Recept za božanstvenu tjesteninu za koju vjerojatno nikad niste čuli


(FOTO: Shutterstock)

9.2.2023. | 10:02 | punkufer.dnevnik.hr
IZVOR: punkufer.dnevnik.hr
Pregleda: 1438

Pasta alla zozzona ili u prijevodu s talijanskog jezika prljava tjestenina popularno je jelo koje potječe iz Rima. Izvan Italije, pak, rijetki su čuli za njega što je prava šteta. Riječ je o kombinaciji dvaju (ili čak tri) popularnih tjestenina – carbonare i amatriciane (s natruhama cacio e pepea).

 

Kada se priprema pasta alla zozzona najčešće se kuha tjestenina cjevastog oblika poput rigatonija te poslužuje u gustom i bogatom umaku napravljenom od rajčice, žumanjka i pikantnog sira od ovčjeg mlijeka pecorino romano s kobasicama i slaninom guanciale.


 


Ako ne možete pronaći legendarnu talijansku slaninu od sušenih svinjskih obraza, poslužite se pancetom. Recept je vrlo jednostavan, a napravite li sve kako treba dobit ćete bogat, kremast i ukusan umak s nevjerojatnom kombinacijom okusa.

 

Sastojci za pastu alla zozzona:

250 g tjestenine

200 g rajčica iz konzerve

100 g slanine

75 g sira pecorino romano

60 ml suhog bijelog vina

3 žumanjka

2 svinjske kobasice

1 luk

sol i crni papar po želji

maslinovo ulje po želji

Priprema paste alla zozzone:

Zagrijte vodu u loncu, posolite je i skuhajte tjesteninu po uputama s pakiranja da budu al dente.

U tavi ispržite slaninu narezanu na trakice kako biste otopili masnoću. Izvadite pržene komadiće slanine iz tave i stavite sa strane.

Na preostaloj masnoći popržite luk i kobasice narezane na kolute. Po želji možete dodati i malo maslinova ulja, ali nije potrebno. Pirjajte kobasice i luk oko 5 do 7 minuta dok ne dobiju lijepu zlatno-smeđu boju.

Deglazirajte tavu s vinom i dobro je postružite. Kad alkohol ispari, dodajte rajčice iz konzerve. Kuhajte sve zajedno oko desetak minuta.

Dok se umak kuha, u maloj zdjelici izmućkajte žumanjke, crni papar, naribani sir i malo tople vode u kojoj se kuhala tjestenina. Stavite sa strane.

Kuhanu tjesteninu stavite u umak i dobro promiješajte. Ugasite vatru na štednjaku i onda umiješajte mješavinu žumanjaka i sira te prženu slaninu u tjesteninu. Dobro promiješajte i odmah poslužite s još nešto naribanog sira. Dobar tek!

(IZVOR: www.punkufer.dnevnik.hr)





VIŠE NA TEMU:
TJESTENINA
RUČAK
RECEPT
HRANA
JELO

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI