NASLOVNAŽIVOT
Priča o Gadafiju, jednom od zapovjednika obrane Lipika

FOTO: Compas

Priča o Gadafiju, jednom od zapovjednika obrane Lipika

28.11.2018. 16:07 | Novinar 034 IZVOR: Compas PREGLEDA: 1731

Na današnji dan, prije dvadeset i sedam godina branitelji Lipika proživljavali su najteže trenutke Domovinskog rata i obrane grada. Prisjetimo se svih onih koji su u Lipiku ostali do zadnjeg trenutka i svoj život dali za obranu Lipika. Među njima su Ibrahim Abushaala Gadafi, jedan od zapovjednika obrane Lipika i Robert Klasnić, koji su do posljednjeg trenutka branili Lipik od vojno nadmoćnijeg neprijatelja. Što se dogodilo 28. studenog 1991. godine, osam dana prije oslobođenja okupiranog dijela grada, kada su poginuli ispričao nam je njihov suborac Zvonko Novokmet.

Pobunjeni Srbi, potpomognuti vojnicima JNA, među kojima su bili specijalci iz Niša, započeli su 27. studenog 1991. žestoki napad na Lipik. Sljedećeg dana, 28. studenog, na svim obrambenim punktovima po gradu vodile su se još žešće borbe. Zvonko Novokmet nam je ispričao o pokušaju grupe branitelja u kojoj su bili on, Robert KlasnićJosip Komljenović i Branko Marinčić-Đinac da potkućnicama kroz Crkvenu i Frankopansku spuste položaje niže od groblja i pokušaju zaustaviti napredovanje neprijatelja u tom dijelu grada.

„U prvom koraku nas je bilo 12, koji smo otišli dolje, došli su Čakovčani, njihova specijalna postrojba. I u tom dvorištu gdje su nas zaustavili paljbom s dva kraja, od Šuberta i od Crkvene ulice. Ostali smo u okruženju pod jakom paljbom. Počeli smo se izvlačiti, prvi je poginuo Čakovčanin Đinac, sa „zojom“ je gađao snajperista i nije ga uspio pogoditi, u dva pokušaja i kod trećeg je poginuo.“, počeo je Novokmet.

„Onda smo se krenuli izvlačiti svi natrag prema groblju. U zadnjoj grupi ostali smo ja, Kliki i Robert. Ja sam prvi izašao do susjednog dvorišta, podržavao paljbom prema neprijatelju da krenu oni. Njih dvojica su zajedno krenuli i onda je Robert pogođen, Josip je pao uz njega i pokušavao ga je izvlačiti. Tu su ga gađali, izbilo mu je pušku, municiju, šavove mu je trgalo s odjeće koliko je paljba bila jaka. Onda smo vidjeli kako je Robert gotov, i mi smo se povukli, a Robert je ostao na tom mjestu.“, dalje je ispričao o povlačenju iz okruženja njega, Roberta Klasnića i Josipa Komljenovića tijekom kojeg je Klasnić pogođen i poginuo.

„Došli smo do groblja. Tamo smo našli još dvadesetak naših dječaka gdje je bio i Damir Majetić iz Zagreba, koji je jako dobro poznavao Roberta od prije rata. Kad je čuo da je on ostao tamo mislio je kako smo ga ostavili tamo živoga pa je rekao „idemo natrag po Roberta ne možemo ga tamo ostaviti“. Tada smo krenuli. No, već su tenkovi došli, osamdesetčetvorke, kroz Frankopansku i kroz Crkvenu. Paljba je bila, bez šanse za proći. Kad smo vidjeli kako je tamo Klasnić beživotno ležao, onda smo se svi maknuli.“, nastavio je Novokmet kako su pokušali doći do mjesta gdje je pao Klasnić.

Pogibija Ibrahima Abushaale Gadafija, jednog od zapovjednika obrane Lipika „Kad smo se vratili do groblja. Vatra je bila sa svih strana. Neki su pokušavali gađati s „osama“ i protutenkovskim ručnim bacačima tenkove, međutim nisu ih mogli pogoditi. Snajperisti su isto dolazili s dva kraja, pucali su, paljba je bila stvarno jaka. Gadafi je prvi izašao istureno do bandere na kutu kod Melićeve kuće. Odatle je u dva pokušaja pucao na njihovog snajperista, tromblonima, i kod trećeg pokušaja bio je pogođen. Tu je jedna grupa naših potrčala do njega i sklonila ga do bandere u zaklon. Metak mu je probio bočno kroz ruku, kako je stajao, i između spoja pancirke što je bila u dva dijela pogodila ga direktno u srce. Nakon toga smo se povukli.“, rekao je Novokmet kako je u uličnim borbama poginuo Gadafi, tadašnji zapovjednik obrane Lipika.

Zbog teških okolnosti i stalne paljbe sa svih strana branitelji su ostavili beživotno tijelo Gadafija u zaklonu kod Melićeve kuće do dolaska okupatora.

Trećina Lipika nikada nije pala u ruke okupatora, branitelji Lipika su zadržali prostor od groblja, škole, Rezbarov sokak, ulice prema Filipovcu i Tabor. 6. prosinca 1991. kada su branitelji oslobodili okupirane dijelove Lipika tijelo Gadafija pronađeno je na groblju. Tijelo Ibrahima Abushaale prevezeno je u Libiju gdje je sahranjen u rodnoj Mysurati.

Gadafi je posmrtno unaprijeđen u čin bojnika Hrvatske vojske. Robert Klasnić sahranjen je na gradskom groblju u Lipiku, odlikovan je Spomenicom Domovinskog rata i Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana te mu je dodijeljen čin bojnika.

Ibrahim Milad Salem Abushaala rođen je 28. srpnja 1955. godine Mysurati u Libiji, po zanimanju bio je medicinski tehničar, a u Libiji je kao vojnik sedam godina služio vojsku. Za vrijeme služenja vojnog roka sudjelovao je u libijsko-čadskom ratu stekavši zavidno vojno iskustvo kojeg je kasnije koristio u obrani Lipika. Kratko vrijeme prije početka Domovinskog rata doselio se iz Libije u Lipik gdje je započeo zajednički život sa suprugom Zoricom Jurki koju je upoznao u Libiji dok je tamo radila kao medicinska sestra. Lipičani su ga prozvali Gadafi, po tadašnjem vođi Libijske džamahirije, a među Lipičanima bio je poznat i po nadimku Martin.


Tagovi: Gadafi, lipik, zapovjednik, domovinski rat

Pretraži 034 portal

48 SATI NA 034PORTALU

.

Požar gospodarske zgrade u Škrabutniku

.

60-godišnjak smrtno stradao nesretnim slučajem, a vikend obilježen pijanim vozačima

.

Tijekom vikenda krađe drva i mesa, psi bez nadzora, požari na otvorenom...

.

32- godišnjak ukrao taksi automobil, pa ga odvezao u šumu i zapalio

.

Pleternički turistički potencijal na najvećem svjetskom sajmu turizma u Berlinu

.

Požeški stolnotenisači preuzeli vrh Prve lige

.

Predstavljanje ,,pametne pločeʼʼ u Osnovnoj školi Vilima Korajca u Kaptolu

.

Tjedan psihologije u knjižnici Pakrac: Predavanje o utjecaju na misli i osjećaje

Stolarska kombinirka HOBI89

pecalo- KRČMA ZLATNI LUG

Građevinsko zemljište, Pleternica, 1193 m2

► REGISTRIRAJ SE DA OBJAVIŠ OGLAS

.

U Lipiku održan 3. zimski vatrogasni kup

.

Streljački klub ʺPožegaʺ nastupio u Sisku na Prvenstvu Hrvatske

.

Vrijeme danas sunčano i ugodno toplo

.

Požar na otvorenom u Požegi: ʺOvo je već treća godina zaredom da tu gori!ʺ

.

Zdenko Došen iz Požege o uzgoju konzumne šljive

.

Slavonija bolja od Hajduka

.

Održana izvještajna skupština DVD-a Gornji Emovci

.

Društvo Mađara Pakrac aktivno promiče i čuva identitet mađarske nacionalne manjine ovog kraja

.

Počela gradnja novog objekta dječjeg vrtića u Pleternici

.

PROMOCIJA KNJIGE “PAKAO SRPSKOG LOGORA”- knjiga bolnih svjedočanstava i stradanja

.

BUĐENJE PRIRODE: Na Papuku viđeni prvi vijesnici proljeća

.

Četrdesetak planinara sudjelovalo u šestom noćnom pohodu na Omanovac

.

Policajci će se moći zapošljavati i s tri razreda srednje škole

.

Stručni skup za odgajateljice u vjeri Požeške biskupije, 16.2.2019.

.

Usred zime proljeće: I danas toplo i sunčano, temperatura do 14°C

.

PAO S TRAKTORA I POGINUO: Strašna nesreća jutros između Ugaraka i Milanovca

FOTONALAZ

BUĐENJE PRIRODE: Na Papuku viđeni prvi vijesnici proljeća