Pročitajte kako se pripremiti za nadolazeću berbu grožda i proizvodnju vina

FOTO: agroklub.com

Pročitajte kako se pripremiti za nadolazeću berbu grožda i proizvodnju vina

11.8.2019. 11:39 | agroklub.com IZVOR: AGROKLUB PREGLEDA: 2302

Sezona berbe grožđa i proizvodnje vina brzo se približava te će vrijedni vinogradari i vinari uskoro vidjeti rezultate svog ovogodišnjeg rada. Prije početka berbe neophodno je pripremiti podrumske prostorije i opremu za preradu grožđa, tu se prije svega misli na njihovu higijenu i čistoću.

Čišćenje i pranje se obavlja s kristalnom sodom koja se upotrebljava za čišćenje i pranje drvene, staklene, inoks, keramičke ambalaže i površina. Priprema se tri kilograma sode na 100 litara vode, potrebno je napuniti bačvu do 2/3 zapremine, a poslije pola sata bačvu napuniti s otopinom sode do vrha i tako je ostavite nekoliko sati, zatim je potrebno bačvu temeljito isprati vodom.

Pripremite podrumske prostorijeNakon pripreme opreme i bačvi, potrebno je pripremiti i podrumske prostorije. Neposredno prije berbe (2-3 tjedna) potrebno je podrum detaljno očistiti i zidove okrečiti. Moderne vinarije posjeduju podrume s keramičkim pločicama, pa se pranje, čišćenje i dezinfekcija lakše obavlja. S druge strane, brojni vinogradari kao podrume koriste neke pomoćne prostorije, za krečenje zidova takvih prostorija može se koristiti vapneno mlijeko, koje se priprema tako što se u 10 litara vode stavi kilogram živog vapna i 200 grama sumpora u prahu. Kada se zidovi osuše preporučuje se prskanje 5% otopinom plavog kamena (sprječava se razvoj plijesni). Nekoliko dana prije prerade grožđa podrum treba dezinficirati paljenjem sumpornih traka, nakon 7-8 sati podrum se provjetri. Sumporenjem podruma uništavaju se i vinske mušice.


Berba grožđa se obavlja kada grožđe dostigne svoju tehnološku zrelost, onda kada njegov sastav i organoleptičke osobine najviše odgovaraju njegovoj namjeni odnosno tehnološkoj upotrebi. Od sastojaka grožđa posebno su značajni količina šećera i kiselina u njemu, berba se obavlja kada se poslije dva uzastopna mjerenja šećeri više ne povećavaju, a kiseline ne smanjuju.

Kako utvrditi zrelost grožđa?Za utvrđivanje zrelosti grožđa mogu poslužiti tri metode:

organoleptička,fizička,kemijska.Organoleptička metoda utvrđivanja zrelosti grožđa određuje se prema vanjskom izgledu i ukusu grožđa. Pokazatelji su da se bobice lakše odvajaju od peteljke, sjemenka je tamno smeđe boje, prozirna pokožica bijelih sorti, boja bobica i okus grožđa su karakteristični za sortu. Za ovu metodu možemo reći da je više orijentacijska, ona se nadopunjuje pouzdanijim fizičkim i kemijskim metodama.

Fizičke metode koriste se za brzo određivanje šećera u grožđu, upotrebljavaju se uglavnom refraktometri i širomjeri. Širomjeri služe za mjerenje gustoće grožđanog soka (šire), odnosno njegove specifične težine, a s refraktometrom na terenu odnosno u vinogradu određuje se postotak sadržaja šećera.

Kemijske metode koriste se za određivanje količina šećera i kiselina u grožđanom soku (širi). Kemijskim postupkom precizno se određuje sadržaj šećera u grožđanom soku. Ovaj postupak zahtijeva laboratorijske uvjete tehniku, i ovaj postupak predstavlja jedini način za određivanje postotka ukupnih kiselina u grožđanom soku.

Nakon berbe ne čekati s preradomBerba grožđa se obavlja po suhom vremenu i nisu poželjne visoke temperature. Najbolje je da berba počne ujutro čim prestane rosa, a čim temperatura poraste, berba se prekida, najčešće oko podne i nastavlja se poslije podne sve dok uvjeti dozvoljavaju normaln berbu. Po završetku berbe, grožđe se transportira do podruma gdje se obavlja prerada. Od početka berbe do početka prerade grožđa treba proteći što manje vremena, a optimalno je od dva do četiri sata.





Tagovi: vinograd, berba, grožđe, priprema, vinari, vinogradari

48 SATI NA 034PORTALU

.

POŽEGA: Upravo potvrđeno 24 novozaraženih, ukupan broj zaraženih je 44

.

U Velikoj nalet osobnog automobila na pješaka

.

Obrtnička komora darivala upravo renovirani i useljeni Dječji odjel u požeškoj bolnici

.

81 novi slučaj koronavirusa u posljednja 24 sata, u bolnicama ukupno 84 osobe

.

Grad Požega osigurao besplatne radne bilježnice svim učenicima s područja Grada Požege

.

4. memorijalni malonogometni turnir ʺVitezovi ruševačke župeʺ u subotu, 4. srpnja

.

OPREZ: Ovo nije bijeli tartuf!!

.

LORA Požega: prijavite se za besplatne radionice na temu energetske obnove obiteljskih kuća

.

Svečanost oproštaja od maturanata Katoličke gimnazije u Požegi

.

Općini Velika darovana hala i zemljište bivše Orljave vrijedno 4,6 milijuna za buduću Poduzetničku zonu

.

Potvrđeno 10 novozaraženih osoba u PSŽ, danas će se još 40 testirati

pecalo- KRČMA ZLATNI LUG

Potrebni ozbiljni radnici za rad u Švedskoj

NOVO! Antibakterijski i dezinfekcioni otirači

► REGISTRIRAJ SE DA OBJAVIŠ OGLAS

.

56-godišnjak prijavio internetsku prijevaru

.

Svečano potpisano 5 ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za razvoj Požeško-slavonske županije od 148 mil. kn

.

Kandidati HDZ-a 5. Izborne jedinice na čelu s ministrima Marić i Aladrović posjetili Kutjevo d.d.

.

Današnja najviša temperatura zraka između 30 i 33 °C

.

Prema istraživanjima V. izborna jedinica i dalje je utvrda HDZ-a

.

Hrpa novozaraženih u Požegi od koronavirusa

.

Znam, hoću, mogu, možeš i ti!

.

SLUŽBENO: Danas još osam pozitivnih na koronavirus, ukupno deset u Požeško-slavonskoj županiji

.

54 nova slučaja koronavirusa u posljednja 24 sata, u bolnicama ukupno 80 osoba

.

Zbog radova na vodoopskrbi pojedine ulice u Jakšiću sutra bez vode

.

PU požeško-slavonska i ove godine provodi preventivnu aktivnost „Zaštitite svoju imovinu na bazenima“

.

ʺDonijeli smo mjere za pomoć poduzetnicima i nastavili sa započetim investicijamaʺ

.

Dvije pijane Slavonke se u kafiću gađale bocama i ozlijedile gosta

.

Svečano otvorenje Škole plivanja Požeškog športskog saveza je u petak, 03. srpnja u 10,30 sati

.

BRESTOVAC IMA PRVOLIGAŠA: Stolnotenisači izborili plasman u prvu BE ligu

.

Dražen Đurović: Nikome ne dam na Hrvatsku!

.

Desert ili slatki ručak: Recept za knedle s marelicama i zapečenim krušnim mrvicama

.

Predstavljena nova mjera za očuvanje radnih mjesta skraćivanjem radnog vremena

.

Dovršena kriminalistička istraživanja nad dvojicom prevaranata

.

Danas pretežno sunčano i vruće

.

Što sjevernije to crvenije, što južnije to tužnije...

.

Doznajemo da je u Požegi još 7 osoba zaraženo koronavirusom

FOTONALAZ

Šokirani konobar: ʺRačun je bio 24 kuna, a turisti su mislili da su ostavili 30ʼʺ