NASLOVNA

Četiri slavonske zastupnice SDP-a: Djeca su na prvom mjestu

3.12.2020. 18:32 | Martina Vlašić Iljkić PREGLEDA: 1613

Na redakcijski email povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom stiglo je priopćenje saborske zastupnice SDP-a Martine Vlašiš Iljkić koje prenosimo u cijelosti:

3. prosinca se obilježava Međunarodni dan osoba s invaliditetom.

Ova godina je posebno teška za osobe s invaliditetom jer uslijed pandemije korona virusom i život osoba s invaliditetom je dodatno promijenjen i otežan, posebno su naglasile slavonske zastupnice iz IV. i V. izborne jedinice Marina Opačak Bilić (SB), Martina Vlašić Iljkić ( PŽ), Martina Grman Kizivat (SL) i Romana Nikolić (OS).


Osobe koje su zbog svoje bolesti vezane za uski životni prostor dodatno su opterećene neizvjesnosti i strahom od bolesti COVID-19 koja bi narušila njihovo zdravlje u slučaju oboljenja  te su prisiljeni ograničiti svoje kontakte i posjete. Isto tako, onemogućeno je osobama s invaliditetom i djeci sa poteškoćama prisustvovanje u aktivnostima koje su im omogućavale socijalnu uključenost. 

Pandemija korona virusom je otežala život marginalnim skupinama, povisila troškove života radi plaćanja dodatnih usluga osobama s invaliditetom, a i otežano je financiranje projekata udrugama.

Položaj osoba s invaliditetom u RH nije dosegao razinu dostojanstvenog i kvalitetnog življenja niti prije pandemije, a sada pogotovo kada se sredstva namijenjena osobama s invaliditetom preusmjeravaju na neke druge potrebe, ističu saborske zastupnice.

Ulaganje u marginalne skupine nije „trošenje“ novca nego ulaganje u budućnost, da osoba s invaliditetom ima jednake mogućnosti za odgoj i obrazovanje, te kasnije zaposlenje, ravnopravno, s obzirom na svoje mogućnosti, kao i  svi drugi državljani  RH, zaključuju saborske zastupnice. 

Naknadama namijenjenim socijalnoj uključenosti, poput osobne invalidnine i doplatka za pomoć i njegu, osobe s invaliditetom podmiruju osnovne životne potrebe, što govori o njihovoj teškoj ekonomskoj situaciji. 

Državni zavod za statistiku je krajem kolovoza 2020. godine objavio novu liniju siromaštva, koja iznosi 2.710,00 kuna za samce. Prosječna invalidska mirovna u RH u listopadu 2020. godine iznosi 2.177,10 kuna, što je znatno manje od linije siromaštva. Više od 700.000 umirovljenika ima mirovinu manju od linije siromaštva, odnosno 70 posto mirovina je ispod linije siromaštva. 

U svom zalaganju i daljnjem radu ćemo u svakom zakonu gdje je to primjenjivo kojeg donosi Hrvatski sabor sagledati korisničku perspektivu i dati svoj doprinos za prava osoba s invaliditetom. 

Jedan od primjera zalaganja za prava osoba s invaliditetom prilikom donošenja izmjena i dopuna Ovršnog zakona je dan prijedlog da se izuzmu iz predmeta ovrhe prihodi osoba s invaliditetom, osim već izuzetih naknada iz sustava socijalne skrbi, što vladajući nisu prihvatili. Što je krajnje nesolidarno od strane vladajućih, ističu saborske zastupnice. 

Saborska zastupnica Marina Opačak Bilić znajući za probleme Osnovne škole „ Milan Amruš“ Slavonski Brod podnijela je amandman za osiguranje dostatnih sredstava za početak izgradnje nove škole. Postojeća škola je jedina škola za djecu sa poteškoćama u razvoju na području Brodsko-posavske županije i šire te nije adekvatna za odgoj i obrazovanje djece sa poteškoćama u razvoju. 

 Nužno je pronaći sredstva za sufinanciranje ovog projekta od strane države te da se planirana sredstva ne oduzimaju najosjetljivijoj skupini djece koja zaslužuju konačno ostvarenje nužnih uvjeta za psihosocijalnu rehabilitaciju, odgoj i obrazovanje.  Djeca sa poteškoćama u razvoju i njihovi roditelji su svakodnevni borci u sustavu koji naizgled na papiru daje podršku i skrb, no u praksi je to sasvim nešto drugo, naglašavaju saborske zastupnice. 

 

Marina Opačak Bilić

Martina Vlašić Iljkić

Martina Grman Kizivat

Romana Nikolić

Tagovi: Mđunarodni dan osoba s invalididteom, sdp, propćenje, invalidi

POŽEGA VRIJEME

48 SATI NA 034PORTALU

.

Hrvatski imunolog upozorava: Bojim se triju situacija

.

Lijena pita od sira: Recept za desert koji nikad ne razočara

.

Blagoslovno slavlje u požeškim katoličkim školama

.

HIT NA FACEBOOKU: Ovako je Slavonka objesila donje rublje

.

Savjeti liječnika, evo kako liječiti Covida 19 kod kuće, ali ne igrajte se!

.

Slavonka nepoznatoj osobi uplatila desetke tisuća kuna za nepostojeće nasljedstvo

.

Volonterke Valentyna i Erika na godinu dana postaju novi stanovnici naše županije

.

Obilježava se Dan mimoza – Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice

.

Središnje biskupijsko ekumensko slavlje

.

Ljudi su zbunjeni. Policija poslala novo objašnjenje vezano uz granice

.

Nacionalni stožer objavio najnovije podatke

.

MUP poslao važne savjete građanima

.

Evo koliko će sredstava u 2021. godini dobiti udruge s područja Grada Požege

.

PSŽ: Stožer objavio najnovije podatke vezane za koronavirus u našoj županiji

.

Danas promjenjivo oblačno uz malo kiše

.

Požega

.

Hoće li im Vlada popustiti? Ugostitelji žele prodavati ‘kavu za van’

.

U Požegi idući tjedan dobrovoljno darivanje krvi

.

Blagoslovno slavlje u požeškim katoličkim školama

.

Potpisan ugovor s tvrtkom Arriva za prijevoz učenika i studenata

.

Capak: ʼMorat ćemo obustaviti nova cjepiva, nemamo dovoljno dozaʼ

.

Vatrogasci i dalje saniraju potresom pogođeno područje

.

Aplikacija Viko – rješenje za komunalne probleme u Općini Velika

.

Recept za sočne janjeće kotlete kojima ćete oduševiti sve ukućane

.

Ovo su najnoviji podaci Nacionalnog stožera

.

Lipik kao središte razvoja umjetne inteligencije u Hrvatskoj

.

VELEUČILIŠTE U POŽEGI- Uz predavanje o robotici najavljen upis u novi studij Elektroničko poslovanje i programsko inženjerstvo

.

Poplave, suše, bolesti životinja, ali i komarci, najveće su prijetnje

.

Najava pojačanih mjera u prometu

.

U Požeškoj Koprivnici držao psa bez nadzora

.

PSŽ: broj zaraženih u padu, od jučer 2 novozaraženih, ukupno je 116 slučajeva zaraze

.

Danas pretežno oblačno i vjetrovito

FOTONALAZ

HIT NA FACEBOOKU: Ovako je Slavonka objesila donje rublje