NASLOVNADRUŠTVO
Požeške klarise svetom misom obilježile blagdan sv. Klare

FOTO: Požeška biskupija

POŽEŠKA BISKUPIJA

Požeške klarise svetom misom obilježile blagdan sv. Klare

12.8.2019. 08:33 | Požeška biskupija PREGLEDA: 1914

Na blagdan sv. Klare, 11. kolovoza požeški biskup Antun Škvorčević pohodio je samostan sv. Klare u Požegi i u samostanskoj crkvi predvodio misno slavlje i obred polaganja privremenih zavjeta s. Marije Anđele od Duha Svetoga (Petre) Babić. S njim su koncelebrirali: Ivica Žuljević, prepošt požeškoga Stolnog kaptola sv. Petra; Jozo Jurić, župnik Župe Sv. Leopolda Mandića u Požegi; fra Milan Krišto, župnik Župe Duha Svetoga i gvardijan franjevačkog samostana u Požegi; Mladen Štivin, kanonik i župnik Župe sv. Terezije u Požegi; Ivan Popić, kancelar Biskupskog ordinarijata u Požegi te drugi svećenici. Pozdravljajući na početku misnog slavlja sestre klarise, nazočne svećenike i vjernike, biskup Antun im je čestitao svetkovinu sv. Klare, izrazivši radost što zajedno s njima može zahvaliti Bogu za dar svetičina života, kao i za dar posvećenog života sestara klarisa. Rekao je da se posebno raduje što će u ovom slavlju s. Marija Anđela od Duha Svetoga položiti svoje prve zavjete, i na taj način još snažnije zakoračiti u onaj svijet u koji je krenula za sv. Majkom Klarom.U homiliji podsjetio je na ljepotu darivanja u kojem se ostvaruje naša povezanost, istaknuvši da posebnu snagu i dubinu ima darivanje jedne osobe drugoj koje se ostvaruje u prijateljstvu ili braku, a da je dalekosežno za vječnost kad jedna osoba sebe potpuno daruje Bogu u svećeničkom ili redovničkom zvanju. Zahvalio je s. Mariji Anđeli što će polaganjem redovničkih zavjeta posvjedočiti takvu darovanost Bogu. Naglasio je da se ona usuđuje učiniti taj korak jer joj vjera kaže kako će tim putem stići do onog životnog cilja i smisla koji je Bog za nas ostvario u Isusu Kristu.


Osvrnuvši se na ulomak drugog čitanja u kojem pisac poslanice Hebrejima tumači da je vjera već neko imanje onoga prema čemu težimo, i na primjeru Abrahama pokazuje kako je vjera iščekivanje da se u našem životu i u našoj povijesti ostvari sve ono što nam je Bog obećao, biskup je ustvrdio da su Božja obećanja neporeciva i neprevarljiva. Rekao je i da pisac knjige Mudrosti u prvom čitanju podsjeća kako je Bog ispunio obećanje dano ocima da će ih izvesti iz egipatskog ropstva i dovesti u zemlju blagostanja. Biskup je naglasio da je Bog po prorocima svom izabranom narodu dao najveće i konačno obećanje: da će pobijediti smrt i dovesti čovjeka u konačnu domovinu, kraljevstvo nebesko u kojem će baštiniti vječni život, te je ustvrdio da je Bog to svoje obećanje ispunio u vazmenom otajstvu muke, smrti i uskrsnuća svoga Sina Gospodina našega Isusa Krista. Kazao je da su se sestre klarise, slijedeći primjer sv. Majke Klare upravo zbog te konačne Božje stvarnosti u koju nas je uveo Isus Krist, zatvorile u klauzuru kako bi njihov duh po zavjetima siromaštva, poslušnosti i čistoće svakoga dana bio uronjen samo u Boga, te na temelju iskustva njegove blizine svjedočile kraljevstvo nebesko, bile obdarene mirom u duši, živjele sklad između prolaznosti i vječnosti.
Govoreći o evanđeoskom ulomku, u kojem Isus slikom opasanih bokova i upaljenih svjetiljki potiče svoje učenike na budnost, biskup je ustvrdio da nas te slike, s jedne strane podsjećaju na spremnost Izraelaca da u pashalnoj noći iziđu iz egipatskog ropstava u slobodu a s druge pak strane pozivaju na spremnost pridružiti se Isusu Kristu u novom izlasku iz ovozemaljske domovine u vječnu domovinu na nebesima, koji je ostvaren u njegovu vazmenom otajstvu. Još je kazao da je toj budnosti, kojom se kreće u novi izlazak, ime vjera. Podsjetio je da je vjera dar kojim nas Bog osposobljava da imamo povjerenja u njega, ali ujedno i naša darovanost Bogu i spremnost da mu bezuvjetno vjerujemo. Kazao je sestrama klarisama da je njihov zavjet siromaštva, čistoće i poslušnosti budnost kojom po njima požeška mjesna Crkva bdije pred vratima vječnosti, iščekujući drugi Gospodinov dolazak i puninu kraljevstva nebeskoga. Zahvalio im je što svojim svakodnevnim molitvama i žrtvama našu lijepu domovinu čine još ljepšom. Poželio je s. Mariji Anđeli i svim drugim sestrama da se ne umore na započetom putu, krijepeći i osnažujući svoj duh Božjom riječju i euharistijskim kruhom.Na koncu misnog slavlja biskup Antun je s. Mariji Anđeli od Duha Svetoga čestitao njezine prve zavjete, a poglavarici samostana s. Klari Lisac zaželio sretan imendan. Pozvao je sudionike slavlja neka mole da s. Marija Aanđela za tri godine položi vječne zavjete. Zahvalio je nazočnima što su sudjelovanjem na ovom svetom slavlju posvjedočili Bogu da ga vole, a sestrama klarisma da ih podupiru molitveno i na duge načine. Izrazio je uvjerenje da se iz vječnosti s njima danas raduju te da s njima i za njih mole dvije preminule poglavarice: s. Celina i s. Pia. Zahvalio je sestrama klarisama za njihove molitve i žrtve koje svakodnevno prikazuju za svećenike Požeške biskupije i za nova duhovna zvanja, što im je povjerio u zadaću 2000. godine kad je otvoren njihov samostan u Požegi.


Tagovi: sv. klara, klarise, požega, misa, samostan

48 SATI NA 034PORTALU

.

Održana radionica za prijavu na projekt Naukovanje za obrtnička zanimanja za 2019. godinu

.

POTVRĐENO - Sutra nema nastave u školama četiri županije, u ponedjeljak u cijeloj Hrvatskoj

.

Obilježavanje Međunarodnog dana bijelog štapa u Požegi

.

Brucošijada 2019. u Platinumu

.

Uskoro uvođenje novog HD signala! Stariji TV prijemnici neće više biti od koristi bez dodatne opreme

.

Zvijezda Supetalenta Ron Holsey pozvan da u Pakracu zapjeva s Pejakovićem

.

Samo u Požegi !? Prometni znakovi i putokazi ʺgovoreʺ jedno, a oznake na kolniku drugo

.

Tenisači Požege Ino Horvat i Marko Lukić uspješni na turnirima u Vinkovcima

.

Policija je jučer zabilježila šumsku krađu i dvije prometne nesreće

pecalo- KRČMA ZLATNI LUG

Građevinsko zemljište, Pleternica, 1193 m2

Auto Zajam

► REGISTRIRAJ SE DA OBJAVIŠ OGLAS

.

Obilazak kanala i vodotoka na području Grada Lipika

.

ʺSkrivanjeʺ ruševina: Na robnoj kući gradska obilježja

.

Struje neće biti...

.

Vrijeme danas pretežno sunčano, najviša dnevna temperatura između 19 i 24 °C

.

OŠ Julija Kempfa domaćin četvrtoga Erasmus+ projekta Coding in cultural Europe-digitalne tehnologije u službi obrazovanja

.

OŠ Antuna Kanižlića obilježila Dan kruha i zahvalnosti za plodove zemlje 16.10.2019.

.

Katolička osnovna škola među najboljima na državnoj Smotri školskih zadruga

.

U petak (18.10.) štrajk u osnovnim i srednjim školama Požeško-slavonske županije

.

Održana početna konferencija za medije na kojoj je predstavljen projekt energetske obnove zgrade Policijske uprave

.

20. listopada održat će se 6. Etno susreti Požeštine, Čvarkijada i Šokački vašar

.

Svečana proslava blgadana sv. Terezije u požeškoj katedrali

.

Jučer dragovoljna predaja oružja

.

Problem vodoopskrbe u Kusonjama: Kraj seoskim vodovodima

.

Obilježili međunarodni dan Bijelog štapa

.

Struje neće biti ...

.

Vrijeme i dalje sunčano te toplije od prosjeka

.

Osvrt na turistička događanja u Požeško-slavonskoj županiji

.

Voda u Doljanovcima, Bešincima, Podgorju, Gradištu i Poljanskoj nije za piće

FOTONALAZ

Kad nema mjesta na Trgu, parkira se i nasred ceste