NASLOVNADRUŠTVO
Predstavljene nove etikete vina Veleučilišta u Požegi

FOTO: K.Š.

Predstavljene nove etikete vina Veleučilišta u Požegi

23.2.2021. 15:15 | Kristina Šimić PREGLEDA: 1235

Danas se u Klijeti i spremištu vina u Podgorju održalo svečano predstavljanje novih etiketa vina Veleučilišta u Požegi. Uz pjesmu tamburaša, studenata iz Studentskog doma Požega, svečanost je otvorio prodekan za razvoj,  doc. dr. sc. Berislav Andrlić.-Danas smo se okupili u Klijeti spremišta vina Veleučilišta u Požegi kako bi predstavili novi dizajn etiketa. Veleučilište se nakon desetak godina odlučilo napraviti  rebrending  svojih etiketa vina i napraviti potpuno novi vizualni identitet upravo zbog pravca u kojem Veleučilište ide, a to je Fakultet turizma i ruralnoga razvoja.


Upravo iz tog razloga smo se odlučili na promociju kroz našu novu etiketu i Rudinske glave kao light motiva u suradnji s Gradskim muzejom Požega i Gradom Požegom. Prije pola godina smo sklopili sporazum o suradnju, gdje smo dobili pravo korištenja takvog vizualnog identiteta  te smo u suradnji s dizajnerskim studiom Cuculić iz Zagreba napravili ovakvo vizualno rješenje koje danas predstavljamo.Predstavit ćemo tri vinske sorte te jednu pokusnu sortu i na taj način ćemo otvoriti javnosti informaciju da imamo nove etikete koje će od sutra biti dostupne u našoj prodavaonici  i općenito na tržištu. Na tragu vina i turizma nalazimo se u postupku akreditacije studija enogastronomije, studij koji će povezati turizam, ekonomiju i prehrambenu tehnologiju u jedan novi studiji koji će imati element kulinarstva i elementa koje tržište traži te ćemo od jeseni upisivati i takve studente.  Veleučilište osim profitne komponente koja je ovdje neznatna ima i  društvenu komponentn. Moramo i želimo razvijati turizam ovoga kraja i promovirati tekovine kulture, a upravo to je Rudinska glava jer su upravo tamo bili prvi vinogradi u Požeštini,- rekao je doc. dr. sc. Berislav Andrlić

O samim vinima nešto više je rekao pročelnik Poljoprivrednog odjela mr. sc. Josip Mesić

-Odlučili smo se za novi vizualni identitet, odnosno promjenu etikete da bismo povezali naša vina i Veleučilište sa Zlatnom dolinom. Rudina je lokalitet koji postoji stoljećima i sama pozicija je prekrasna, a mnogi uopće ne znaju da postoji te smo ljudima željeli približiti jedan od značajnijih lokaliteta.

S obzirom da imaju motive koji su zanimljivi te koji se nisu koristili u promidžbene svrhe, a mogli bi se jako lijepo dizajnerski uklopiti.  S obzirom da se radi o kulturnom dobro, sklopili smo sporazum s Gradskim muzejom Požega i zajedno ušli u taj projekt.Radi se o tri vrhunska vina koja smo prva pustili Chardonney, Syrah iz 2018. i izvornoj berbi sorte Pinot crni te smo pustili dvije etikete za pokusna vina; više neka naljepnica na koju možemo napisati parametre za vina koja idu u arhivu te vina s kojima idemo na sajam, a još nisu u prometu tako da i ta boca ima jedan ljepši izgled, a ujedno i promičemo Rudinsku glavu i Veleučilište u Požegi.-rekao je pročelnik Poljoprivrednog odjela, mr. sc. Josip Mesić.

Otvaranju je nazočio i gradonačelnik Grada Požege Darko Puljašić.

-Spojili smo povijest (Rudinske glave), sadašnjost (Veleučilište) i budućnost (Fakultet turizma i ruralnog razvoja) u jedno i to je ono što je najbitnije. S ovim novim iskorakom  promovirat ćemo naš kraj, Požegu, Požeštinu i Požeško-slavonsku županiju i sve bogatsvo koje imamo, a koje nam je Bog i priroda dala. Na profesorima je da upute studente kako da iskoriste ovo bogatstvo, unaprijede i povećaju dodatnu vrijednost da bi se ovdje nastavilo živjeti lijepo i kvalitetno u ovom lijepom kraju. Grad Požega, zajedno s Gradskim muzejom Požege i Veleučilištem  će i dalje raditi na tome da promoviramo i zajednički gradimo ovaj kraj. U Gradu Požegi i Požeško-slavonskoj županiji imamo dovoljno kvalitetnog kadra koji može odraditi sve one potrebe za ovaj kraj.- rekao je gradonačelnik PuljašićS poviješću areheološkog lokaliteta Rudine, benediktincima i samom benediktinskom opatijom okupljene je upoznala, zamjenica ravnateljice Gradskog muzeja Požega, Ivana Domanović.

-Benediktinski red je najstariji crkveni katolički red, osnovan 529. godine, osnovno geslo im je "ora et labora", odnosno „moli i radi“. Benediktinci su razvili veliku gospodarsku i misionarsku djelatnost;  krčili su šume, isušivali močvare, podizali mostove i brane, a bavili su se i edukacijom. U sklopu svojih samostana školovali su đake. Značajno za benediktince je i što su arhitekti te su samo podizali svoje opatije uz koje bi se razvijali gradovi.

Za djelovanje benediktinaca u Hrvatskoj vezujemo najstarije hrvatske spomenike; Trpimirovo darovnicu i Bašćansku ploču. Benediktinci su prvi red koji se počinje baviti vinogradarstvom i proizvodnjom vina dok će kasnije to preuzeti cisterciti. Benediktinska opatija sv. Mihovila na Rudini prvi se put spominje u 13. stoljeću, a samo mjesto 1010. godine. Rudina se nalazi 25 km sjeverozapadno od Požege, i to je je najstarije sakralno zdanje na području srednjovjekovne Požeške županije. Sve benediktinske zajednice su uvijek izdvojene, a crkve sv. Mihovilu uvijek se podižu na vrhu brda.Rudina je jedan od najvažnijih kasno srednjovjekovnih sakralnih objekata u Hrvatskoj. Opatija je više puta opljačkana, pogotovo tijekom krajem 15. i  početkom16. stoljeća kad sve više Osmanlije prodiru na ova područja te je konačno napuštena 1536. godine dolaskom Osmanlija.  Rudinske glave ukršavale su crkvu i nekoliko tih glava je pronađeno u arheološkim istraživanjima s vanjske strane apside pa se pretpostavlja da su ukrašavale vanjski dio crkve. Rađene su od vapnenca, a u Gradskom muzeju Požega čuva se 17 Rudinskih glava od ukupno poznatih 19. Prikazuju ljudska lica, a značajno je da su ih radili različiti majstori.  Rudinske glave bile su bojane, a kako bi bile življe oči su im bile ispunjene  raznobojnim kamenčićima. Danas Gradski muzej Požega proizvodi 8 kopija- rekla je zamjenica ravnateljice Domanović

 

 

 

Tagovi: veleučilište u požegi, etikete, vina, predstvaljanje, Rudisnke glave, rudina

POŽEGA VRIJEME

48 SATI NA 034PORTALU

.

Danas pretežno sunčano

.

Nove oznake za kućanske uređaje od 1. 3., puno se toga mijenja

.

Katolička osnovna škola Požega obilježila Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva

.

Bira se Europsko stablo godine – podržite „Najstariju Medulinku“ koja predstavlja Hrvatsku

.

Božinović o popuštanju: Ako ga bude, bit će u strogim epidemiološkim okvirima

.

SDP Požega održao tiskovnu: Požega treba stručnjake, a ne stranačke uhljebe

.

KOLUMNA Kristine Čuljak: Čovjek je čovjeku lijek ili vuk?

.

Nacionalni stožer objavio najnovije podatke. Preminulo 15 osoba

.

Danas je dan Ružičastih majica: Što on znači i kako je nastao?

.

Danas moguća probijanja zvučnog zida

.

Evo koliko Hrvata radi za minimalac, a koliko za 10 tisuća kuna mjesečno

.

Miriše na maslac i vaniliju: Recept za fantastični ljepljivi kolač

.

Veronika Heig (Judo klub Judokan) osvojila brončanu medalju na 19. Međunarodnom judo turniru ʺLaktaši Open 2021ʺ

.

Građanin s područja Pleternice dragovoljno predao pušku i tri bombe

.

U probni rad puštena stranica za prijavu cijepljenja, evo kako funkcionira

.

Policija objavila detalje jučerašnjeg ubojstva kod Slavonskog Broda

.

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 47 slučajeva zaraze korona virusom

.

Nakon jutarnje magle, sunčano i toplo

.

HDZ osuđuje neprimjerene izjave u medijskom prostoru

.

Branko Polić dao ostavku na mjesto predsjednika Domovinskog pokreta Pleternica

.

Predstavljene nove etikete vina Veleučilišta u Požegi

.

Proslavljeni hrvatski tenor Tomislav Mužek održao seminar u Glazbenoj školi Požega

.

Obilježavanje početka Domovinskog rata u Pakracu ove godine s manjim brojem sudionika

.

Od 24. do 26.2. u Požegi možete dobrovoljno darivati krv

.

Policija uhvatila mladiće iz Požege i Pleternice koji su krali po trgovinama, kućama...

.

Recept za fin ručak koji se radi bez grama mesa

.

Netko je ubio dva psa i ostavio ih da trunu u kanalu pored ceste

.

U Hrvatskoj od jučer 343 novopozitivnih osoba

.

Gorivo poskupjelo po treći puta u veljači

.

Kod Slavonskog Broda sin (20) sjekirom ubio oca?!

.

Veleučilište u Požegi održalo prvu online promociju 159 studenata

.

Državna egrela Lipik od jučer ponovno otvorena za posjetitelje

FOTONALAZ

Bira se Europsko stablo godine – podržite „Najstariju Medulinku“ koja predstavlja Hrvatsku