Pročitajte kako se pripremiti za nadolazeću berbu grožda i proizvodnju vina

FOTO: agroklub.com

Pročitajte kako se pripremiti za nadolazeću berbu grožda i proizvodnju vina

11.8.2019. 11:39 | agroklub.com IZVOR: AGROKLUB PREGLEDA: 1902

Sezona berbe grožđa i proizvodnje vina brzo se približava te će vrijedni vinogradari i vinari uskoro vidjeti rezultate svog ovogodišnjeg rada. Prije početka berbe neophodno je pripremiti podrumske prostorije i opremu za preradu grožđa, tu se prije svega misli na njihovu higijenu i čistoću.

Čišćenje i pranje se obavlja s kristalnom sodom koja se upotrebljava za čišćenje i pranje drvene, staklene, inoks, keramičke ambalaže i površina. Priprema se tri kilograma sode na 100 litara vode, potrebno je napuniti bačvu do 2/3 zapremine, a poslije pola sata bačvu napuniti s otopinom sode do vrha i tako je ostavite nekoliko sati, zatim je potrebno bačvu temeljito isprati vodom.

Pripremite podrumske prostorijeNakon pripreme opreme i bačvi, potrebno je pripremiti i podrumske prostorije. Neposredno prije berbe (2-3 tjedna) potrebno je podrum detaljno očistiti i zidove okrečiti. Moderne vinarije posjeduju podrume s keramičkim pločicama, pa se pranje, čišćenje i dezinfekcija lakše obavlja. S druge strane, brojni vinogradari kao podrume koriste neke pomoćne prostorije, za krečenje zidova takvih prostorija može se koristiti vapneno mlijeko, koje se priprema tako što se u 10 litara vode stavi kilogram živog vapna i 200 grama sumpora u prahu. Kada se zidovi osuše preporučuje se prskanje 5% otopinom plavog kamena (sprječava se razvoj plijesni). Nekoliko dana prije prerade grožđa podrum treba dezinficirati paljenjem sumpornih traka, nakon 7-8 sati podrum se provjetri. Sumporenjem podruma uništavaju se i vinske mušice.


Berba grožđa se obavlja kada grožđe dostigne svoju tehnološku zrelost, onda kada njegov sastav i organoleptičke osobine najviše odgovaraju njegovoj namjeni odnosno tehnološkoj upotrebi. Od sastojaka grožđa posebno su značajni količina šećera i kiselina u njemu, berba se obavlja kada se poslije dva uzastopna mjerenja šećeri više ne povećavaju, a kiseline ne smanjuju.

Kako utvrditi zrelost grožđa?Za utvrđivanje zrelosti grožđa mogu poslužiti tri metode:

organoleptička,fizička,kemijska.Organoleptička metoda utvrđivanja zrelosti grožđa određuje se prema vanjskom izgledu i ukusu grožđa. Pokazatelji su da se bobice lakše odvajaju od peteljke, sjemenka je tamno smeđe boje, prozirna pokožica bijelih sorti, boja bobica i okus grožđa su karakteristični za sortu. Za ovu metodu možemo reći da je više orijentacijska, ona se nadopunjuje pouzdanijim fizičkim i kemijskim metodama.

Fizičke metode koriste se za brzo određivanje šećera u grožđu, upotrebljavaju se uglavnom refraktometri i širomjeri. Širomjeri služe za mjerenje gustoće grožđanog soka (šire), odnosno njegove specifične težine, a s refraktometrom na terenu odnosno u vinogradu određuje se postotak sadržaja šećera.

Kemijske metode koriste se za određivanje količina šećera i kiselina u grožđanom soku (širi). Kemijskim postupkom precizno se određuje sadržaj šećera u grožđanom soku. Ovaj postupak zahtijeva laboratorijske uvjete tehniku, i ovaj postupak predstavlja jedini način za određivanje postotka ukupnih kiselina u grožđanom soku.

Nakon berbe ne čekati s preradomBerba grožđa se obavlja po suhom vremenu i nisu poželjne visoke temperature. Najbolje je da berba počne ujutro čim prestane rosa, a čim temperatura poraste, berba se prekida, najčešće oko podne i nastavlja se poslije podne sve dok uvjeti dozvoljavaju normaln berbu. Po završetku berbe, grožđe se transportira do podruma gdje se obavlja prerada. Od početka berbe do početka prerade grožđa treba proteći što manje vremena, a optimalno je od dva do četiri sata.

Tagovi: vinograd, berba, grožđe, priprema, vinari, vinogradari

48 SATI NA 034PORTALU

.

Prometna nesreća u Orljavskoj ulici u Požegi

.

Potpisan Ugovor kojim se nastavlja uspješna suradnja HŽ Putničkog prijevoza i Požeško-slavonske županije za „studentski vlak“

.

16-godišnji Marko Pavlica osvojio 2. Pakrac Open

.

Bijeli iz Mihaljevaca uvjerljivi protiv Dinama iz Vidovaca !! I dalje su na čelu tablice

.

U kolovozu koeficijent razriješenosti kaznenih djela za PU požeško slavonsku iznosi 100%

.

2. Diljska gljivarijada okupila brojne ljubitelje gljiva

.

NOVE KAMERE UČINKOVITE: Naša županija će iduće godine dobiti još kamera za nadzor brzine na novim lokacijama

.

41-godišnji motociklist vozio pijan (1,03 promila) i bez vozačke, dobio uvjetnu kaznu od 16 dana zatvora

Građ. Zemljište Lovre pl. Matačića

Građevinsko zemljište, Pleternica, 1193 m2

Prodajem Banseg Metabo

► REGISTRIRAJ SE DA OBJAVIŠ OGLAS

.

U pretresu kuće u Pleternici kod 37-godišnjaka pronađena marihuana i oprema namijenjena uzgoju marihuane

.

FOTO: Dan voćara u Lipiku- pekmezijada, pečenje rakije i paneli, 22.9.2019.

.

Ponos Hrvatske, Požežanka Ranka (19), devet godina brine o svojoj obitelji, a sad je počela i studirati

.

U Pakracu susreti osoba s invaliditetom: Sportske igre okupile oko 80 sudionika

.

Vrijeme danas umjereno i pretežno oblačno, povremeno s kišom

.

Završno euharistijsko slavlje Biskupijskoga dana u Požegi

.

Šesta Ljetna škola povijesti 2019.

.

Kad nema mjesta na Trgu, parkira se i nasred ceste

.

Uzbudljiva 1. ŽNL - Hoće li danas u Mihaljevcima ostati tri boda i mjesto na vrhu tablice !?

.

2. Lipičko slavonsko sijelo- FOTO

.

Alilovčanin Miroslav Bartolović državni prvak u natjecanju orača u kategoriji ʺPlugovi ravnjaciʺ - predstavljat će RH u Rusiji

.

FOTO: Dan nacionalnih manjina Grada Lipika, 21.9.2019.

.

Danas u ʺPlodovima zemljeʺ pogledajte lipičkog Nizozemca Barta i njegovu rižu u Skenderovcima

.

Uživajte u zadnjem danu ljeta, temperatura danas u Požegi ide i do 23°C

.

Glazbeno-duhovni koncert “Otvorite vrata Kristu 2019“ u dvorani “Tomislav Pirc” u Požegi 21.9.2019.

.

Izjednačen derbi u Slavonskom Brodu. ʺSkidali smo se u svlačionici gdje su se skidala velika imenaʺ

FOTONALAZ

Kad nema mjesta na Trgu, parkira se i nasred ceste