(FOTO: Shutterstock)
Ragu je ukusan i gust talijanski umak koji se tradicionalno priprema od mesa, koncentrata rajčice, luka i crvenog vina, a najčešće poslužuje uz kuhanu tjesteninu.
Ako ne jedete hranu životinjskog porijekla, možete napraviti ukusnu povrtnu alternativu. Kao glavni izvor bjelančevina upotrijebite zelenu leću, a sljubite je sa sočnim gljivama.
Da biste skuhali zelenu ili smeđu leću bit će vam potrebno između 30 i 40 minuta. Ako želite ubrzati cijeli proces pripreme – upotrijebite već kuhanu leću iz konzerve.
Sastojci za ragu od gljiva i leće:
500 ml crvenog vina
500 ml obične vode
450 g šampinjona
300 g kuhane leće
2 žlice koncentrata od rajčice
2 žlice kukuruznog škroba
2-3 češnja češnjaka
1 luk
1 povrtna kocka
1 žlica umaka od soje
1 žlica sjeckanog svježeg ružmarina
1 čajna žličica sušenog timijana
1 čajna žličica miso paste
biljno ulje
sol i papar po želji
Priprema ragua od gljiva i leće:
Očistite gljive i narežite na komade veličine zalogaja.
Zagrijte malo ulja na tavi i na njemu prepirjajte gljive. Pirjajte ih sve dok ne dobiju zlatno-smeđu boju. Za to će vam biti potrebno između pet i deset minuta ovisno o tome koliko ima tekućine u njima.
Dodajte nasjeckani luk i pirjajte par minuta dok luk ne omekša. Začinite s ružmarinom i sušenim timijanom.
Dodajte nasjeckani češnjak i pirjajte ga s lukom i gljivama oko pola minute.
Dodajte koncentrat rajčice, dobro ga promiješajte s povrćem i pirjajte sve zajedno minutu-dvije.
Podlijte povrće s crvenim vinom i kuhajte sve zajedno na niskoj temperaturi dok se količina vina ne smanji za pola.
U toploj vodi rastopite povrtnu kocku, dodajte umak od soje, miso pastu i kukuruzni škrob. Miješajte dok ne dobijte glatku smjesu bez grudica.
Podlijte smjesom povrće, smanjite temperaturu i kuhajte oko 3 do 4 minute dok se umak ne zgusne.
Dodajte kuhanu leću iz konzerve pri kraju kuhanja i dobro promiješajte.
Poslužite ragu od gljiva i leće uz kuhane široke rezance. Dobar tek!
(IZVOR: www.punkufer.dnevnik.hr)