Projekt ʺVinys-vinski sladoledʺ učenicima Obrtničke škole Požega donio titulu najboljih mladih poduzetnika u Hrvatskoj

Vinys- vinski sladoled
(FOTO: službeni plakat)

10.6.2019. | 10:33 | Obrtnička škola Požega
Pregleda: 3585

Projekt učenika Obrtničke škole iz Požege „Vinys – vinski sladoled“ proglašen je jednim od najboljih poduzetničkih projekata od strane Hrvatske udruge poslodavaca koji je pokrenuo natječaj „Poduzetnici budućnosti“ s ciljem poticanja aktivnije promocije poduzetništva među mladima i pobuđivanja većeg interesa mladih za bavljenje poduzetništvom.   

U sklopu obilježavanja Dana poduzetnika, 10. lipnja 2019. u Kristalnoj dvorani hotela Westin u Zagrebu, Obrtničkoj školi uručen je ček u iznosu od 25.000 kuna. Svečanoj dodjeli nagrada prisustvovali su sudionici projekta, učenici 2.h razreda smjera turističko-hotelijerski komercijalist: Katarina Adžamić, Marta Ciprić, Ema Čondrić, Anamarija Damjanović, Doris Dragičević, Daniel Dukić, Laura Eržen, Ivana Hovanjek, Irena Krajtner, Klara Novinc s mentoricom Marijanom Levar, profesoricom Jadrankom Kaučić i ravnateljicom Obrtničke škole Ivom Šnajder. Učenicima su tom prigodom dodijeljena priznanja i nagrade HUP-a. 

Od kud ideja za spajanje vina i sladoleda?


Učenici uvijek imaju prekrasne zamisli, od njih se može puno naučiti ukoliko im se da prostor i usmjere njihove aktivnosti. Dugogodišnji rad u nastavi  pokazao je da se  kroz projektnu nastavu najidealnije ostvaruju učenički potencijali i tada do izražaja dolazi njihova kreativnost i inovativnost koju ne možete potaknuti klasičnim oblicima nastave.


Ideja za naš projekt rodila se iz želje da učenici promišljaju iz perspektive budućih djelatnika u turizmu o stvaranju novog proizvoda koji će u svojoj bazi sadržavati tradicijsku komponentu našeg kraja a istovremeno biti novi gastronomski proizvod.  Za početak analizirali smo sebe iz uloge potrošača koji uvijek traži nešto novo, a nakon toga i iz uloge budućih turističkih djelatnika koji će takvu potrebu zadovoljiti. 

Učenici su vođeni stavom da  čovjek u modernom dobu  mora biti otvoren prema inovacijama i idejama poticali jedni druge prema ostvarivanju cilja - stvaranju jedinstvenog gastronomskog proizvoda koji će obogatiti turističku ponudu našeg grada.  

Shvatili su kako nema „glupih“ ideja i da svakoj novoj ideji treba pristupiti kao svojevrsnom izazovu analizirajući potencijale svake od ponuđenih ideja. U ovoj poduzetničkoj priči najveći potencijal je dala ideja o vinskom sladoledu i stoga je tim odlučio razviti upravo tu ideju.  

Požega je grad bogat poviješću, prepoznatljiv po svojim brojnim turističkim manifestacijama, grad iz kojeg posjetitelj ne odlazi gladan i žedan a vinski sladoled može postati jedinstveni desert koji će objediniti bogatstvo vinogorja, folklora i gastronomije.

Otkud motivacija?

Dobrim dijelom učenici su već motivirani samim zanimanjem koje su odabrali za srednjoškolsko obrazovanje, a drugim dijelom pokreće ih potreba i želja za uspjehom kroz realizaciju vlastite ideje.  

U svakom čovjeku postoji želja za samoostvarenjem i dokazivanjem vlastitih mogućnosti, a uloga mentora je usmjeravanje njihovih aktivnosti u kojima se bave realizacijom poslovne ideje, razvijanjem timskog duha, kritičkog i kreativnog mišljenja te međusobne suradnje.

Ovo je jedan veliki tim, kako ste se organizirali?

Tijekom rada na ovom projektu bili smo vođeni lajtmotivom od ideje do realizacije. U samom početku u projektu je sudjelovao cijeli razred. Zajedno smo kroz oluju ideja došli do vinskog sladoleda. Uvjeti ovog natječaja dozvoljavali su tim od 10 učenika stoga smo bili primorani podijeliti se u dvije grupe. Jedna grupa je nastavila s vinskim sladoledom, druga je krenula u projekt uvođenja zdrave prehrane u škole. Učenici su pokazali veliku zrelost i odgovornost tijekom rada. Iako su sudjelovali u različitim timovima, niti u jednom trenutku nisu promatrali jedni druge kao konkurenciju, nego kao suradnike. I to je najveća vrijednost koju smo dobili.  

Natječaj Hrvatske udruge poslodavaca „Poduzetnici budućnosti“ zahtijevao je samo opis poduzetničke ideje, ali mi smo je htjeli i realizirati, stoga smo se podijelili u timove, ovisno o područjima u kojima se svaki od učenika osjećao najkompetentnijim.

Irena i Anamarija, naš tim za grafičku obradu, bavile su se izradom logotipa, dizajnom etikete, plakataIvana i Ema iz tima za web design izradile su mrežnu stranicu, naše maskote Vinka i Vinku, QR kodove, letkeDaniel i Marta iz tima za društvene mreže prvo su istraživali su tržište opreme, pronašli opremu za amatersku i profesionalnu verziju proizvodnje sladoleda, brinuli se za instagram i facebook profil kako bi bili u kontaktu s budućim korisnicima naših proizvoda ali isto tako osluškivali razmišljanja potencijalnih korisnika o ideji vinskog sladoledaLaura, Doris i Katarina su naš tim za proizvodnju koji je analizirao načine proizvodnje sladoleda, istraživao recepture, pravio zabilježbe o potrebnim osnovnim i obrtnim sredstvima, predlagao recepture, napravili su kalkulaciju cijene proizvoda i uvidjeli mogućnost ostvarivanja dobiti. I ono najvažnije ideju vinskog sladoleda pretvorili su u gotov proizvod jer su proizveli 8 predviđenih Vinys sladoleda.Naša Klara bila je koordinatorica među timovima i radila u svakom timu pazeći da sve bude usklađeno. 

Svaki nastavni sat počeo je zajedničkim sastankom za „okruglim stolom“ i izradom plana rada za taj dan. Učenici su povremeno mijenjali timove i tako sudjelovali u svim fazama razvoja i ostvarivanja ideje. Svi zajedno bili su jedan mali, složni kolektiv. Naučili smo da ništa nije nemoguće ako se vjeruje u sebe.

Ovim projektom razvili smo svoju ideju od koncepta do realizacije, oslobodili svoju kreativnost, razmišljali izvan okvira, vjerovali u sebe, bili odgovorni...i uspjeli.

Spajajući različite sorte vina s odgovarajućim voćnim aromama i orašastim plodovima našeg kraja kreirali smo 8 vrsta sladolednih okusa čija su baza vina Požeške kotline:

Rajski - graševina + komadići tamne čokolade
Wine in forest – pinot crni + šumsko voće
White paradise – chardonnay + lješnjak
Moscato - Žuti muškat + marelice
Heaven Snow – rajnski rizling + suhe šljive
Red blue beauty - merlot + maline
Pink Fantasy - sauvugnon rose + jagode
Bubble - Pjenušava vina

Sladoled će imati lokalno podrijetlo jer će se za proizvodnju koristiti namirnice iz lokalnih OPG-ova. 

Imamo je još puno posla, a ovo priznanje koje smo primili poticaj je da nastavimo dalje. U godinama obrazovanja pred nama nastaviti ćemo s ovim projektom i nećemo odustati dok se svih 8 vrsta sladoleda ne pojavi na tržištu, jer dokazali smo da možemo.

Tijekom rada učenici su uočili da su poduzetnici osobe koje znaju prepoznati ideje i poput sanjara pretvoriti ih proizvode ili usluge kojima će zadovoljiti potrebe na tržištu te pri tom profitirati.  Mi smo učinili prvi korak prema tom svijetu, a svaki korak koji smo napravili je korak bliže ostvarivanju naših ideja i korak koji nas stavlja ispred većine koji se nikada nisu usudili napraviti ni pokušali napraviti prvi korak.





Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI