Priopćenje Županijskog odbora SDP-a povodom pravomoćne presude županu Tomaševiću

Martina Vlašić Iljkić
(FOTO: 034portal)

8.12.2020. | 11:55 | SDP
Pregleda: 5641

Sljedeće priopćenje ŽO SDP-a Požeško-slavonske županije prenosimo u cijelosti:

"Županu Požeško-slavonske županije Alojzu Tomaševiću je potvrđena prvostupanjska presuda od deset mjeseci zatvora, dvije godine uvjetno, što znači da se kazna zatvora neće izvršiti ako u vremenu od dvije godine ne počini novo kazneno djelo. Proglašen je krivim zbog nasilja u obitelji, počinjenog na štetu svoje supruge, te je Županijski sud u Karlovcu potvrdio prvostupanjsku presudu donesenu na Općinskom sudu u Slavonskom Brodu. Okončan je tako postupak nakon tri godine, a župan Alojz Tomašević nije snosio nikakve sankcije, osim što je izbačen iz HDZ-a, te i nadalje obnaša funkciju župana, kako je HDZ tada govorio, na štetu Požeško-slavonske županije.

No u postupcima gdje HDZ od tada tri godine omogućava istom županu da i dalje bude župan sa svojom podrškom u Skupštini – ne vidi se rezolutan odmak od postupaka tog istog župana i odnosa prema nasilju u obitelji. Da je razlaz župana i HDZ-a samo „kozmetičke“ naravi govori i činjenica da će predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a Marijan Aladrović već ovaj četvrtak, 10. prosinca 2020. godine, na sjednici Županijske skupštine podržati i Prijedlog proračuna za 2021. godinu. HDZ-ovi vijećnici će podržati i ponovno omogućiti županu Alojzu Tomaševiću nesmetan rad do lokalnih izbora.

Nadalje, sin predsjednika Kluba vijećnika HDZ-a Marijana Aladrovića je Josip Aladrović, ministar rada i mirovinskog sustava, a koji od srpnja 2020. godine pod svojim resorom ima i obitelj i socijalnu politiku koja uključuje beskompromisnu borbu protiv nasilja u obitelji, odnosno ženama! Tako da potvrđenom počinitelju nasilja u obitelji većinu u Skupštini će ponovno donijeti upravo otac ministra zaduženog za borbu protiv nasilja u obitelji! Tu su i drugi poznati članovi HDZ-a Požeško slavonske županije, Franjo Lucić i Antonija Jozić, gradonačelnica Pleternice, koji će također podržati proračun i omogućiti nesmetan rad, kao i predsjednica Skupštine iz redova HDSBB-a Josipa Miličević.

Da se vijećnici iz Županijske skupštine nisu jasno očitovali o nasilju i političkoj odgovornosti župana Alojza Tomaševića, govori i činjenica da nema reakcije na inicijativu SDP-ovih vijećnika za raspisivanje referenduma, za opoziv župana. Naime, u siječnju 2020. godine, nakon, tada nepravomoćnih presuda Požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića i njegovog zamjenika Vedrana Neferovića zbog nasilja nad suprugom odnosno nanošenja tjelesnih ozljeda novinaru, na deset mjeseci zatvora, uvjetno na dvije godine, na sjednicama Predsjedništva i Županijskog odbora SDP-a Požeško-slavonske županije jednoglasno je donesen Zaključak prema kojem vijećnici SDP-a u Županijskoj skupštinu hitno trebaju pokrenuti radnje za opoziv župana i njegovog zamjenika. Do danas nemamo povratne informacije o stanju pokrenute inicijative, a koja je očito ignorirana od strane vladajućih u Županijskoj skupštini. Prema Zakonu o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi župan i njegov zamjenik mogu se opozvati jedino putem referenduma. Raspisivanje referenduma može predložiti 20% ukupnog broja birača ili 2/3 članova predstavničkog tijela.

Nanesena šteta Požeško-slavonskoj županiji je nemjerljiva i odgovornost u tome imaju i oni koji svojim radom podržavaju ostanak i opstanak Alojza Tomaševića. Ministar nadležan za poslove socijalne skrbi treba na svaku sumnju, a kamoli optužujućih presuda se jasno distancirati i osuditi svako nasilje u obitelji i učiniti sve da svojim primjerom pošalje jasno poruku javnosti o nedopustivosti nasilnog ponašanja. Mladi se iseljavaju, Projektom Slavonija, Baranja i Srijem su obuhvaćene podobne obitelj i njihova dobrobit, a mnoge obitelji osiromašuju i godinama takav način rada dovode Požeško-slavonsku županiju na začelje po razvijenosti. Ovim putem tražimo hitnu reakciju i uključenost predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i ministra Josipa Aladrovića, te vijećnika u Županijskoj skupštini da se u svojim odlukama jasno odrede prema nasilju u obitelji i pokažu poruku javnosti za razvoji i dobrobit nepravedno zapostavljene sredine. Stanovnici Požeško-slavonske županije ne smiju biti taoci nepojmljive realnosti nasilnih političara!

Županijski odbor SDP-a Požeško-slavonske županije

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca