FOTO: Shutterstock
Ne morate se odreći kruha ako želite jesti prehranu bogatiju bjelančevinama i mastima te onu koja oskudijeva ugljikohidratima. U svijetu su vrlo popularne takozvane proteinske pogače u koje ne ide ni gram pšeničnog brašna, a temelje se na siru i jajima.
Sastojci za proteinske pogače:
225 g naribanog sira mozzarelle
60 g bademova brašna
2 žlice sirnog namaza
1 veliko jaje
1 žlica rastopljenog maslaca
1 žlica naribanog parmezana
1 žlica češnjaka u prahu
1 čajna žličica praška za pecivo
sol po želji
Priprema proteinskih pogača:
Zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva.
U vatrostalnoj zdjelici pomiješajte sir, bademovo brašno, sirni namaz, češnjak u prahu, prašak za pecivo i prstohvat soli.
Stavite u mikrovalnu na najjače oko jedne minute dok se sir ne rastopi.
Izvadite posudu iz mikrovalne i umiješajte jedno jaje.
Od dobivene smjese oblikujte pogaču debljine oko jednog centimetra i položite je na papir za pečenje.
Preko vrha pogače premažite rastopljeni maslac i sve zajedno pospite s naribanim parmezanom.
Stavite peći u pećnicu na 15 do 17 minuta, odnosno dok pogača ne dobije zlatnožutu boju.
Narežite na manje komade i poslužite s umakom po želji. Dobar tek!
Savjet plus:
Smjesu možete podijeliti i na manje pogačice te vrijeme termičke obrade prilagoditi njihovoj veličini.
(IZVOR: www.punkufer.dnevnik.hr)