NASLOVNADRUŠTVO
Požeška biskupija dodijelila stipendije učenicima i studentima

FOTO: pozeska-biskupija.hr

Požeška biskupija dodijelila stipendije učenicima i studentima

13.10.2019. 09:33 | pozeska-biskupija.hr PREGLEDA: 1335

U Dvorani bl. Alojzija Stepinca Biskupskog doma u Požegi, 12. listopada okupili su se učenici i studenti kojima je Zaklada Požeške biskupije za pomoć učenicima i studentima odobrila stipendije u započetoj školskoj i akademskoj godini. Na susretu je sudjelovao i požeški biskup Antun Škvorčević koji je pozdravio učenike i studente, a osobito njihove roditelje, zahvalivši im za žrtvu i ljubav kojom primaju i odgajaju svoju djecu. Spomenuo je kako se stipendije već tradicionalno dodjeljuju u pripravi za blagdan sv. Terezije Avilske, zaštitnice požeške Katedrale.Pročitao je potom ulomak iz Lukina evanđelja o bezumnom bogatašu koji je srušio stare i sagradio nove žitnice da pohrani ljetinu koja mu je obilno urodila, kako bi za dugi niz godina uživao u bogatstvu. Spomenuo je da nas Isus u naviještenoj prispodobi poziva da ne budemo pohlepni za materijalnim dobrima, nego da se bogatimo u Bogu. Rekao je kako su materijalna dobra potrebna čovjeku za njegov dostojan život, ali da je izgradnja u vrlinama, postajati bogat u plemenitosti, dobroti, nesebičnosti, poštenju, časti i ljubavi važnija, jer nas čini sretnijima od bogatstva. Podsjetivši mlade na Shakespearova Hamleta i dramu ljudskoga života na razini «imati ili ne imati», ustvrdio je kako je naša prava životna dilema na razini »biti ili ne biti«, kako to zaključuje mladi princ Hamlet, jer čovjekova sreća nije tek imati nešto, nego biti netko, biti čovjek u Božjim dimenzijama. Kazao je mladima da se raduje što smije biti njihov suradnik u materijalnom pomaganju, duhovnoj povezanosti s njima, u molitvi, u nastojanju oko intelektualne izgradnje i rasta u vrlinama, te ih je pozvao da unatoč brojnih poteškoća, žive s Bogom ljepotu vlastitog postojanja.


Potom je podsjetio nazočne  kako je natječaj za stipendije bio otvoren 10. kolovoza ove godine, na svetkovinu sv. Lovre, zaštitnika Požeške biskupije i njezina Caritasa te je trajao do konca rujna. Povjerenstvo Zaklade za dodjelu stipendija razmotrilo je 159  pristiglih molbi i strogo se držeći statutarnih propisa Zaklade, donijelo odluku o stipendiranju 110 studenata i učenika. Pored toga odobrene su stipendije za 54 učenika koji su molili pomoć preko katoličkih škola Požeške biskupije, kojima  pokrivaju troškove produženog boravka, školske kuhinje ili prijevoza te boravak učenika u požeškom Kolegiju. K tome Požeška biskupija financijski pomaže i studente teologije među kojima su i oni koji promišljaju o svećeničkom zvanju. Za sve navedeno Biskupija iz svog proračuna izdvaja ove školske godine oko 1,500.000,00 kuna.

Tome treba dodati potporu koju Biskupija također iz svog proračuna dodjeljuje za redovito funkcioniranje svojih pet škola u Požegi, Virovitici i Novskoj u iznosu od oko 1,500.000,00 kuna, te godišnji iznos za sve navedene svrhe iznosi oko 3,000.000,00 kuna. Pored spomenutog Biskupija za djecu i mlade godišnje osigurava značajna sredstva koja ulaže u izgradnju školskih prostora i opremu uz pomoć primljenu od donatora iz inozemstva. Biskup je istaknuo kako sve navedeno nije potrebno Crkvi, nego roditeljima i njihovoj djeci, te da je ono što Požeška biskupija nastoji činiti na području odgoja i obrazovanja, kao i pomoć koju pored toga pruža obiteljima s brojnom djecom, svjedočanstvo njezine osjetljivosti za socijalno stanje ljudi u Slavoniji, izraz njezine solidarnosti s njima, te služenje našoj budućnosti. Dodao je kako nevoljko iznosi spomenute podatke, ali smatra to ipak uputnim zbog toga što mnogi prigovaraju Crkvi, ne poznajući ono što ona čini. Biskup je zahvalio ravnatelju Zaklade Ivanu Popiću, tajniku Caritasa Ivici Rajkovači te suradnicima u Caritasu za dobro obavljeni posao u pripravi dodjele stipendija. Učenicima i studentima poželio je blagoslovljenu započetu školsku i akademsku godinu, zazvao na njih Božji blagoslov, na što su svi zajedno zapjevali poklik sv. Terezije «Samo je Bog dostatan».

Pri koncu je stipendistica Valentina Pavličević u ime učenika i studenata kojima su odobrene stipendije čestitala biskupu predstojeći blagdan sv. Terezije Avilske te mu zahvalila za brigu i pažnju koju Požeška biskupija iskazuje prema mladim ljudima preko stipendija. Osobito mu je zahvalila na blizini te brojnim poticajima i toplim riječima koje na različite načine upućuje mladima u susretima s njima. Istaknula je da Požeška biskupija kroz stipendiranje učenika i studenata uvelike pomaže mladima u njihovu obrazovanju i doprinosi njihovoj budućnosti. Potom je ravnatelj Zaklade Ivan Popić protumačio na koji način funkcionira mjesečna dodjela novca stipendistima i pozvao ih da potpišu ugovore o stipendijama.


Tagovi: biskupija, stipendije , dodijela

48 SATI NA 034PORTALU

.

Ljeto na lipičkim bazenima, 11.7.2020.

.

Teža prometna nesreća kod Velike između traktora i automobila, dvije osobe prevezene u OŽB Požega

.

U PSŽ ima 73 aktivna slučaja, 5 osoba je hospitalizirano

.

Posjetite novootvorenu cvjećarnicu ʺPalmaʺ u Požegi

.

140 novih slučajeva zaraze koronavirusom

.

Subotnja sunčana šetnja Požegom 11.7.2020.

.

Zabrana paljenja vatre na otvorenom

.

Sedam novooboljelih na području susjedne županije

.

Ravnatelj bolnice Glavić i epidemiolog Vitalia obranili požešku bolnicu i Požeštinu od daljnjeg širenja koronavirusa

.

Održan plenum 1. i 2. ŽNL PSŽ - Glavna tema NK Croatia i NK Vidovci; ʺVeži konja gdje gazda kažeʺ

Građ. Zemljište Lovre pl. Matačića

Nikon D850 DSLR Camera i Nikon D750 DSLR

Potrebni ozbiljni radnici za rad u Švedskoj

► REGISTRIRAJ SE DA OBJAVIŠ OGLAS

.

Od idućeg će tjedna nošenje maski u trgovinama biti obavezno, u kafićima ne

.

Biskup Škvorčević primio o. Kirku Velinskoga iz Makedonske pravoslavne Crkve

.

Načelnik Stožera CZ Brodsko-posavske županije završio u samoizolaciji jer je bio u kontaktu s pozitivnom osobom

.

Trik za najfiniji kuhani kukuruz koji se topi u ustima

.

Danas u većem dijelu dana pretežno sunčano

.

Županija osigurala milijun kuna za obnovu Opće županijske bolnice Pakrac

.

Požeška policija u pretrazi kuće našla i zaplijenila skoro tri tone duhana

.

Prešli smo 100 novooboljelih u danu

.

Raspisan Natječaj za isticanje kandidata za javna priznanja Grada Lipika

.

Još deset dana za prijave na radionice za izgradnju vještina mladih

.

Grad Požega pristupio članstvu Zaklade Vrhbosanske nadbiskupije

.

U Požeško-slavonskoj županiji ukupno 71 aktivan slučaj zaraze koronavirusom, petero hospitaliziranih

.

S radom počela besplatna Škola kuglanja Požeškog športskog saveza

.

U Lipiku potvrđen prvi slučaj zaraze koronavirusom

.

I ovog će vikenda policija provoditi pojačane mjere u prometu

.

Jučer krađa bicikla, izazivanje požara, pijani vozači, bijeg s mjesta prometne nesreće...

.

Capak najavio uvođenje strožih mjera

.

Sok od mente: Recept koji tako dobro osvježava tijelo i dah

.

Danas sunčano uz malu i umjerenu naoblaku te vruće

.

Dario Zurovec je zastupnik kakvog još nismo imali- U svom gradu je prodao službene aute, ukinuo plaćanje prireza

FOTONALAZ

FOTKA DANA: U polju kod Jakšića