NASLOVNADRUŠTVO
Požeška biskupija odgovara: ʺJavni put otvoren je na privatnom zemljištu!ʺ

FOTO: 034 Portal

PRIOPĆENJE POŽEŠKE BISKUPIJE

Požeška biskupija odgovara: ʺJavni put otvoren je na privatnom zemljištu!ʺ

11.2.2019. 11:07 | Požeška biskupija PREGLEDA: 4228

Iz Požeške biskupije smo primili priopćenje kao odgovor na jučerašnji članak na 034 portalu pod imenom "Vlasnici vikendica kod crkve Sv. Vida ogorčeni na Požešku biskupiju" te isto prenosimo u cijelosti.

"Ovih dana Požeška biskupija započela je s uređenjem zemljišta u svom vlasništvu, sastavnim dijelom njezina vinograda, povezanog s kapelom sv. Vida u požeškim vinogradima. U određenim medijima pojavile su se neistine i vrijeđanje biskupa Antuna Škvorčevića i Biskupije te smatramo potrebnim izvijestiti javnost o činjenicama.

Bili smo svjedoci opasnog presedana kad je prije nekog vremena nekolicina građana, bez ičijeg znanja i dopuštenja otvorila cestovni put preko najkvalitetnijeg dijela biskupijskog vinograda neposredno ispod kapele sv. Vida. Tim činom nanesena je ozbiljna šteta Biskupiji, uništen zaštićeni prirodni okoliš kojemu pripada kapela sv. Vida i tvori jedinstvenu cjelinu, te protuzakonito otvoren javni put na privatnom zemljištu gdje ga nikada nije bilo.

Civilizacijski je porazna činjenica što tadašnja Gradska uprava u čijoj su mjerodavnosti putovi u požeškim vinogradima nije poduzela ništa s obzirom na nasilno određivanje novih putova na privatnom vlasništvu, niti je učinila bilo što da se šteta popravi, te je Biskupija morala sudskim putem vratiti u posjed svoje zemljište a Grad obnoviti zakoniti put ucrtan u zemljišnim knjigama.

Iznenađeni smo da i danas ima ljudi u Požegi koji smatraju otimanje tuđeg vlasništva prihvatljivim načinom ponašanja u pravnoj državi, članici Europske unije. Vjerujemo da će se naći građana i ustanova koji će se oduprijeti onima koji pokušavaju legalizirati kradu te Crkvu i biskupa zaštiti od njihovih javnih pogrda i verbalnog nasilja."


Tagovi: požešla biksupija, priopćenje, kapela sv. vida, zemljište, crkva, put, cesta