Bolonjez iz pećnice
(FOTO: Getty Images)
Složenac s mljevenim mesom i sirom idealno je rješenje za višak mesnog umaka. Priprema nije komplicirana, a dopušta i ponešto improvizacije pa se slobodno poigrajte sastojcima.
Volite li sir, količinu pojačajte dodatkom mozzarelle, a dobrodošli su i začini poput ljutih papričica ili mediteranskog začinskog bilja.
Sastojci za složenac s mljevenim mesom:
250 g špageta
450 g mljevenog mesa
glavica luka
400 g umaka od rajčice
kockica maslaca
250 g svježeg sira
150 g sira za mazanje
kiselo vrhnje
150 g naribanog sira
sol, papar
Priprema složenca s mljevenim mesom:
Zagrijte pećnicu na 180 °C i pristavite vodu za kuhanje tjestenine. Skuhajte tjesteninu, ali ne do kraja. Neka ostane malo tvrđa.
Nasjeckajte luk i pirjajte ga dok ne postane staklast pa dodajte mljeveno meso i pržite desetak minuta. Dodajte umak od rajčice pa pirjajte dok se malo ne reducira. Posolite i popaprite prema ukusu.
Odvojite polovicu kockice maslaca pa namastite vatrostalnu posudu, dodajte polovicu špageta.
Pomiješajte vrhnje, svježi sir i sir za mazanje pa premažite preko špageta. Dodajte preostalu tjesteninu i listiće maslaca pa mljeveno meso.
Pecite oko pola sata, a 15 minuta prije kraja pospite naribanim sirom.
izvor: Pun kufer