Ragu bez grama mesa: Najlakši recept za gust umak koji ide savršeno uz široke rezance


(FOTO: Shutterstock)

27.1.2023. | 11:48 | punkufer.dnevnik.hr
IZVOR: punkufer.dnevnik.hr
Pregleda: 1152

Ragu je ukusan i gust talijanski umak koji se tradicionalno priprema od mesa, koncentrata rajčice, luka i crvenog vina, a najčešće poslužuje uz kuhanu tjesteninu.

 

Ako ne jedete hranu životinjskog porijekla, možete napraviti ukusnu povrtnu alternativu. Kao glavni izvor bjelančevina upotrijebite zelenu leću, a sljubite je sa sočnim gljivama.


 


Da biste skuhali zelenu ili smeđu leću bit će vam potrebno između 30 i 40 minuta. Ako želite ubrzati cijeli proces pripreme – upotrijebite već kuhanu leću iz konzerve.

 

Sastojci za ragu od gljiva i leće:

500 ml crvenog vina

500 ml obične vode

450 g šampinjona

300 g kuhane leće

2 žlice koncentrata od rajčice

2 žlice kukuruznog škroba

2-3 češnja češnjaka

1 luk

1 povrtna kocka

1 žlica umaka od soje

1 žlica sjeckanog svježeg ružmarina

1 čajna žličica sušenog timijana

1 čajna žličica miso paste

biljno ulje

sol i papar po želji

Priprema ragua od gljiva i leće:

Očistite gljive i narežite na komade veličine zalogaja.

Zagrijte malo ulja na tavi i na njemu prepirjajte gljive. Pirjajte ih sve dok ne dobiju zlatno-smeđu boju. Za to će vam biti potrebno između pet i deset minuta ovisno o tome koliko ima tekućine u njima.

Dodajte nasjeckani luk i pirjajte par minuta dok luk ne omekša. Začinite s ružmarinom i sušenim timijanom.

Dodajte nasjeckani češnjak i pirjajte ga s lukom i gljivama oko pola minute.

Dodajte koncentrat rajčice, dobro ga promiješajte s povrćem i pirjajte sve zajedno minutu-dvije.

Podlijte povrće s crvenim vinom i kuhajte sve zajedno na niskoj temperaturi dok se količina vina ne smanji za pola.

U toploj vodi rastopite povrtnu kocku, dodajte umak od soje, miso pastu i kukuruzni škrob. Miješajte dok ne dobijte glatku smjesu bez grudica.

Podlijte smjesom povrće, smanjite temperaturu i kuhajte oko 3 do 4 minute dok se umak ne zgusne.

Dodajte kuhanu leću iz konzerve pri kraju kuhanja i dobro promiješajte.

Poslužite ragu od gljiva i leće uz kuhane široke rezance. Dobar tek!

(IZVOR: www.punkufer.dnevnik.hr)





VIŠE NA TEMU:
RECEPT
UMAK
HRANA
RUČAK
RAGU

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI