: Fina kremasta juha od krumpira i karfiola

.

Vatrogasci jučer odradili 165 intervencija u Sisačko-moslavačkoj županiji

.

SDP Požega donirao pomoć potresom pogođenim područjima

.

Donosimo popis tvrtki iz Požeštine koje su radile na poslijeratnoj obnovi u potresom pogođenom području

.

Obilježavamo Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske

.

I ovog vikenda pojačane mjere u prometu

.

Brzi i žestoki na požeškim cestama: U protekla 24 sata zabilježeno 6 prometnih nesreća

.

Vjernici Požeške biskupije prikupili više od 600.000,00 kn za stradale u potresu

.

PSŽ: od jučer 14 novozaraženih, ukupno je 252 slučaja zaraze

.

Vrijeme danas pretežno sunčano i hladno

.

Plenković potvrdio: Puljašić je podnio ostavku na saborski mandat

.

Lešinari

.

Snježna mećava nad Požegom

.

Ispovijest Josipa Viteza koji se suprotstavio gradonačelniku: ʺPrijetili su mi...ʺ

.

Biti ili ne biti?!

.

Izgleda da će prvo popuštanje mjera biti u veljači i odnosit će se samo na kafiće

.

Osam volontera s područja Požeštine otišlo u Petrinju

.

Poznati najnoviji podaci Nacionalnog stožera

.

Ručak za 20 kuna! Recept za ćoravi gulaš nakon kojeg ćete oblizati tanjur

.

Konačno: Cijepljenje protiv bjesnoće svake dvije ili tri godine!

.

EU dala zeleno svjetlo za crve u jelu! Hoćete li ih probati?

.

Cesta Velika- Jankovac još uvijek zatvorena za sav promet

.

Ženska osoba iz Kule kršila mjere samoizolacije pa ʺzaradilaʺ prekršajni nalog

.

Dovršena kriminalistička istraživanja: prilikom pretrage kuće pronađena digitalna vaga i ʺbongʺ namjenjen konuzumaciji marihuane

.

Znanstveno potvrđeno: Biljka koja se uzgaja u Hrvatskoj, učinkovita protiv virusa covida

.

PSŽ: od jučer 23 novozaražena, ukupno je 256 slučajeva zaraze

.

Domovinski pokret PSŽ izrazio potporu Josipu Vitezu

.

Vrijeme danas hladno, najviša dnevna temperatura između 0 i 5°C

FOTONALAZ

Mreža telefonskih linija za psihološku pomoć HPK-HPD u našoj županiji