NASLOVNAPOLITIKA
Priopćenje Županijskog odbora SDP-a povodom pravomoćne presude županu Tomaševiću

FOTO: 034portal

8.12.2020. 11:55 | SDP PREGLEDA: 4897

Sljedeće priopćenje ŽO SDP-a Požeško-slavonske županije prenosimo u cijelosti:

"Županu Požeško-slavonske županije Alojzu Tomaševiću je potvrđena prvostupanjska presuda od deset mjeseci zatvora, dvije godine uvjetno, što znači da se kazna zatvora neće izvršiti ako u vremenu od dvije godine ne počini novo kazneno djelo. Proglašen je krivim zbog nasilja u obitelji, počinjenog na štetu svoje supruge, te je Županijski sud u Karlovcu potvrdio prvostupanjsku presudu donesenu na Općinskom sudu u Slavonskom Brodu. Okončan je tako postupak nakon tri godine, a župan Alojz Tomašević nije snosio nikakve sankcije, osim što je izbačen iz HDZ-a, te i nadalje obnaša funkciju župana, kako je HDZ tada govorio, na štetu Požeško-slavonske županije.

No u postupcima gdje HDZ od tada tri godine omogućava istom županu da i dalje bude župan sa svojom podrškom u Skupštini – ne vidi se rezolutan odmak od postupaka tog istog župana i odnosa prema nasilju u obitelji. Da je razlaz župana i HDZ-a samo „kozmetičke“ naravi govori i činjenica da će predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a Marijan Aladrović već ovaj četvrtak, 10. prosinca 2020. godine, na sjednici Županijske skupštine podržati i Prijedlog proračuna za 2021. godinu. HDZ-ovi vijećnici će podržati i ponovno omogućiti županu Alojzu Tomaševiću nesmetan rad do lokalnih izbora.

Nadalje, sin predsjednika Kluba vijećnika HDZ-a Marijana Aladrovića je Josip Aladrović, ministar rada i mirovinskog sustava, a koji od srpnja 2020. godine pod svojim resorom ima i obitelj i socijalnu politiku koja uključuje beskompromisnu borbu protiv nasilja u obitelji, odnosno ženama! Tako da potvrđenom počinitelju nasilja u obitelji većinu u Skupštini će ponovno donijeti upravo otac ministra zaduženog za borbu protiv nasilja u obitelji! Tu su i drugi poznati članovi HDZ-a Požeško slavonske županije, Franjo Lucić i Antonija Jozić, gradonačelnica Pleternice, koji će također podržati proračun i omogućiti nesmetan rad, kao i predsjednica Skupštine iz redova HDSBB-a Josipa Miličević.

Da se vijećnici iz Županijske skupštine nisu jasno očitovali o nasilju i političkoj odgovornosti župana Alojza Tomaševića, govori i činjenica da nema reakcije na inicijativu SDP-ovih vijećnika za raspisivanje referenduma, za opoziv župana. Naime, u siječnju 2020. godine, nakon, tada nepravomoćnih presuda Požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića i njegovog zamjenika Vedrana Neferovića zbog nasilja nad suprugom odnosno nanošenja tjelesnih ozljeda novinaru, na deset mjeseci zatvora, uvjetno na dvije godine, na sjednicama Predsjedništva i Županijskog odbora SDP-a Požeško-slavonske županije jednoglasno je donesen Zaključak prema kojem vijećnici SDP-a u Županijskoj skupštinu hitno trebaju pokrenuti radnje za opoziv župana i njegovog zamjenika. Do danas nemamo povratne informacije o stanju pokrenute inicijative, a koja je očito ignorirana od strane vladajućih u Županijskoj skupštini. Prema Zakonu o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi župan i njegov zamjenik mogu se opozvati jedino putem referenduma. Raspisivanje referenduma može predložiti 20% ukupnog broja birača ili 2/3 članova predstavničkog tijela.

Nanesena šteta Požeško-slavonskoj županiji je nemjerljiva i odgovornost u tome imaju i oni koji svojim radom podržavaju ostanak i opstanak Alojza Tomaševića. Ministar nadležan za poslove socijalne skrbi treba na svaku sumnju, a kamoli optužujućih presuda se jasno distancirati i osuditi svako nasilje u obitelji i učiniti sve da svojim primjerom pošalje jasno poruku javnosti o nedopustivosti nasilnog ponašanja. Mladi se iseljavaju, Projektom Slavonija, Baranja i Srijem su obuhvaćene podobne obitelj i njihova dobrobit, a mnoge obitelji osiromašuju i godinama takav način rada dovode Požeško-slavonsku županiju na začelje po razvijenosti. Ovim putem tražimo hitnu reakciju i uključenost predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i ministra Josipa Aladrovića, te vijećnika u Županijskoj skupštini da se u svojim odlukama jasno odrede prema nasilju u obitelji i pokažu poruku javnosti za razvoji i dobrobit nepravedno zapostavljene sredine. Stanovnici Požeško-slavonske županije ne smiju biti taoci nepojmljive realnosti nasilnih političara!

Županijski odbor SDP-a Požeško-slavonske županije

Tagovi: politika, sdp, žo sdp, psž, priopćenje, zupan, Tomašević, presuda, pravomoćna

POŽEGA VRIJEME

Kosovski premijer Kurti: Ovo je težak dan za naš narod. Hvala Vladi RH na ukazanoj pomoći

Premijer Plenković: Teška i velika nesreća, kakvu Hrvatska nije imala dugi niz godina

STRAŠNI PRIZORI: Donosimo nove fotografije s mjesta događaja. Trenutno 10 smrtno stradalih, bojimo se da će broj rasti

Pojedini mještani Završja optužuje obrt Banožić za buku i prašinu: Stigao i odgovor na prozivke iz obrta Banožić

NOVI DETALJI O NESTALOJ POŽEŽANKI (19): Obitelj je zbunjena, u Frankfurt stižu brat i otac

Održan plenum 3. HNL - Istok, Slavonija u 1. kolu gostuje u Ivankovu kod Bedema

AKTIVNA HRVATSKA: Sunčano jutro uz plave bazene prava je prilika za aktivni odmor i zabavu

Sprema se program povoljnog najma stanova za mlade: “Riješit ćemo to vrlo brzo”

DHMZ izdao upozorenje: Stiže novi toplinski val

NOVITET U VELIKOJ: 24-godišnji Antun otvorenjem foto studija hrabro u nove pobjede

Recept za pravu musaku u kojoj ćete uživati kao grčki bogovi

Memorijalni turnir u čast Mire Palca Paje

Policijski načelnik Galić: Ovo je teška prometna nesreća, jedna od najtežih na kojima sam bio

Stravični prizori s mjesta nesreće kod Slavonskog Broda

Sjećanje na hrvatskog branitelja Josipa Kneževića, prvu žrtvu s područja bivše općine Požega

Danas pretežno sunčano. Poslijepodne mogući pljuskovi i grmljavina

Teška prometna nesreća. 10 mrtvih, preko 30 ozlijeđenih

Marko Tolja sinoć oduševio brojne Brođane

Subotnja šetnja Požegom, 24.7.2021.

Vučković: “Putem Mjere 5.2.1. Požeško-slavonskoj županiji bit će osigurana brza, efikasna i učinkovita pomoć“

Dolazi velika promjena za one koji vole komentirati i čitati komentare ispod članaka na našim portalima. Pojedince čekaju masne kazne

Danas, od 9,00 - 10,30 i 10,30 - 12,00 sati je pretposljednji dan obuke u Školi plivanja

Pali presretači: USKOK podigao prijavu protiv šest policajaca s područja Slavonskog Broda