Pročitajte kako se pripremiti za nadolazeću berbu grožda i proizvodnju vina

FOTO: agroklub.com

Pročitajte kako se pripremiti za nadolazeću berbu grožda i proizvodnju vina

11.8.2019. 11:39 | agroklub.com IZVOR: AGROKLUB PREGLEDA: 2024

Sezona berbe grožđa i proizvodnje vina brzo se približava te će vrijedni vinogradari i vinari uskoro vidjeti rezultate svog ovogodišnjeg rada. Prije početka berbe neophodno je pripremiti podrumske prostorije i opremu za preradu grožđa, tu se prije svega misli na njihovu higijenu i čistoću.

Čišćenje i pranje se obavlja s kristalnom sodom koja se upotrebljava za čišćenje i pranje drvene, staklene, inoks, keramičke ambalaže i površina. Priprema se tri kilograma sode na 100 litara vode, potrebno je napuniti bačvu do 2/3 zapremine, a poslije pola sata bačvu napuniti s otopinom sode do vrha i tako je ostavite nekoliko sati, zatim je potrebno bačvu temeljito isprati vodom.

Pripremite podrumske prostorijeNakon pripreme opreme i bačvi, potrebno je pripremiti i podrumske prostorije. Neposredno prije berbe (2-3 tjedna) potrebno je podrum detaljno očistiti i zidove okrečiti. Moderne vinarije posjeduju podrume s keramičkim pločicama, pa se pranje, čišćenje i dezinfekcija lakše obavlja. S druge strane, brojni vinogradari kao podrume koriste neke pomoćne prostorije, za krečenje zidova takvih prostorija može se koristiti vapneno mlijeko, koje se priprema tako što se u 10 litara vode stavi kilogram živog vapna i 200 grama sumpora u prahu. Kada se zidovi osuše preporučuje se prskanje 5% otopinom plavog kamena (sprječava se razvoj plijesni). Nekoliko dana prije prerade grožđa podrum treba dezinficirati paljenjem sumpornih traka, nakon 7-8 sati podrum se provjetri. Sumporenjem podruma uništavaju se i vinske mušice.


Berba grožđa se obavlja kada grožđe dostigne svoju tehnološku zrelost, onda kada njegov sastav i organoleptičke osobine najviše odgovaraju njegovoj namjeni odnosno tehnološkoj upotrebi. Od sastojaka grožđa posebno su značajni količina šećera i kiselina u njemu, berba se obavlja kada se poslije dva uzastopna mjerenja šećeri više ne povećavaju, a kiseline ne smanjuju.

Kako utvrditi zrelost grožđa?Za utvrđivanje zrelosti grožđa mogu poslužiti tri metode:


organoleptička,fizička,kemijska.Organoleptička metoda utvrđivanja zrelosti grožđa određuje se prema vanjskom izgledu i ukusu grožđa. Pokazatelji su da se bobice lakše odvajaju od peteljke, sjemenka je tamno smeđe boje, prozirna pokožica bijelih sorti, boja bobica i okus grožđa su karakteristični za sortu. Za ovu metodu možemo reći da je više orijentacijska, ona se nadopunjuje pouzdanijim fizičkim i kemijskim metodama.

Fizičke metode koriste se za brzo određivanje šećera u grožđu, upotrebljavaju se uglavnom refraktometri i širomjeri. Širomjeri služe za mjerenje gustoće grožđanog soka (šire), odnosno njegove specifične težine, a s refraktometrom na terenu odnosno u vinogradu određuje se postotak sadržaja šećera.

Kemijske metode koriste se za određivanje količina šećera i kiselina u grožđanom soku (širi). Kemijskim postupkom precizno se određuje sadržaj šećera u grožđanom soku. Ovaj postupak zahtijeva laboratorijske uvjete tehniku, i ovaj postupak predstavlja jedini način za određivanje postotka ukupnih kiselina u grožđanom soku.

Nakon berbe ne čekati s preradomBerba grožđa se obavlja po suhom vremenu i nisu poželjne visoke temperature. Najbolje je da berba počne ujutro čim prestane rosa, a čim temperatura poraste, berba se prekida, najčešće oko podne i nastavlja se poslije podne sve dok uvjeti dozvoljavaju normaln berbu. Po završetku berbe, grožđe se transportira do podruma gdje se obavlja prerada. Od početka berbe do početka prerade grožđa treba proteći što manje vremena, a optimalno je od dva do četiri sata.





Tagovi: vinograd, berba, grožđe, priprema, vinari, vinogradari

48 SATI NA 034PORTALU

.

Dječji vrtić “Maslačak” okitio božićne jelke u Pakracu

.

DIP PROVJERIO POTPISE: Na utrku za Pantovčak ide 11 kandidata

.

Održana radionica „Božićna pošta“ u Muzeju grada Pakraca

.

Sveti Nikola sa svojim pomoćnicima stigao u Pleternicu i podijelio djeci poklone

.

Odabrani najdoktori u Hrvatskoj, među njima i tri liječnika iz Požege i Pakraca

.

Na području županije postavljene nove nadzorne prometne kamere, pogledajte gdje se nalaze!

.

Mještani Komušine i Laza ogorčeni jer zbog blata i zemlje na ʺcestiʺ ne mogu prići svojim kućama

.

Osim usvojenog proračuna Grada Požege od 172 milijuna kuna, povećane su naknade za novorođenčad

.

Generalni vizitator zagrebačke Franjevačke provincije posjetio biskupa Škvorčevića

.

Struje neće biti ...

.

Danas pretežno oblačno i hladno

pecalo- KRČMA ZLATNI LUG

Građevinsko zemljište, Pleternica, 1193 m2

Rustik kamini

► REGISTRIRAJ SE DA OBJAVIŠ OGLAS

.

Prijevoz i iz Požege: Vlakom i autobusima dovozit će na brodski Advent

.

ZA SVE LJUBITELJE LEDA: Klizalište na Sportsko - rekreacijskom centru svoja vrata otvara u petak

.

Gimnastičko društvo Sokol na prijemu kod gradonačelnika

.

Od petka ponovno slijede topliji dani uz mjestimičnu kišu

.

Raspored odvoza starog papira na području Grada Pakraca

.

ʺGrađane ne zanima kako se troši njihov novacʺ

.

Donosimo vam neke od ideja uz koje će božićna zvijezda postati još ljepši ukras doma

.

Pročitajte kojih TOP 15 tvrtki u našoj županiji svojim zaposlenicima daje najviše prosječne plaće

.

Upišite se u registar “NE ZOVI” i riješite se neželjenih poziva

.

ʺUSKOK proširuje istragu protiv načelnika Općine Jakšić, Ivice Kovačevića!!ʺ

.

RK Požega poražen na gostovanju kod Ivanića u 12. kolu 1.HRL Sjever

.

Policija priprema štrajk i najavljuje kaos

.

U Požegi jučer otuđen motocikl, prevarena 39-godišnjakinja i lakša prometna nesreća

.

Struje neće biti ...

.

Danas djelomično sunčano i hladno

.

HRVATSKO PRAVOSUĐE: Suđenje požeškom županu Alojzu Tomaševiću vraća se na početak?

.

Održan koncert povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom u Glazbenoj školi Požega

.

Vijećnici Županijske skupštine PSŽ usvojili proračun za 2020. i projekciju za 2021. godinu

.

Prava zimska idila na Jankovcu

.

Sveti Nikola dolazi u Lipik kako bi podijelio poklone

.

Nenastavno osoblje najavilo štrajk: ʺIzigrani smo i prevareniʺ

FOTONALAZ

Mesari napravili ʺstražemanačku anakonduʺ!