NASLOVNADRUŠTVO
Proslava 130. obljetnice postojanja DVD-a Pleternica

FOTO: K.Š.

Proslava 130. obljetnice postojanja DVD-a Pleternica

18.9.2022. 13:09 | Kristina Šimić PREGLEDA: 1197

Jučer u poslijepodnevnim satima u dvorani Interpretacijskog centra Terra Panonica u Pleternici upriličena je svečana sjednica povodom 130 godina postojanja DVD-a Pleternica.  Svojim dolaskom ovu svečanost su uveličali: požeško-slavonska županica i počasna  članica DVD-a Pleternica Antonija Jozić, gradonačelnica Grada Pleternice Marija Šarić, predstavnik Hrvatske vatrogasne zajednice Požeško-slavonske županije Marko Ašenbrener,  predsjednik Vatrogasne zajednice Požeštine Ivan Baša, predstavnik Vatrogasne zajednice Pakrac/Lipik, tajnik Zlatko Zerdin, predstavnici Vatrogasne zajednice Grada Požege na čelu sa zapovjednikom Daliborom Hrunkom, predstavnik Civilne zaštite Slavko Marinac, načelnik Policijske postaje Pleternica Goran Alaber, ravnateljica Dječjeg Vrtića „Tratinčica“ Nikolina Hačka. U ime Poduzetničkog centra Pleternica svečanosti je nazočila Barbara Rudež,  Javne ustanove Pleternica predstavljala je Jasna Hofman, dok je  Franjo Novak bio ispred Gradske knjižnice i čitaonice Pleternica Također, svečanosti su prisustvovali i središnja vatrogasna društva s područja Požeško-slavonske županije kao i predstavnici Vatrogasnog centra Pleternica te članovi DVD-a Vuka iz Osječko-baranjske županije.Moderator svečane sjednice bio je predsjednik DVD-a Pleternica Dragutin Žnidarec, a sama sjednica započela  je iscrpnim Izvješćem o 130 godina rada DVD-a Pleternica. U svojoj bogatoj povijesti pleterničko vatrogastvo bilježi mnoge značajne datume od kojih se ističu 15.3 1862. i požar na tavanu bačvara Hamša gdje je sušio dušice za izradu bačvi. Pošto je tada većina zgrada bila izgrađena od drveta i slame požar je brzo progutao kuću, ali i zgradu osnovne škole, danas prostorije KUD-a Orljava dok je požar iz 1891. pobudio interes Pleterničana da osnuju vatrogasno društvo po uzoru na već osnovana društva u Požegi, Našicama i Sisku.
Početkom 1892. održan je sastanak 56 mještana na kojemu je odlučeno da će se osnovati DVD Pleternica, a za prvog predsjednika izabran je  Izidore Lobe, dok je godinu dana kasnije, na prijedlog Dragutina Gudrum, nabavljena je nova vatrogasna štrcaljka koja je i danas u posjedu DVD-a Pleternica. Izvješće sastavljeno u vidu edukativnog vremeplova upoznalo je nazočne s aktivnostima, prethodnim članovima, nagradama, opremom i ulaganjem u DVD Pleternica od samih početaka pa sve do današnjih dana. S aspketa bliže prošlosti posebno se ističe odlazak na ispomoć nakon razornog potresa iz 2020. koji je zahvatio Sisačko-moslavačku županiju te pomoć pri sanaciji posljedica prošlogodišnjeg nevremena širom Požeško-slavonske županije, kao i stalna potpora i razumijevanje nekadašnje gradonačelnice, a sadašnje županice Antonije Jozić te aktualne gradonačelnice Grada Pleternice Marije Šarić koja će nastaviti podupirati rad DVD-a Pleternica.Najzaslužnijim vatrogascima prigodno su dodijeljene spomenice medalje i plamenice pa su tako  vatrogasne spomenica uručene: Josipu Malenici  i Ronaldu Beli za 10 godina vatrogastva, Lidiji Kanić za 20 godina, Mateju Žnidarecu, Stjepanu Žnidarecu, Slađani Čačić te Bruni Matijeviću, dok je Ivici Klobučaru spomenica  uručena za 30 godina istrajnog rada u DVD-u Pleternica.Brončanom vatrogasnom medaljom nagrađeni su Josip Malenica, Karlo Perković, Lidija Konić, a još jednu plamenicu dobio je ponovno Robert Belo. Srebrne medalje uručene su: Mateju Žnidarecu, Stjepanu Žnidarecu, Tomislavu Cerovacu, Vinku Čolaku, Marku Dukiću, Ivanu Antunoviću, Ivici Klobučaru i Ivanu Novosadu.

Srebrne plamenice dobili su Matej Žnidarec, Vinko Čolak, Marko Dukić i Ivan AntunovićPosebne zahvalnice za sudjelovanje na ispomoći u potresom stradalom području u Sisačko-Moslavačkoj županiji dodijeljene su : Stjepanu Žnidarecu, Tomislavu Cerovcu, Vinku Čolaku, Marku Dukiću, Ivanu Antunoviću, Ivici Klobučaru, Bruni Matijeviću, Nenadu Blagojeviću te jednom članu DVD-a Gradac, Filipu Patajcu.Zlatnu vatrogasnu medalju za poseban doprinos vatrogastvu dobili su Radovan Rotar, Josip Gabrek, te Hrvoje Tomić kojem je ujedno uručena i zlatna vatrogasna plamenica.

Diplome vatrogasnog veterana dodijeljena su Ivici Larmi i Antunu Dragecu, a diploma za posebne zasluge kojim se potvrđuje pravo nošenja vatrogasnog odlikovanja u ime Hrvatske vatrogasne zajednice dodijeljena je Vladi Novosadu.

 Na kraju svečanosti okupljenima se u ime Grada Pleternice obratila gradonačelnica Marija Šarića.

-Poštovana županice, radno predsjedništvo, vatrogasci i gosti sve vas srdačno pozdravljam u ime Grada Pleternice, grada koji s ponosom kaže da ima 12 dobrovoljnih vatrogasnih društava, a velik broj od ovih 38 što ste spominjali upravo je na području  Pleternice te sam na to  izuzetno ponosna jer svih tih 12 društava okupljaju ljude koji rade dobro. To je ono prekrasno što danas svjedočimo, a što je malo rjeđe u našoj zajednici da se svi okupljamo i radimo dobro jer ovoliko pozitive u  jednoj dvorani nismo dugo imali. Zahvaljujem gospodinu Žnjidarecu jer mi je on kad sam došla na mjesto gradonačelnice onako školski pojasnio što rade vatrogasci, čime se bave, koje su zadaće i funkcije. On je jedan veliki kotačić koji gura sve nas, organizira sva naša dobrovoljna vatrogasna društva te nas sve povezuje. Zahvaljujem se svima vama na svemu što radite. Kad je nama najteže vi skačete prvi, a kad smo u nevolji uvijek se sjetimo vatrogasaca i nikad nismo naišli na zatvorena vrata, niti nam je rečeno da se nešto ne može.  Čestitam  vam na 130 godina, svim prethodnicima, svima koji su nastavili. Imamo i puno djece i žensku ekipu te je budućnost pred DVD- om Pleternica. Želim vam puno sreće u radu, a Grad Pleternica će uvijek biti podrška svim vatrogascima- poručila je gradonačelnica Šarić.Pozdravne riječi i čestitke u ime Požeško-slavonske županije uputila je i županica Antonija Jozić

-Poštovani dragi vatrogasci, poštovano radno predsjedništvo i svi dragi gosti DVD-a Pleternica iznimna mi je čast biti ovdje danas s vama i proslavljati 130. obljetnicu osnutka jednog od najstarijih društva na području Požeško-slavonske županije, čini mi se četvrtog po starosti. Nakon Požege, Pakraca, Lipika bila je i Pleternica. Dvanaest  godina sam aktivno bila na području Grada Pleternice, četiri godine kao zamjenica te osam godine kao gradonačelnica, i bilo je lijepih i teških trenutaka, ali svi ti trenutci su jednom malom čovjeku pokazali što je to vatrogastvo, što to naši vatrogasci čine, u kojim to sve oni nevoljama po noći, kiši, nevremenima izlaze na intervencije. S druge strane s kojom pažnjom skrbe o djeci, o pomlatku,  o ženama u društvu, ali i svim društvenim događanjima i manifestacijama.Svugdje ste prisutni, pa ne čudi danas da se na ovu sjednicu odazvalo čini mi se vodstvo svih trgovačkih društava i ustanova na području Grada Pleternice, i njihov dolazak zapravo svjedoči da suradnja postoji, postojala je te će postojati i u budućnosti.  Tada, 1892. godine neki mudru ljudi, u potrebama u kojima se našla Pleternica i Pleterničani, osnovali su DVD , a mi danas 130 godina kasnije baštinimo društvo koje je uređeno, koje je opremljeno, koje je savladalo izazove prošlih vremena.Danas ste gosti Društva koje je 2017. godine operativno funkcioniralo s između osamdeset i sto tisuća kuna godišnje; jer tada su bile takve bile takve okolnosti i tada je centralno i stožerno društvo Grada Pleternice radilo sve ono o čemu sam govorila. Sjetimo se i velike  poplave iz 2014. kada su osim DVD-a Pleternica bila angažirana i sva okolna društva iz Požeško-slavonske županije. Rezultati  DVD-a Pleternica govore dovoljno o njima samima, a mi im u budućnosti budimo podrška u smislu  financiranja, opremanja, izgradnje, ali budimo i podrška u onom ljudskom i prijateljskom kada jedni drugima trebamo uskočiti. Svim vatrogascima i članovima DVD-a Pleternica čestitam visoku obljetnicu osnutka. Danas je ujedno i Dan branitelja Požeško slavonske županije i Dan oslobođenja Vojarne 123. brigade, a znamo da su brojni vatrogasci bili i hrvatski branitelji pa svima vama, koji ste bili i pripadnici tog vremena, čestitam Dan branitelja Požeško-slavonske županije. Kad nas trebate, zovite nas, mi smo isto s vama.- poručila je županica Jozić.Tagovi: svečanost, svečana sjednica, obljetnica, dvd pleternica

POŽEGA VRIJEME

48 SATI NA 034PORTALU

.

Tuča poharala Kaptol

.

Ministrica Vučković podijelila ugovore iz Programa ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014.-2020.

.

BUDI HEROJ – DONIRAJ! Humanitarna akcija s IBAN-om za pomoć Martini Šimić

.

PROMETNA U POŽEGI: Sudarili se autobus i automobil

.

Održan Dan otvorenih vrata policije te preventivne aktivnosti „Sajam mogućnosti“ i „Budi navijač, ne razbijač“

.

NEMOJTE IH KORISTITI: Inspektori povukli još jaja s tržišta, čini se da hara salmonela

.

Hrvatska knjižnica i čitaonica Pleternica obilježava 115 godina postojanja

.

Požežani Dalibor Banaj i Hrvoje Jakopčević pojedinačni prvaci svijeta u šaranskom ribolovu!

.

U petak u Osijeku počinje Kraljevski HeadOnEast!

.

Jelena Radan predstavila svoju knjigu učenicima OŠ Antuna Kanižlića Požega

.

NOVE CIJENE GORIVA: Pojeftinio benzin i dizel...

.

Stolnotenisači Požege u 2. kolu HEP Superlige u gostima pobijedili Dugo Selo

.

Tijekom posljednja 24 sata u PSŽ 28 novooboljelih osoba od koronavirusa

.

Nepoznati počinitelj iz radnog stroja otuđio gorivo

.

Požeški planinari na tradicionalnom susretu u Feričancima

.

UPRAVO: Prometna u Požegi, jedna osoba ozlijeđena

.

Markacistički izlet sekcije HPD “Sokolovac” na Papuku

.

Struje neće biti...

.

Francuzi znaju što valja: Recept za ukusni i hranjivi quiche s porilukom i špinatom

.

Danas pretežno oblačno uz mjestimičnu kišu

.

Kickboxing klub Borac Požega osvojio 4 srebra i 1 broncu!

.

HNS NAM JE ODGOVORIO: Čabraja i Glavić očito ne odustaju. Hoće li susjedi tužiti Grad Požegu zbog onoga na Slavoniji?

.

BOMBA! HDZ-ov načelnik skrivio nesreću i pobjegao: Je li bio pod utjecajem alkohola?!

.

Pučko otvoreno učilište OBRIS povodom 16. Tjedna cjeloživotnog učenja pripremilo zanimljive i poučne manifestafcije za najmlađe

.

Savjet mladih Grada Požege organizirao humanitarni kviz i skupio značajna sredstva za liječenje Martine Šimić

.

Biskup Škvorčević čestitao Židovima blagdan Roš Hašana, Jom Kipur i Sukot

.

Online casino igre u Hrvatskoj

.

Slavonka Josipa s dečkom snima porniće i zvijezda je Only fansa

.

Od 1. siječnja iduće godine rastu mirovine, a Hrvati će imati pravo i na 27 posto penzije preminulog supružnika

.

REKORDER VIKENDA: Muškarac (58) upravljao neregistriranim vozilom, bez vozačke dozvole, odbio alkotest i vrijeđao policajce pa ʺzaradioʺ 12.600.00 kn kazne

.

Pod utjecajem alkohola od 2,14 promila upravljao vozilom, sletio s kolnika pa pobjegao

.

Tri osobe iz susjedne županije osumnjičena da su preko društvene mreže prevarile Veličanina (44) za 3,400, 00 kn

.

Trešnjevka 2009 (Zagreb) osvojila 26. Međunarodni košarkaški turnir ʺZlatna dolinaʺ

.

Stolnetenisači Požege ponovno odlični na Turniru za najmlađe klince/ze, kadete/kadetkinje

.

Već 60 godina izazivaju kontroverze: Jesu li antiperspiranti sigurni za korištenje?

.

Čelništvo HRT-a traži povećanje pristojbe: ’80 kuna nam nije dosta, plaće su kod nas ispodprosječne’

.

PSŽ: Trenutno je aktivno 57 slučajeva zaraze korona virusom

.

Bez pečenja: Recept za fine čokoladne kocke koje može napraviti baš svatko

.

Danas oblačno uz mjestimičnu kišu

.

U Vetovu na rupu na cesti upozorava plastična VREĆICA

FOTONALAZ

U petak u Osijeku počinje Kraljevski HeadOnEast!