NASLOVNADRUŠTVO
Recept za ratatouille, seoski složenac od povrća koji miriše na djetinjstvo

FOTO: Shutterstock

Recept za ratatouille, seoski složenac od povrća koji miriše na djetinjstvo

1.7.2022. 09:58 | punkufer.dnevnik.hr IZVOR: punkufer.dnevnik.hr PREGLEDA: 705

Kad dođe ljeto i donese vrele dane, povrće nam djeluje ukusnije i privlačnije. Jedan od specijaliteta koji nam nikada neće dosaditi je ukusni ratatouille – francusko jelo koje se prošilo po cijelom svijetu i obično povrće stavilo u profinjeni kontekst koji miriše na djetinjstvo.

Popularno seosko jelo se može opisati kao povrtni složenac od tikvica, patlidžana, paprike, rajčice i luka, a u njega možemo dodavati i drugo povrće. Dolazi nam iz Provanse, regije na jugoistoku Francuske koju karakterizira mediteranska kuhinja. „Ratatouille“ dolazi od francuskih riječi „rata“ što znači povrtni gulaš i „touiller“, što znači „pomiješati“.

 


Recept su osmislili ratari iz Provanse koju su htjeli iskoristiti što više berbe na kraju sezone. Sporim kuhanjem i intenzivnim začinima, htjeli su vratiti dostojanstvo prezrelom povrću koje se počelo kvariti. U originalu su koristili ružmarin, origano, bosiljak, majčinu dušicu, kadulju, mažuran, komorač i mentu i tako stvarali prepoznatljivi okus poznatog složenca.

 

Poznati francuski chef Joël Robuchon, u svojoj je kuharici zapisao da se ovo jednostavno seosko jelo vrlo lako može podići na višu razinu. Sve što trebate napraviti za savršeni ratatouille je skuhati povrće posebno kako se okusi ne bi pomiješali. „Na taj način ćete uživati u pojedinačnim okusima koji će istaknuti složenost ove povrtne kombinacije“.

Ratatouille se obično poslužuje kao prilog, a uz dodatak riže, tjestenine ili malo kozjeg sira, postat će bogati i ukusni ljetnu obrok. U nastavku pročitajte jednostavni recept za omiljeno povrtno jelo.

 

Sastojci za Ratatouille:

2 glavice luka

2 češnja češnjaka

2 manje tikvice

1 patlidžan

2 svježe paprike

2 rajčice

100 ml pasirane rajčice

200 ml povrtnog temeljca

Maslinovo ulje

Sol, papar, ružmarin, origano, bosiljak, majčina dušica

Priprema Ratatouillea:

Povrće narežite na tanke ploške.

U 200 ml vruće vode stavite malo povrtne mješavine začina ili pola kocke za juhu. Dodajte pasiranu rajčicu.

Vatrostalnu posudu premažite maslinovim uljem pa posložite povrće. Tradicionalni način slaganja zahtjeva okruglu posudu i naizmjenično slaganje različitih ploški povrća od ruba posude prema srediti, ali povrće možete posložiti prema svom guštu, veličini i obliku posudu koju koristite.

Začinite povrće i zalijte ga s temeljcem i pasiranom rajčicom.

Pokrijte aluminijskom folijom i pecite na 180 stupnjeva 45 minuta.

Maknite foliju i pecite još 20 minuta.

Poslužite s tjesteninom, rižom ili svježim kruhom i po želji posipajte s feta sirom.

(IZVOR: www.punkufer.dnevnik.hr)

 

 




POŽEGA VRIJEME

48 SATI NA 034PORTALU

.

NOVI UDAR NA POTROŠAČE: Sirevi skuplji i do 100%

.

Branitelji dragovoljci zgroženi koncertom Miroslava Ilića u Vetovu

.

UPRAVO: Automobil udario pješaka na parkiralištu TC ʺSuper Novaʺ

.

U jučerašnjem slijetanju kamiona s ceste lakše ozlijeđen 20-godišnjak

.

25-godišnji Požežanin putem transakcije za video igru s računa 34-godišnjakinje ʺskinuoʺ preko 2000 kn

.

Dva Hrvata i dva Srbina sedam mjeseci u Lukaču krali struju: Šteta preko 15.000 kn

.

POLICIJA TRAŽI VLASNIKA: U Velikoj kod groblja pronađeni ključevi automobila

.

Proslava sv. Lovre zaštitnika Požeške biskupije i njezina Caritasa

.

Molitveno bdijenje u požeškoj crkvi sv. Lovre u predvečerje svečeva blagdana

.

Rukometaši Požege počeli pripreme za novu sezonu 1. HRL - Sjever

.

Recept za tjesteninu s avokadom koja je gotova za 15 minuta

.

PSŽ: Na posljednjem testiranju obrađen je 55 uzoraka, od kojih je 48 pozitivnih

.

Danas pretežno sunčano, povremeno uz umjerenu naoblaku

.

Brodski policajci spremni za Schengen

.

Povlači se poznata hrana za pse, nemojte ju davati kućnom ljubimcu

.

Nebeski spektakl koji se ne propušta: I ove nas godine 11. kolovoza čekaju Suze svetog Lovre

.

I OVO SE DOGAĐA: Lopov provalio u kuću i ukrao smrznuto meso iz hladnjaka

.

SAMO U POŽEGI: Građani ljuti jer je vlasnik ogradio zgradu u privatnom vlasništvu i onemogućio besplatno parkiranje

.

13./14. KOLOVOZA U PAKRACU ʺMemorijal braniteljaʺ - dvodnevna generalna provjera uoči sezone

.

Pčelari u teškoj situaciji: “Meda je malo, prinosi su dosta smanjeni”

.

Hoće li se u Hrvatskoj uskoro s hrane ukinuti oznaka ʼnajbolje upotrijebiti doʼ?

.

Sve više slučajeva ‘prebjega’ stranih radnika iz Hrvatske: Iz tvrtke odlaze s mobitelima i u radnoj odjeći

.

Između Kutjeva i Bekteža 37-godišnjak vozio prebrzo pa sletio u kanal

.

PLETERNICA: 67-godišnjak se s parkinga neoprezno uključivao u promet, vozeći unatrag pa udario drugo vozilo

.

Kandidati za reprezentaciju Hrvatske u bodybuildingu i fitnessu imat će trening kamp u požeškom Fitness klubu Play

.

Čokoladni puding bez šećera i brašna od kojeg ćete biti siti pola dana

.

PSŽ: Na posljednjem testiranju obrađeno je 47 uzoraka, od kojih je 34 pozitivnih

.

RANO JUTROS NESREĆA: Jedna osoba ozlijeđena

.

Danas djelomice sunčano uz mogućnost kiše

.

STRAŠNI PRIZORI: Bili smo na terenu. Evo kako se uklanja uginula riba iz središta Sl. Broda

.

OVO MORATE PROČITATI: Za sve rođene 1950-ih, 60-ih, 70-ih i 80-ih...

.

Gorivo od danas znatno jeftinije

.

Kukuruzu nema spasa, a ratari nakon ekstremne suše pitaju - ima li smisla ići u jesensku sjetvu?

.

BEBI SE ŽURILO: Mihaljevčanku u kupaonici porodio suprug

FOTONALAZ

FOTKA DANA: Požeški franjevci 1909. godine