Požeški ugostitelji komentiraju prodaju ʺkave za vanʺ

FOTO: 034 portal

17.2.2021. | 12:28 | Kristina Šimić
Pregleda: 9496

Iako je od ponedjeljka 15.02. nastupilo popuštanje mjera za ugostitelje koji su nakon dvomjesečne zabrane rada dobili dopuštenje da mogu prodavati "kavu za van" uz uvjete da se s terasa kafića maknu stolovi i stolice kako bi se spriječilo okupljanje ljudi, odlučili smo provjeriti kako takve mjere funkcioniraju u stvarnosti.

Dan kasnije nakon popuštanja mjera, hladno, zimsko poslijepodne, šetamo centrom Požege, tek nekolicina ugostiteljskih objekata djelomično je otvorilo svoja vrata te nude „coffee to go“ . Ispred otvorenih kafića nema nikoga, ne kupuje se ni „kava za van“ jer je hladno i ljudi su kod kuće. Tražimo ugostitelje za komentar, nevoljko pristaju, zbunjeni su svim donesenim mjerama i ne znaju što bi rekli jer ni sami više ne znaju što donosi neizvjesna budućnost.

Umjesto „coffee to go“, ugostitelji trebaju „coffee to stay“


-Nove mjere ne funkcioniraju, malo prometa, jako malo. Otvorila sam samo jer za veljaču još dobivamo poticaje, ali od 1. ožujka neću moći u ovim uvjetima i bez poticaja raditi. Imam dvije zaposlenice i bit ću prisiljena dati im otkaz jer im neću moći isplatiti plaću. Stari gosti nisu se vratili, a sama prodaja „kave za van“ ide slabo- govori nam Gordana Matajić, vlasnica ugostiteljskog objekta „Helios“.




Drugi ugostitelj potvrđuje nam sličnu situaciju -Otvorili smo zbog naših starih gostiju, ali ljudi su promijenile navike, kupuju „kavu za van“ na drugim mjestima kojima je  od početka dopušten takav način prodaje. To je još jedan apsurd jer to su sve uslužni aparati i vi na svim tim mjestima morate ući u objekt, gdje vas preko tezge posluže, a ako je to uslužni aparat onda biste vi sami trebali uzeti topli napitak. Po toj logici svi kafići mogli su na taj način raditi neometano, uz pridržavanje svih epidemioloških mjera. Znači, ušli biste u kafić po svoju kavu i nakon posluživanja, napustili objekt.- objašnjava nam jedan ugostitelj.

Otvaranje terasa kafića je nužno

- Nije mi jasno zašto su se otvorile kockarnice, gdje nema prozračivanja, tko će to kontrolirati? Ako ljudi mogu stajati ispred benzinskih postaja, ispred trgovačkih centara , ne znam zašto ljudi ne mogu biti uz razmak od 2 metra na terasama. Mjere predostrožnosti koje su bile prije i kojih smo se svi pridržavali su sasvim dobro funkcionirale  i ja sam u listopadu imala sasvim solidan promet, dok sad,  poslije 16 sati ne znam ima li smisla držati otvoreno jer nema ljudi, a uz lošu ekonomsku situaciju bit će ih sve manje, govori nam Gordana Matajić, vlasnica ugostiteljskog objekta Helios.



Činjenica je da se uz sve ove mjere doživljaj ispijanja kave izgubio jer ljudi nikada nisu išli kod ugostitelja po kavu, već na kavu. Mišljenje 90% ugostitelja je da nema smisla djelomično otvarati vrata svojih kafića i prodavati „kavu za van“ jer tu nema nikakve zarade i moguće je samo uz poticaje koje je država daje još samo za veljaču. U ovakvoj nezavidnoj situaciji, gdje su ugostitelji platili visoku cijenu korona krize, ne preostaje ništa drugo osim iščekivanja novih mjera koje bi se trebale znati u ožujku.



VIŠE NA TEMU:
UGOSTITELJI
KAVA
MJERE
POTICAJI

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI