NASLOVNADRUŠTVO
Predstavljene nove etikete vina Veleučilišta u Požegi

FOTO: K.Š.

Predstavljene nove etikete vina Veleučilišta u Požegi

23.2.2021. 15:15 | Kristina Šimić PREGLEDA: 1267

Danas se u Klijeti i spremištu vina u Podgorju održalo svečano predstavljanje novih etiketa vina Veleučilišta u Požegi. Uz pjesmu tamburaša, studenata iz Studentskog doma Požega, svečanost je otvorio prodekan za razvoj,  doc. dr. sc. Berislav Andrlić.-Danas smo se okupili u Klijeti spremišta vina Veleučilišta u Požegi kako bi predstavili novi dizajn etiketa. Veleučilište se nakon desetak godina odlučilo napraviti  rebrending  svojih etiketa vina i napraviti potpuno novi vizualni identitet upravo zbog pravca u kojem Veleučilište ide, a to je Fakultet turizma i ruralnoga razvoja.


Upravo iz tog razloga smo se odlučili na promociju kroz našu novu etiketu i Rudinske glave kao light motiva u suradnji s Gradskim muzejom Požega i Gradom Požegom. Prije pola godina smo sklopili sporazum o suradnju, gdje smo dobili pravo korištenja takvog vizualnog identiteta  te smo u suradnji s dizajnerskim studiom Cuculić iz Zagreba napravili ovakvo vizualno rješenje koje danas predstavljamo.Predstavit ćemo tri vinske sorte te jednu pokusnu sortu i na taj način ćemo otvoriti javnosti informaciju da imamo nove etikete koje će od sutra biti dostupne u našoj prodavaonici  i općenito na tržištu. Na tragu vina i turizma nalazimo se u postupku akreditacije studija enogastronomije, studij koji će povezati turizam, ekonomiju i prehrambenu tehnologiju u jedan novi studiji koji će imati element kulinarstva i elementa koje tržište traži te ćemo od jeseni upisivati i takve studente.  Veleučilište osim profitne komponente koja je ovdje neznatna ima i  društvenu komponentn. Moramo i želimo razvijati turizam ovoga kraja i promovirati tekovine kulture, a upravo to je Rudinska glava jer su upravo tamo bili prvi vinogradi u Požeštini,- rekao je doc. dr. sc. Berislav Andrlić

O samim vinima nešto više je rekao pročelnik Poljoprivrednog odjela mr. sc. Josip Mesić

-Odlučili smo se za novi vizualni identitet, odnosno promjenu etikete da bismo povezali naša vina i Veleučilište sa Zlatnom dolinom. Rudina je lokalitet koji postoji stoljećima i sama pozicija je prekrasna, a mnogi uopće ne znaju da postoji te smo ljudima željeli približiti jedan od značajnijih lokaliteta.

S obzirom da imaju motive koji su zanimljivi te koji se nisu koristili u promidžbene svrhe, a mogli bi se jako lijepo dizajnerski uklopiti.  S obzirom da se radi o kulturnom dobro, sklopili smo sporazum s Gradskim muzejom Požega i zajedno ušli u taj projekt.Radi se o tri vrhunska vina koja smo prva pustili Chardonney, Syrah iz 2018. i izvornoj berbi sorte Pinot crni te smo pustili dvije etikete za pokusna vina; više neka naljepnica na koju možemo napisati parametre za vina koja idu u arhivu te vina s kojima idemo na sajam, a još nisu u prometu tako da i ta boca ima jedan ljepši izgled, a ujedno i promičemo Rudinsku glavu i Veleučilište u Požegi.-rekao je pročelnik Poljoprivrednog odjela, mr. sc. Josip Mesić.

Otvaranju je nazočio i gradonačelnik Grada Požege Darko Puljašić.

-Spojili smo povijest (Rudinske glave), sadašnjost (Veleučilište) i budućnost (Fakultet turizma i ruralnog razvoja) u jedno i to je ono što je najbitnije. S ovim novim iskorakom  promovirat ćemo naš kraj, Požegu, Požeštinu i Požeško-slavonsku županiju i sve bogatsvo koje imamo, a koje nam je Bog i priroda dala. Na profesorima je da upute studente kako da iskoriste ovo bogatstvo, unaprijede i povećaju dodatnu vrijednost da bi se ovdje nastavilo živjeti lijepo i kvalitetno u ovom lijepom kraju. Grad Požega, zajedno s Gradskim muzejom Požege i Veleučilištem  će i dalje raditi na tome da promoviramo i zajednički gradimo ovaj kraj. U Gradu Požegi i Požeško-slavonskoj županiji imamo dovoljno kvalitetnog kadra koji može odraditi sve one potrebe za ovaj kraj.- rekao je gradonačelnik PuljašićS poviješću areheološkog lokaliteta Rudine, benediktincima i samom benediktinskom opatijom okupljene je upoznala, zamjenica ravnateljice Gradskog muzeja Požega, Ivana Domanović.

-Benediktinski red je najstariji crkveni katolički red, osnovan 529. godine, osnovno geslo im je "ora et labora", odnosno „moli i radi“. Benediktinci su razvili veliku gospodarsku i misionarsku djelatnost;  krčili su šume, isušivali močvare, podizali mostove i brane, a bavili su se i edukacijom. U sklopu svojih samostana školovali su đake. Značajno za benediktince je i što su arhitekti te su samo podizali svoje opatije uz koje bi se razvijali gradovi.

Za djelovanje benediktinaca u Hrvatskoj vezujemo najstarije hrvatske spomenike; Trpimirovo darovnicu i Bašćansku ploču. Benediktinci su prvi red koji se počinje baviti vinogradarstvom i proizvodnjom vina dok će kasnije to preuzeti cisterciti. Benediktinska opatija sv. Mihovila na Rudini prvi se put spominje u 13. stoljeću, a samo mjesto 1010. godine. Rudina se nalazi 25 km sjeverozapadno od Požege, i to je je najstarije sakralno zdanje na području srednjovjekovne Požeške županije. Sve benediktinske zajednice su uvijek izdvojene, a crkve sv. Mihovilu uvijek se podižu na vrhu brda.Rudina je jedan od najvažnijih kasno srednjovjekovnih sakralnih objekata u Hrvatskoj. Opatija je više puta opljačkana, pogotovo tijekom krajem 15. i  početkom16. stoljeća kad sve više Osmanlije prodiru na ova područja te je konačno napuštena 1536. godine dolaskom Osmanlija.  Rudinske glave ukršavale su crkvu i nekoliko tih glava je pronađeno u arheološkim istraživanjima s vanjske strane apside pa se pretpostavlja da su ukrašavale vanjski dio crkve. Rađene su od vapnenca, a u Gradskom muzeju Požega čuva se 17 Rudinskih glava od ukupno poznatih 19. Prikazuju ljudska lica, a značajno je da su ih radili različiti majstori.  Rudinske glave bile su bojane, a kako bi bile življe oči su im bile ispunjene  raznobojnim kamenčićima. Danas Gradski muzej Požega proizvodi 8 kopija- rekla je zamjenica ravnateljice Domanović

 

 

 

Tagovi: veleučilište u požegi, etikete, vina, predstvaljanje, Rudisnke glave, rudina

POŽEGA VRIJEME

48 SATI NA 034PORTALU

.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković posjetio Požeško-slavonsku županiju

.

Misom i mimohodom u Pakracu obilježena 30. obljetnica početka Domovinskog rata

.

19 novih hrvatskih riječi: Pandemija- velepošast, respirator-dišnik...

.

HPK upozorava na obmanu: Na jeftino uvozno mlijeko stavljaju šahovnice!?

.

Ispred pakračke crkve upaljeno 30 baklji kao simbol 30 godina od početka Domovinskog rata

.

Gorivo je opet poskupjelo! Evo gdje morate platiti više od 10 kuna za litru benzina

.

Uređene prostorije Udruge umirovljenika u Velikoj

.

Nacionalni Stožer objavio najnovije podatke

.

Proteinska tjestenina iz jednog lonca: Recept za fin ručak koji se radi bez grama mesa

.

U Hrvatskoj živi samo 744.000 mlađih od 19 godina

.

HPD Gojzerica: 4. Obiteljski izlet – povodom ʼʼGrgurevaʼʼ Dana grada Požege

.

U HCK Pakrac prikupljeno 114 doza krvi

.

Ozlijeđenog planinara na Papuku u vakuum madracu transportirali do bolnice

.

Muškarac iz Velike na nagovor sklopio dva ugovora o pretplati s nepoznatom osobom, sad je u dugu 22 tisuće kuna

.

Jučer požar, prometna nesreća, predaja eksplozivnih sredstava...

.

Obavijest građanima o izmjeni radnog vremena upravnih poslova u PU požeško-slavonskoj

.

PSŽ: Na posljednjem testiranju obrađeno je 166 uzoraka, od kojih su 4 pozitivna

.

Danas sunčano i uglavnom vedro

.

Savjet mladih Grada Požege tabletima nagradio nadarene učenike požeških osnovnih škola

.

Mladom Slavoncu pet godina zatvora za pedofiliju

.

CDC: Otvorite prozore u školama kako bi se smanjilo širenje virusa

.

HZJZ-ova web stranica ʼCijepi seʼ ponovno radi: Evo gdje se možete prijaviti za cjepivo protiv Covida-19

.

Javni pozivi temeljem programa potpore poljoprivredi

.

Na današnji dan u Požegi je rođen književnik Ivan Messner

.

Preminuo Zlatko Cico Kranjčar

.

Od danas poskupljuju cigarete, evo za koliko po kutiji

.

Nakon vikenda i manjeg testiranja, novi podaci o zaraženima u Hrvatskoj

.

Vrtićarci iz Čaglina donirali svoje igračke vršnjacima u Sisku i Petrinji

.

Kolač od Nutelle i keksa: Superbrzi recept bez puno filozofije

.

Rekorder vikenda: 20-godišnjak u Čaglinu upravljao teretnim vozilom unatoč oduzetoj vozačkoj dozvoli pa ʺzaradioʺ 10. 000 kn kazne

.

U Požegi 15-godišnjak pod utjecajem alkohola od 0,98 promila srušio klupu i posudu za otpatke

.

U Migalovcima 37-godišnjak upravljao vozilom unatoč izrečenim mjerama samoizolacije

.

Vikend obilježile krađe po Požeštini: Provaljeno u kuću u Požegi i vikendicu u Šeovici

.

Međunarodni dan civilne zaštite i dan civilne zaštite u Republici Hrvatskoj

.

PSŽ: Na posljednjem testiranju obrađeno je 18 uzoraka, od kojih je 3 pozitivan

.

Danas pretežno sunčano s najvišom dnevnom temperaturom između 8 do 12 °C

FOTONALAZ

Bira se Europsko stablo godine – podržite „Najstariju Medulinku“ koja predstavlja Hrvatsku