NASLOVNADRUŠTVO

15.10.2018. 11:18 | Mladen Mirković PREGLEDA: 1380

Zamjenik gradonačelnika Puljašića, Ferdinand Troha i predstavnici Savjeta mladih Grada Požege danas su u Gradskoj vijećnici primili učenike iz šest zemalja koji su na razmjeni u Požegi kroz Erasmus + program.

Razmjena mladih pod nazivom "Youth Initiative" koju podržava Agencija za mobilnost i programe EU, u sklopu Erasmus + programa, održava se u Požegi od 8. listopada do 16. listopada 2018.
Cilj razmjene je upoznati mlade s konceptom europskog građanstva kao i motivacija mladih da budu aktivni građani. Na razmjeni sudjeluje 42 učenika iz 6 zemalja odnosno iz Hrvatske, Turske, Danske, Litve, Španjolske i Rumunjske.

"Tijekom osam dana razmjene održane su radionice o europskim vrijednostima, demokraciji, ljudskim pravima, te kako mladi da istraže potrebe i naprave lokalni plan akcije da bi popravili položaj mladih u lokalnoj zajednici.

Održana je lokalna akcija kojom smo pozvali mlade iz Požege da se više aktiviraju i uključe u donošenje odluka koje se tiču njih samih. Također, istražili smo potrebe mladih u Požegi i dali konkretne prijedloge kojim bi poboljšali njihov položaj.Osim radionica održane su i interkulturalne večeri, zemljama iz kojih sudionici dolaze. Na njima smo imali priliku upoznati druge kulture kroz video prezentacije, plesove, hranu, piće.

Tijekom radionica koje su dijelom održavane na otvorenom, učenici su kroz komunikaciju upoznavali Požežane s Erasmus + programom.

Drago nam je što su Požežani srdačno prihvatili naše učenike razmjene, neki su nam se i pridružili u radionicama, a osobito nas veseli veliki broj upita kako sudjelovati u Erasmus razmjeni mladih." - rekao nam je Predrag Kusić ispred udruge Terra Slavonica"Drago mi je da nas je udruga "Terra Slavonica" pozvala da sudjelujemo u ovom Erasmus + projektu te sama ideja za Erasmus razmjenu je veoma pohvalna i dobra. Mi kao Savjet mladih Grada Požege prošli tjedan smo krenuli u realizaciju projekta sa Savjetom mladih Grada Bjelovara kako bi se sljedeće godine prijavili na Erasmus + projekt po pitanju razmjene učenika, studenata odnosno mladih. " - rekao nam je Ivan Svjetličić predsjednik Savjeta mladih Grada Požege"Zahvaljujem se udruzi "Terra Slavonica", Savjetu mladih Grada Požege i svima ostalima koji su uključeni u ovu međunarodnu razmjenu mladih i koji su došli u naš grad. Drago mi je da mladi preuzimaju inicijativu jer od mladih se to i očekuje. Mladi su ti koji traže više, koji su nositelji nekog progresa, a na nam je u Gradu da to prepoznamo i da budemo spremi prihvatiti njihove inicijative. Ovo što će kao rezultat ove međunarodne razmjene se iznjedriti odnosno zaključak, jasno da ćemo mi u Gradskoj upravi dobrano to razmotriti jer su mladi u vrhu svakog interesa ne samo Grada Požege već i ostalih gradova." - rekao je dogradonačelnik Ferdinand Troha
Tagovi: erasmus +, požega, prijem