Recept za ratatouille, seoski složenac od povrća koji miriše na djetinjstvo


(FOTO: Shutterstock)

1.7.2022. | 09:58 | punkufer.dnevnik.hr
IZVOR: punkufer.dnevnik.hr
Pregleda: 1942

Kad dođe ljeto i donese vrele dane, povrće nam djeluje ukusnije i privlačnije. Jedan od specijaliteta koji nam nikada neće dosaditi je ukusni ratatouille – francusko jelo koje se prošilo po cijelom svijetu i obično povrće stavilo u profinjeni kontekst koji miriše na djetinjstvo.

Popularno seosko jelo se može opisati kao povrtni složenac od tikvica, patlidžana, paprike, rajčice i luka, a u njega možemo dodavati i drugo povrće. Dolazi nam iz Provanse, regije na jugoistoku Francuske koju karakterizira mediteranska kuhinja. „Ratatouille“ dolazi od francuskih riječi „rata“ što znači povrtni gulaš i „touiller“, što znači „pomiješati“.

 


Recept su osmislili ratari iz Provanse koju su htjeli iskoristiti što više berbe na kraju sezone. Sporim kuhanjem i intenzivnim začinima, htjeli su vratiti dostojanstvo prezrelom povrću koje se počelo kvariti. U originalu su koristili ružmarin, origano, bosiljak, majčinu dušicu, kadulju, mažuran, komorač i mentu i tako stvarali prepoznatljivi okus poznatog složenca.


 

Poznati francuski chef Joël Robuchon, u svojoj je kuharici zapisao da se ovo jednostavno seosko jelo vrlo lako može podići na višu razinu. Sve što trebate napraviti za savršeni ratatouille je skuhati povrće posebno kako se okusi ne bi pomiješali. „Na taj način ćete uživati u pojedinačnim okusima koji će istaknuti složenost ove povrtne kombinacije“.

Ratatouille se obično poslužuje kao prilog, a uz dodatak riže, tjestenine ili malo kozjeg sira, postat će bogati i ukusni ljetnu obrok. U nastavku pročitajte jednostavni recept za omiljeno povrtno jelo.

 

Sastojci za Ratatouille:

2 glavice luka

2 češnja češnjaka

2 manje tikvice

1 patlidžan

2 svježe paprike

2 rajčice

100 ml pasirane rajčice

200 ml povrtnog temeljca

Maslinovo ulje

Sol, papar, ružmarin, origano, bosiljak, majčina dušica

Priprema Ratatouillea:

Povrće narežite na tanke ploške.

U 200 ml vruće vode stavite malo povrtne mješavine začina ili pola kocke za juhu. Dodajte pasiranu rajčicu.

Vatrostalnu posudu premažite maslinovim uljem pa posložite povrće. Tradicionalni način slaganja zahtjeva okruglu posudu i naizmjenično slaganje različitih ploški povrća od ruba posude prema srediti, ali povrće možete posložiti prema svom guštu, veličini i obliku posudu koju koristite.

Začinite povrće i zalijte ga s temeljcem i pasiranom rajčicom.

Pokrijte aluminijskom folijom i pecite na 180 stupnjeva 45 minuta.

Maknite foliju i pecite još 20 minuta.

Poslužite s tjesteninom, rižom ili svježim kruhom i po želji posipajte s feta sirom.

(IZVOR: www.punkufer.dnevnik.hr)

 

 


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI