Kolač s malinama
(FOTO: Profimedia)
Mille-feuille tradicionalan je kolač u Francuskoj koji se sastoji od fine kreme, voća i hrskavih listića lisnatog tijesta. Ne čudi stoga što se u prijevodu s francuskog ovaj kolač zove tisuću listova.
Ima brojne varijante – može se raditi s dodatkom slastičarske kreme, šlaga, sirnog nadjeva i brojnog ljetnog voća. Može se posipati sa šećerom u prahu, kakaom ili čokoladnim preljevima, a postoje čak verzije i bez lisnatog tijesta.
Mi vam donosimo recept za najjednostavniju verziju mille-feuillea, koji će oduševiti nepca svih generacija. Ne brinite, izgleda komplicirano, ali nije teško za napraviti kod kuće.
Sastojci za tijesto:
200 grama brašna
150 grama maslaca
70 grama šećera u prahu
50 grama badema
2 žumanjka
korica pola limuna
Sastojci za kremu:
300 grama malina
250 grama mascarpone sira
200 ml vrhnja za šlag
100 grama šećera u prahu
1 paketić vanilin šećera
sok pola limuna
Priprema:
1. U blenderu usitnite bademe u fini prah.
2. Prosijajte brašno i šećer za tijesto direktno na ravnu i čistu podlogu zajedno s usitnjenim bademima.
3. Napravite rukom rupu u sredinu, pa u nju stavite žumanjke.
4. Maslac narežite na kockice i dodajte smjesi zajedno s limunovom koricom.
5. Povežite sastojke prvo uz pomoć vilice, a potom tijesto izradite rukom.
6. Kada oblikujte tijesto u kuglu omotajte je folijom i stavite u hladnjak oko sat vremena.
7. Razvaljajte ohlađeno tijesto, i služeći se ravnalom podijelite ga na pravokutnike veličine 4x10 centimetara.
8. Prebacite izrezane komadiće tijesta na lim za pečenje i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 Celzijevih stupnjeva oko 10 minuta.
9. Za kremu: izmiksajte mascarpone sa šećerom u prahu, vanilin šećerom i limunovim sokom.
10. Istucite vrhnje u šlag te ručno umiješajte u smjesu s mascarponeom.
11. Nadjev prebacite u slastičarsku vrećicu i podijelite ga na tri dijela.
12. Prvu trećinu kreme istisnite u obliku manjih kružića na prvi sloj pečene, ali ohlađene podloge. Uz svaki dio istisnute kreme stavite po jednu čistu malinu.
13. Tako pripremljene prve slojeve pečene podloge, preklopite s drugim komadom pečenog tijesta i ponovite postupak s drugom trećinom pripremljenog nadjeva i malinama.
14. Poklopite i taj sloj i dodajte preostalu kremu te maline. Ukrasiti možete s još malo šećera u prahu i pokojom crvenom ribizlom. Dobar tek!
izvor: www.zadovoljna.hr