Recept za čokoladnu mousse tortu

Čokoladna mousse torta
(FOTO: Shutterstock)

29.9.2024. | 09:14 | Pun kufer
IZVOR: punkufer.hr
Pregleda: 1531

Ova jednostavna čokoladna mousse torta oduševit će ljubitelje čokolade i bogatih kolača na nekoliko katova, a jednako će dobro biti primljena u ozbiljnijim prilikama i na dječjim rođendanima. Sočan biskvit, naravno čokoladni, zaliven je sirupom zbog čega nikad neće biti suh, a mousse umjesto obične kreme, naravno čokoladni, čitavom kolaču daje malo svečaniji ton.

Razliku između moussea i običnih krema je u njegovoj pjenastoj teksturi, a da biste je dobili ne morate imati godine slastičarskog iskustva, već samo – ne istući slatko vrhnje do kraja. Ono treba biti formirano i donekle čvrsto, ali ne toliko da ne bježi iz zdjele kada je okrenete naopako. Također, uvijek "sprijateljite" malo tučenog vrhnja s čokoladom prije nego ih sasvim pomiješajte.

Sastojci za čokoladnu mousse tortu:


Za biskvit
155 g višenamjenskog brašna
50 g kakaa u prahu
2 1⁄4 čajne žličice praška za pecivo
1⁄4 čajne žličice soli
250 g šećera u prahu
115 g maslaca, otopljenog
180 ml vode ili kave bez taloga ili mješavine vode i kave
2 velika jaja
2 čajne žličice ekstrakta vanilije


Za sirup
65 g bijelog šećera
120 ml vode
1 čep konjaka ili likera

Za mousse
180 ml mlijeka
2 žlice kakaa u prahu
400 g čokolade s udjelom kakaa 55% - 70%, nasjeckane
2 žlice meda
360 ml vrhnja za šlag, vrlo hladnog

Priprema čokoladne mousse torte:
Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva.
Ako imate, namastite dva kalupa za torte od 20 centimetara i obložite ih papirom za pečenje. Ako nemate dva jednaka kalupa, pecite biskvite jedan po jedan.
U zdjeli dobro promiješate brašno, kakao u prahu, prašak za pecivo, sol i šećer. Zatim dodajte ulje, vodu i/ili kavu, jaja i vaniliju i miješajte pjenjačom dok ne dobijete ujednačenu tekuću smjesu bez grudica.
Podijelite tijesto u kalupe ili ispecite pola pa pola.
Pecite 35 do 37 minuta ili dok čačkalica zabodena u sredinu svakog kolača ne izađe čista. Izvadite biskvite iz pećnice i ostavite ih da se potpuno ohlade na sobnoj temperaturi.
U lonac stavite vodu i šećer i kuhajte dok se šećer ne rastopi. Dodajte konjak, dobro promiješajte i ohladite u hladnjaku.
U manjem loncu miješajte mlijeko i kakao dok se kakao sasvim ne otopi. Kuhajte na srednjoj vatri dok ne zavrije. Maknite s vatre, dodajte nasjeckanu čokoladu i med i miješajte dok se čokolada potpuno ne otopi. Ostavite da se ohladi.
Istucite vrhnje mikserom. Malo šlaga prvo umiješajte u otopljenu čokoladu pa onda svu čokoladu prelijte u šlag i nježno lopaticom miješajte dok smjesa ne bude iste boje. Mousse spremite u hladnjak.
Prebacite jednu koru na tanjur za posluživanje, s donjom stranom prema gore da bolje upije sirup. Pokapajte s pola sirupa, rasporedite trećinu moussea. Stavite drugu koru i nju pokapajte s pola sirupa i rasporedite ostatak moussea po vrhu i torte i ukrug sa strane.
Po želji ukrasite komadićima čokolade ili kakaom u prahu.

izvor: Pun kufer



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Podržavate li porez na nekretnine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI