NASLOVNA

Četiri slavonske zastupnice SDP-a: Djeca su na prvom mjestu

3.12.2020. 18:32 | Martina Vlašić Iljkić PREGLEDA: 1603

Na redakcijski email povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom stiglo je priopćenje saborske zastupnice SDP-a Martine Vlašiš Iljkić koje prenosimo u cijelosti:

3. prosinca se obilježava Međunarodni dan osoba s invaliditetom.

Ova godina je posebno teška za osobe s invaliditetom jer uslijed pandemije korona virusom i život osoba s invaliditetom je dodatno promijenjen i otežan, posebno su naglasile slavonske zastupnice iz IV. i V. izborne jedinice Marina Opačak Bilić (SB), Martina Vlašić Iljkić ( PŽ), Martina Grman Kizivat (SL) i Romana Nikolić (OS).

Osobe koje su zbog svoje bolesti vezane za uski životni prostor dodatno su opterećene neizvjesnosti i strahom od bolesti COVID-19 koja bi narušila njihovo zdravlje u slučaju oboljenja  te su prisiljeni ograničiti svoje kontakte i posjete. Isto tako, onemogućeno je osobama s invaliditetom i djeci sa poteškoćama prisustvovanje u aktivnostima koje su im omogućavale socijalnu uključenost.

Pandemija korona virusom je otežala život marginalnim skupinama, povisila troškove života radi plaćanja dodatnih usluga osobama s invaliditetom, a i otežano je financiranje projekata udrugama.

Položaj osoba s invaliditetom u RH nije dosegao razinu dostojanstvenog i kvalitetnog življenja niti prije pandemije, a sada pogotovo kada se sredstva namijenjena osobama s invaliditetom preusmjeravaju na neke druge potrebe, ističu saborske zastupnice.

Ulaganje u marginalne skupine nije „trošenje“ novca nego ulaganje u budućnost, da osoba s invaliditetom ima jednake mogućnosti za odgoj i obrazovanje, te kasnije zaposlenje, ravnopravno, s obzirom na svoje mogućnosti, kao i  svi drugi državljani  RH, zaključuju saborske zastupnice.

Naknadama namijenjenim socijalnoj uključenosti, poput osobne invalidnine i doplatka za pomoć i njegu, osobe s invaliditetom podmiruju osnovne životne potrebe, što govori o njihovoj teškoj ekonomskoj situaciji.

Državni zavod za statistiku je krajem kolovoza 2020. godine objavio novu liniju siromaštva, koja iznosi 2.710,00 kuna za samce. Prosječna invalidska mirovna u RH u listopadu 2020. godine iznosi 2.177,10 kuna, što je znatno manje od linije siromaštva. Više od 700.000 umirovljenika ima mirovinu manju od linije siromaštva, odnosno 70 posto mirovina je ispod linije siromaštva.

U svom zalaganju i daljnjem radu ćemo u svakom zakonu gdje je to primjenjivo kojeg donosi Hrvatski sabor sagledati korisničku perspektivu i dati svoj doprinos za prava osoba s invaliditetom.

Jedan od primjera zalaganja za prava osoba s invaliditetom prilikom donošenja izmjena i dopuna Ovršnog zakona je dan prijedlog da se izuzmu iz predmeta ovrhe prihodi osoba s invaliditetom, osim već izuzetih naknada iz sustava socijalne skrbi, što vladajući nisu prihvatili. Što je krajnje nesolidarno od strane vladajućih, ističu saborske zastupnice.

Saborska zastupnica Marina Opačak Bilić znajući za probleme Osnovne škole „ Milan Amruš“ Slavonski Brod podnijela je amandman za osiguranje dostatnih sredstava za početak izgradnje nove škole. Postojeća škola je jedina škola za djecu sa poteškoćama u razvoju na području Brodsko-posavske županije i šire te nije adekvatna za odgoj i obrazovanje djece sa poteškoćama u razvoju.

Nužno je pronaći sredstva za sufinanciranje ovog projekta od strane države te da se planirana sredstva ne oduzimaju najosjetljivijoj skupini djece koja zaslužuju konačno ostvarenje nužnih uvjeta za psihosocijalnu rehabilitaciju, odgoj i obrazovanje.  Djeca sa poteškoćama u razvoju i njihovi roditelji su svakodnevni borci u sustavu koji naizgled na papiru daje podršku i skrb, no u praksi je to sasvim nešto drugo, naglašavaju saborske zastupnice.

Marina Opačak Bilić

Martina Vlašić Iljkić

Martina Grman Kizivat

Romana Nikolić

Tagovi: Mđunarodni dan osoba s invalididteom, sdp, propćenje, invalidi

POŽEGA VRIJEME

Požeški HDZ imenovao 11 novih članova povjerenstva

Natočio gorivo i pojeo mesnu štrucu zbog koje mu stigla kazna od 180 eura

Docjepljivanje korisnika Doma za starije i nemoćne osobe Požega

Covid-19 bi mogao postati blaga sezonska bolest poput prehlade

Gradnja plinske mreže u Kaptolu

Ministarstvo kulture i medija započelo s objavom rezultata Poziva za predlaganje programa javnih potreba u kulturi za 2021. godinu

Maturanti Katoličke gimnazije Požega posjetili dvije kršćanske Crkve

Poznati najnoviji podaci Nacionalnog stožera

Za ʺHulkʺ imunitet: Recept za brzo povrtno varivo uz koje vam ne treba meso

Vatrogasci iz sedam županija na ispomoći u Sisačko-moslavačkoj županiji

Oboljeli od dijabetesa odbijaju uzeti lijekove jer su poskupjeli više od sto posto

Dragovoljno predali pištolje, puške, bombe i streljivo

28-godišnjakinja pod mjerama samoizolacije ušetala u policijsku upravu

Ženska osoba osumnjičena za nedozvoljenu trgovinu duhanom

PSŽ: još uvijek bilježimo pad zaraženih, od jučer 7 novozaraženih, ukupno je 125 aktivnih slučajeva

Danas djelomično sunčano uz povećanu naoblaku

Po čemu se razlikuju od drugih? FFP2 maske obavezne su u Bavarskoj, a evo po kojoj ih se cijeni može naći kod nas

Ovo su razlozi zašto sve do Uskrsa neće biti popuštanja mjera

Plenković: Raspuštamo gradski odbor HDZ-a Požega

SDP Požega održao prosvjed: POVIK-21 ZA OSTAVKE!

Objavljeni najnoviji podaci Nacionalnog stožera

Telić Borna prvi u Hrvatskoj rođen na slobodi!

Vatrogasci i dalje angažirani na uklanjanju posljedica potresa

Gostovanje Brune Horvata u emisiji ʺSport plusʺ i osvrt na aktivnosti NK Graničara

Jednostavnije nego što izgleda: Recept za tiramisu tortu od palačinki

Okus i njuh ne vraćaju se svima koji su preboljeli koronu, a posljedice mogu biti gore nego što mislimo

Općina Kaptol: obavijest o dodjeli stipendija

PSŽ: broj zaraženih u blagom padu, od jučer 10 novozaraženih, ukupno je 119 slučajeva zaraze

VUP: Poziv studentima - ECOTROPHELIA HRVATSKA 2021.

Upravljao vozilom iako mu je izrečena mjera COVID-19

Nakon jutarnje magle, oblačno i hladno

Mreža telefonskih linija za psihološku pomoć HPK-HPD u našoj županiji