NASLOVNADRUŠTVO
Ravnateljica novog Tehnološko-inovacijskog centra u Virovitici je Veličanka Ivana Nemet

FOTO: M. Rođak

Ravnateljica novog Tehnološko-inovacijskog centra u Virovitici je Veličanka Ivana Nemet

22.3.2021. 09:32 | ICV.HR IZVOR: ICV.HR PREGLEDA: 2584

Kvalitetniji i konkurentniji domaći proizvod nastao na temelju znanstvenog istraživanja i stručne podrške u svim segmentima poljoprivredne proizvodnje, od polja do kupca – sve to i puno više cilj je novog Tehnološko-inovacijskog centra u Virovitici koji će u lipnju ove godine otvoriti svoja vrata proizvođačima, istraživačima i svim zainteresiranima. Riječ je o hvalevrijednom projektu vrijednom 17.571.604,21 kuna, koji je realiziran iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Vizija mu je postati referentno istraživačko mjesto u Slavoniji, ali i u cijeloj kontinentalnoj Hrvatskoj, za dva važna cilja – savjetovanje te analizu i razvoj u području poljoprivrede, biotehnologije i prehrambene tehnologije.

Nositelj projekta je Virovitičko-podravska županija, a partneri Fakultet agrobiotehničkih znanosti u Osijeku (u trenutku potpisivanja Poljoprivredni fakultet u Osijeku) i Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku. Istraživačka struktura koju nudi TIC ima za cilj dugoročan razvoj poljoprivrede i gospodarstva ne samo na području Virovitičko-podravske županije, već i šire.
TRI ODSJEKA ZA POTREBE TRŽIŠTA

– Djelovanje TIC-a bit će važno za pojedinu regiju pri stvaranju strategija proizvodnje i maksimalnog iskorištavanja resursa, kako svog znanja, tako i svojih tehnologija. TIC će nuditi važeća i prihvaćena istraživanja koja će biti iskoristiva za poljoprivredne strategije i smjerove u tom sektoru – kaže ravnateljica TIC-a Ivana Nemet.

TIC će usmjeriti svoje djelovanje na dva odjela istraživanja: Prehrambeno-tehnološki odjel i Poljoprivredni odjel te odsjeke za mlijeko, med i ljekovito bilje. Moderna laboratorijska oprema i kvalitetan kadar bit će na raspolaganju ne samo akademskoj zajednici i istraživačima, već i poljoprivrednicima, gospodarstvenicima, javnim ustanovama, odnosno svima koji bi od usluga TIC-a mogli imati koristi. Od analize meda, mlijeka, ljekovitog bilja pa sve do savjetodavnih usluga, primjerice, gdje je bolja ispaša za pčele, kako povećati kvalitetu ljekovitog bilja i proizvesti vrhunsko eterično ulje, usluge TIC-a razvijat će se u skladu s potrebama tržišta.

– Djelatnost će ići u skladu sa zahtjevima gospodarstvenika, poljoprivrede i tržišta. Naručena je velika paleta uređaja, dovoljna za kvalitetan početak. Vjerujemo da ćemo u prvoj godini dana otkriti koje su to potrebe na tržištu i u skladu s njima provoditi istraživanja i analize. Ovaj centar omogućit će poljoprivrednicima u budućnosti i potrebnu akreditaciju njihovih proizvoda – kaže Ivana Nemet.TIC uključuje i posebnu laboratorijsku i proizvodnu opremu, koja je raspoređena na tri odsjeka: med, mlijeko i ljekovito bilje. Ujedno, nabavljena je i oprema za terenski rad, posebno za područje meda.

– Izdvojili bismo samo neke od uređaja: postrojenje za proizvodnju eteričnog ulja, Soxhlet aparaturu s vodenom kupelji za određivanje masti, spektrofotometar, konduktometar, mikroskope, polarimetar, uređaj za određivanje vlakana, uređaj za mjerenje polifenola i klorofila, termohigrometar. U ovoj fazi naručena je oprema za normalno funkcioniranje svakog laboratorija, od laboratorijskog posuđa do perilica, uređaja za pranje i dezinfekciju – ističe ravnateljica koja kaže kako rad na ovakvim uređajima omogućava mnogobrojne smjerove koji će odrediti kasniji razvoj svakog od odsjeka.POSEBNA MODULARNA DVORANA

Uz analitički i istraživački dio, TIC će igrati važnu savjetodavnu i edukacijsku ulogu u budućnosti. Danas se ovaj novi i moderni centar može pohvaliti posebnom, modularnom konferencijskom dvoranom koja može primiti i to 350 ljudi.

– Cijeli TIC sagrađen je tako da omogućava okupljanje velikog broja sudionika u svoj prostor, a posebnost je konferencijska dvorana koja se po potrebi može pretvoriti u tri zasebne cjeline, odnosno prostora. I kao cjelina, ali i kao tri zasebna prostora, nudi zasebnu zvučnu izolaciju i potrebnu audio opremu za svaki od njih, pa se istovremeno ovdje mogu odvijati tri potpuno neovisna događaja.

Orijentiramo se, dakle, i na provedbu edukacija, seminara i konferencija, po potrebama poljoprivrednika, ali i drugih sudionika i korisnika. Naravno, svi događaji odvijat će se sukladno epidemiološkoj situaciji – poručuje Ivana Nemet.

Uspostavljanjem infrastrukture i laboratorijske opreme, odnosno početkom rada, postavit će se osnovni preduvjeti za povezivanje s projektnim partnerima i osmišljavanja smjera u kojem će razvijati suradnju: odabir kulture, ciljanih spojeva, implementiranje u stvarnu proizvodnju i slično.Ove godine planiraju istražiti mogućnost koje pružaju istraživanja putem fondova i projekata kako bi dodatno proširili područje svoga rada, poboljšali postojeće odsjeke i još bolje pratili potrebe i zahtjeve poljoprivrednih gospodarstvenika.

– Trajni cilj nam je upotpunjavati svoju uslugu i raditi primjenjiva istraživanja po kojima možemo biti poznati i diljem Europe – poručuju iz TIC-a, u kojem će raditi stručnjaci i znanstvenici kako bi kroz primijenjenu znanost pridonijeli razvoju gospodarstva i poljoprivrede.Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.
Sadržaj članka isključiva je odgovornost Virovitičko-podravske županije.

IZVOR: www.icv.hr


Tagovi: icv, virovitica, tehnološki centar, projekt, eu, veličanka, ivana nemet

POŽEGA VRIJEME

48 SATI NA 034PORTALU

.

Recept za slanu pitu uz koju će i klinci zavoljeti ʺzelenjavuʺ

.

Rezultati pojačanih mjera u prometu

.

Ovaj vikend pijani vozači/ce od Pakraca do D. Rijeke, jedan je skrivio prometnu nesreću u Ferovcu

.

Dva pijana muškarca za vrijeme utakmice ušla na pleternički stadion i bacali limenke na teren

.

Na 5. Međunarodnom trijenalu autoportreta izložen rad Požežanke Sonje Hržina Majstorović

.

Ruševo: Komemoracija za žrtve komunističkih zločina u travnju 1945.

.

PSŽ: Na posljednjem testiranju obrađen je 52 uzorka, od kojih su 24 pozitivna

.

Danas pretežno oblačno uz mjestimičnu kišu

.

NASTAVLJA SE CRNI NIZ: Još jedna prometna, ozlijeđene dvije osobe

.

Imate kronično začepljen nos? Nova istraživanja povezuju to s promjenama u aktivnosti mozga

.

Što znači novi zakon? Evo detalja

.

Objavljen je kalendar nove školske godine: Evo kad za učenike počinje nastava i dokad traju praznici

.

Nacionalni stožer objavio najnovije podatke. Preminulo 39 osoba

.

Zbog velike krize: Dijaspora od rodbine u BiH traži da im vrate pare

.

Vraća se inflacija, cijene rastu: Duhan i alkohol skuplji čak 10,3 posto

.

Recept za tiramisu cheesecake koji se ne peče

.

Ovog mjeseca Požega je u znaku baruna Trenka- 2.dio ratna karijera

.

Poštari od sada dostavljaju i na električnim mopedima

.

PSŽ: broj zaraženih i dalje u porastu, od jučer njih 36, ukupno je 347 slučajeva zaraze

.

HPD Gojzerica: U Požegi održana Edukaciji za nositelje i organizatore turističkih sadržaja u prirodi

.

Požeško-irska priča: Požežanin o novom životu u Irskoj

.

Danas pretežno oblačno s kišom

.

Domovinski pokret, MOST i nezavisne liste predstavili kandidate za gradonačelnike/ce gradova Lipika, Kutjeva i Požege

.

Projekt novog vatrogasnog spremišta u Kaptolu

.

Hrvatska danas ima preko 2600 novozaraženih osoba

.

Građansko streljačko društvo Požega 1871 nabavilo 3 nove zračne puške i 3 zračna pištolja za Školu streljaštva uz sufinanciranje Hrvatskog streljačkog saveza

.

Kaufland s polica povlači proizvod zbog mogućeg ozljeđivanja pri njegovu korištenju

.

Recept za buhtle: Mekane ʺdebeljuceʺ koje nas vraćaju u djetinjstvo

.

Ivan Šedevi ponovo pomiče granice izdržljivosti i upornosti, u novom pješačkom pothvatu propješačio gotovo 200 km

.

Dinko Zima: Veleučilišni profesor koji je izabrao sport kao način života

FOTONALAZ

ʺOvdje se svaki dan u nekoliko navrata ovako parkira!ʺ